Понеделник, 22 Октомври 2018
Петък, 04 Май 2018 11:39

САМО В BIG5: Лукарски се развежда, плетеница от съдебни дела търси истината

Бившата дясна ръка на ексикономическия министър, днес се превърна в най-върлия му враг


Божидар Лукарски е в процес на развод, научи BIG5. Пръв новината за това под сурдинка започна да разпространява бившата дясна ръка на синия лидер Любен Петров от Реформаторския блок. Пред репортер на BIG5 той заяви по повод развода на лидера следното:

"Нито мога да отрека, нито да потвърдя. Надявам се на 12-и на Националния съвет на СДС каручката да се обърне и да имаме нов лидер, а не този, който загуби изборите. Да вземе пример от Кунева и Радан Кънев".

Нека припомним, че Любен Петров беше кмет на община „Витоша", откъдето синият лидер Божидар Лукарски го взе за зам.-министър в предишния кабинет на Бойко Борисов. Заради драмите в СДС, двамата в момента са на нож и непрекъснато търсят, как да си „подложат крак“.

Опитахме се да се свържем и с Божидар Лукарски, който пък ни прати в пиар отдела на СДС и мнително попита с есемес, кой го търси. Лидерът на СДС е станал мнителен, пази се, не вдига телефона си и дори ходи с бодигардове по партийните събирания, на които се стига вече и до бой. Любопитно е обаче, защо си мисли, че ПР отдела на СДС отговаря и за съпругата му.

В този контекст, нека припомним също така, че съпругата на Лукарски Ива Йорданова преди време даде на съд вестник „Галерия“ за уронване на престижа ѝ. От медията, в лицето на главния редактор Кристина Патрашкова, имат горчив опит с подобни дела.

Преди години, докато бе близка до СДС, Люба Кулезич даде на съд вестника. Тогава след първа инстанция претенцията на Люба Кулезич от 2000 лв беше скандално вдигната на 30 000 лв. Сред юридическите среди пък се говори, че този факт Люба Кулезич дължи на Цветан Цветанов и тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева.

Днес Кулезич отново е в съда, а този път искът срещу нея е на стойност 50 000 лв. и е подаден от журналистката Маргарита Михнева. Делото е по повод разпространените в предаването на Кулезич лъжи, свързани с „откраднатия“ от Михнева апартамент на столичната ул. „Оборище“.

Свързахме се с адвоката на Маргарита Михнева Антон Сираков, който потвърди пред BIG5, че подобно дело действително се води и че на първото заседание Кулезич е поискала от Михнева официално извинение с молба съдебният спор да се прекрати предварително.

„Към делото срещу Кулезич сме приложили вече решенията на 3 спечелени от Михнева дела за 3 лъжи, които Кулезич разпространяваше в предаванията си. Първото е срещу „австрийския любовник“ на когото Михнева е „откраднала апартамент“ на ул. Оборище, второто е за парите, които Соня Колтуклиева е взимала от КТБ, а третото е за делото, в което Маргарита Михнева осъди Пламен Устинов. Моята подзащитна е твърдо решена този път да осъди Кулезич за фалшивите новини които тя създава.“

Въпреки присъдата обаче Устинов и до днес не плаща парите определени от съда, защото няма никакви средства, разказа пък пред BIG5 самата Маргарита Михнева.

В същото време войната в СДС е на път да роди още цяла серия от подобни дела, в които участници ще бъдат не само плеяда от известни журналисти, но както се вижда в „играта“ ще влезе и съпругата на Божидар Лукарски.

В този ред нека припомним и също, че преди време Лукарски осъди журналиста Сашо Диков на огромна сума пари, заради клевети по негов адрес.
BIG5 ще следи развитието на темата.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Май 2018 11:39
  Вижте пенсионерката Михнева! С 200 лв. пенсия прилича на майката на Грейс Кели!

  Журналистката Маргарита Михнева, която не спира да се оплаква, че е бедна и нещастна пенсионерка, втрещи с визия "гостите" на политическото събитие на евродепутата Николай Бареков.

  Нека припомним, че вчера на конференция в гранд-хотел "София" стана ясно, че Бареков и Сидеров си стискат ръцете за бъдеща политическа коалиция и че на ПП "Атака" ще подаде документи за членство в Алианса на европейските консерватори и реформистите. Очаква се официално това да се случи следващата седмица на месечната среща, която ще се проведе в молдовската столица Кишинев.

  На конференцията в центъра на столицата, освен евродепутатът Николай Бареков и лидерът на "Атака" и председател на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров, присъстваха още европейски консерватори, включително и Ян Захрадил, член на ръководството на ЕКР и президент на Алианса на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ).

  Маргарита Михнева също бе сред гостите на Бареков и Сидеров, като прекара времето си задавайки провокативни въпроси на дясната ръка на Бареков, Димитър Байрактаров, който участваше в събитието в ролята си на журналист.

  Незнайно защо в продължение на 10-тина минути Михнева не спря да коментира различни марки скъпи часовници с бившия заместник-градски прокурор на София Роман Василев. 

  "Погледнете я, бе! Каква пенсионерка е Михнева?! Само мрънка, че пенсията й била 200 лева, а изглежда като майката на Грейс Кели!", коментираха зад гърба възмутени нейни приятели, добавяйки, че ако всяка българска пенсионерка изглеждаше така, стандартът на живот у нас трябваше да е по-висок от баровския квартал "Хемптънс" в Ню Йорк.

  Друг любопитен факт е, че Волен Сидеров се направи на "шест без десет", като дори не поздрави журналистката-пенсионер. В същото време обаче, Михнева прекара дълго време в смях и закачки с дясната ръка на лидера на "Атака", Явор Нотев. 

  BIG5.BG

 • Петък, 04 Май 2018 11:39
  Как се занулява журналист

  Тези дни се разбра какво има в договора на Карбовски с продуцентите от Нова телевизия - огромна неустойка, ако не е съгласен с политиката на медията. Карбовски къса договора си, без да мисли трезво за неустойките в тях. Причината – пълзящата цензура. Искът срещу него е на стойност по-голям от 600 хиляди евро. На предпоследна инстанция съдът е намалил тази сума на 105 хиляди евро.

  Автор:Мария Петрова, Гласове

  В общественото съзнание – да се убие журналист, лекар или полицай е заседнала идеята за физическото убийство. Но убийствата на социално значимите професии рядко са физически.

  Убийствата на журналисти са социални, те са зануляване - като невъзможност за работа, като финансови наказания и като договори при действащи журналисти с ограничителни конфиденциални клаузи.

  Такъв е случаят с нашия колега Мартин Карбовски.

  Преди много години той е подписал един договор, който е безумие по всякакви юридически стандарти. Защо го е подписал - само той може да обясни. Но и не може да обясни - защото в договорите има клаузи за конфиденциалност.

  Тези дни обаче се разбра какво има в договора на Карбовски с продуцентите от Нова телевизия - огромна неустойка, ако не е съгласен с политиката на медията.

  Не може даже да напусне!

  Един такъв или няколко такива договора, са тежката верига на врата на журналистите, за която никой не знае. Тя започва да дрънчи, само ако журналистът иска да спре да работи или откаже поръчка.

  Приблизително такъв е случаят на Карбовски - той просто къса договора си, без да мисли трезво за неустойките в тях.

  Причината за едностранното прекратяване на договора от страна на Карбовски е пълзящата цензура, но той не може да говори за това, отново поради клаузи в договора и заради юридическия, финансов и човешки тормоз, който следва от тях.

  Последните пет години Карбовски е със запорирано имущество и банкови сметки.

  Този месец съдът постанови оглед на негов имот и следва продажба на търг. Тормозът над Карбовски е изключителен, но информацията за казуса за него е сведена до нула - заради още конфиденциални клаузи по договора.

  Нашата информация е, че за три едностранно прекратени договора на Мартин Карбовски с продуценти от Нова телевизия на обща стойност 300 (триста) евро, искът срещу него е на стойност по-голям от 600 000 (шестотин хиляди) евро. На предпоследна инстанция съдът е намалил тази сума на 105 000 (сто и пет хиляди) евро.

  Реално нашият колега днес трябва да откупи свободата си като физическо лице и да плати за нежеланието си да се съобрази с порядките на журналистическата работа в Нова тв.

  Обърнете внимание на неустойките по трите договора. Те са в десетки хиляди пъти по-големи от заплащането на нашия колега.

  Съдът у нас обаче не се съобразява с идеята за прекомерност и нищожност на тези неустойки, които противоречат на всяка логика и на добрите практики. Какво означава всъщност това?

  Че, ако едно физическо лице работи за кажи речи средната работна заплата в България, и реши да прекрати дейността си поради несъгласие с ръководния мениджмънт на телевизията – следва да изплаща непосилни неустойки и получава юридически недопустими санкции.

  Това води до омагьосан кръг, в който журналистите се оказват принуждавани да се съобразяват с политики на работа, които не одобряват, в противен случай следват - непосилните последствия от подобни договори.

  Казсуът с Мартин Карбовски е образец на големия проблем на професията у нас.

  Проблемът за невъзможната журналистика в България, който става все по-голям и ще се уголемява още, докато подобни случаи остават неглижирани и в информационно затъмнение.

 • Петък, 04 Май 2018 11:39
  Убиецът на Виктория съгласен бързо да бъде върнат в България

  Апелативният съд в германския град Целе, провинция Долна Саксония, ще заседава по мярката за неотклонение на задържания за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова.

  Според председателя на Окръжния съд в град Щаде Вили Вирт, където 21-годишният Северин Красимиров е арестуван, по време на разпит късно снощи той е дал съгласие за опростена процедура по екстрадиция, съобщи БНТ. Това означава, че формалностите по съдебния ред ще бъдат избегнати и той ще бъде върнат възможно най-бързо в България, за да бъде съден за жестокото престъпление.

  Когато бъдет екстрадиран у нас, той ще бъде разпитан от български разследващи прокурори и полицаи.

  Напомняме, че на Северин са повдигнати задочно обвинения в две престъпления. Първото от тях е изнасилване, съвкупление с лице от женски пол, като е принудил това със сила и довел до безпомощно състояние. Изнасилването е особено тежък случай, като предвиденото от Закона наказание е лишаване от свобода от 10-20 г. Второто обвинение е за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за жертвата. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор, или доживотен затвор без замяна.

Оставете коментар