Понеделник, 19 Ноември 2018
Сряда, 16 Май 2018 11:01

Бандити стават кметове

Освободен срещу 400 000 лева гаранция отново се кандидатира за градоначалник

Кметът на село Семчиново, община Септември, Пламен Темелков, който заедно с още 6 души бе задържан с Европейска заповед за арест на 26 юни 2017 година и екстрадиран в Испания заради обвинения за участие в организирана престъпна група, трафик на хора и склоняване към проституция, се е върнал в родното си село и отново се върна на работа. Темелков дори е решил да се кандидатира за нов мандат на частичните изборите на 20-ти май в неделя. Общинската избирателна комисия (ОИК) – Септември отстрани селския първенец със свое решение от 13-и октомври миналата година, тъй като е отсъствал от работа повече от 3 месеца. Той беше спасен от испанските власти и пуснат под гаранция срещу 200 000 евро. Решението на ОИК-Септември бе оспорено в Административния съд в Пазарджик от адвокатите. На 26-и октомври Испанският Кралски съд в град Марбея промени мярката на Темелков за неотклонение „задържане под стража” в "парична гаранция” и го освободи от следствения арест.

Оказва се, че да си кмет на село не е толкова лошо и се изкарват добри пари, за да може човек да си позволи подобни суми, за които някои хора трябва да работят 30-40 години.
Темелков обаче има здрав гръб, който му помага, твърдят съселяни на кмета. Ставало дума за градоначалника на град Септември, който също се оказа клиент на прокуратурата. Той беше избран с благословията на ГЕРБ, но след провиненията му, партията на Бойко Борисов пропищя и вдигна ръце, но вече беше късно. През февруари тази година Апелативният специализиран наказателен съд отхвърли като неоснователно искането на прокуратурата кметът на община Септември Марин Рачев да бъде освободен от длъжност и отмени определението на първата инстанция, с което Рачев временно беше отстранен от поста си. То беше обжалвано от защитата на кмета. Съдът също така остави на длъжността специалиста по инвеститорски контрол в местната администрация Станой Милов.

Рачев има две обвинения за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Милов е обвинен за издаване на протоколи с неверни обстоятелства. Прокуратурата поиска отстраняването на Рачев с мотива, че може да повлияе на свидетели, които предстои да се разпитат или да възпрепятства събирането на доказателства. Според апелативния съд няма достатъчно доказателства, че лицата ще попречат на разследването и няма ясни данни, че някой от тях е пречел на обвинението или има намерение да пречи при събирането на доказателства. Съдът отчете, че кметът Рачев е демонстрирал явно намерение да не пречи на разследването, след като е подписал молба за неплатен отпуск.
Прокуратурата пледира, че първата инстанция е направила верни и обосновани изводи, които следва да се потвърдят и от апелативния съд. Както и че има СРС-та и множество документи и свидетелски показания срещу Рачев и Милов. Според съда обаче в показанията няма достатъчно данни за отстраняване от длъжност, а СРС-тата не могат да се използват, тъй като все още не са представени по делото.

На предстоящите избори в село Семчиново предупреждават, че Темелков и Рачев са подготвили вероятно поредния сценарий, за да купят вота. Това обаче едва ли ще спаси разследвания за трафик на хора и склоняване от проституция от испанските власти.

Кметът на Септември Марин Рачев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Май 2018 11:01
  Първан Симеонов: БСП вари ГЕРБ на бавен огън и скоро да няма нови избори

  Харалан Александров: В страната има две реалности – животът и публичното говорене

  БСП предпочита да вари ГЕРБ на бавен огън и скоро да няма нови избори. Предпочитат доверието към ГЕРБ да ерозира и в един момент да падне под това към БСП. Това каза в сутрешния блок на БНТ политологът Първан Симеонов.

  За момента кабинетът е спасен, но ще има нови скандали и протести. Напоследък всичко, което се случва в страната, е в по-пряка полза за ДПС, отколкото за БСП. Видяхме удар по Патриотите и при едни евентуални следващи избори ДПС застава в идеалната ситуация – относително равни ГЕРБ и БСП, евентуално Обединените патриоти извън парламента и ДПС в ролята на балансьор, да държи всички в зависимост. Това е много неприятна политическа ситуация – менгеме за Борисов, заяви Симеонов.

  Видяхме удар по Патриотите и при едни евентуални следващи избори ДПС застава в идеалната ситуация – относително равни ГЕРБ и БСП, евентуално Обединените патриоти извън парламента и ДПС в ролята на балансьор, да държи всички в зависимост. Това е много неприятна политическа ситуация – менгеме за Борисов, коментира Симеонов.

  По думите му лидерът на НФСБ е успял да си извоюва мястото на човек, който казва това, което мисли, като някакъв вътрешен омбудсман. Той подразни едни, но много се хареса на други, смята политологът. С изказването за майките на деца с увреждания подразни всички и рязко загуби имидж. Загубиш ли общественото мнение, губиш онези, заради които се прави политиката. Оттук нататък той има шанса донякъде да поправи своя имидж, защото може да е по-свободен. Сега той може да казва и по-пиперливи неща, но е спорно доколко това е удачно, имайки предвид това, което се случи, коментира още Първан Симеонов.

  БСП и ДПС действително стоят край казанчето и се готвят да ядат. Патриотите правят всичко възможно да се самосвалят, цяло чудо е, че изкараха дотук, каза социалният антрополог Харалан Александров. Макар и късно, Валери Симеонов успя да спаси фасона си на достоен човек, който казва истината, макар и с остър език. Оставката му означава, че оттук насетне политиците ще си мерят приказките, поне в това отношение, посочи Александров.

  Валери Симеонов успя да си извоюва мястото на човек, който казва това, което мисли, като някакъв вътрешен омбудсман. Той подразни едни, но много се хареса на други. С изказването за майките на деца с увреждания подразни всички и рязко загуби имидж. Загубиш ли общественото мнение, губиш онези, заради които се прави политиката. Оттук нататък той има шанса донякъде да поправи своя имидж, защото може да е по-свободен. Сега той може да казва и по-пиперливи неща, но е спорно доколко това е удачно, имайки предвид това, което се случи, коментира Първан Симеонов.

  В страната има две реалности – животът и публичното говорене. Битката се води и в двете реалности. В първата нещата са относително спокойни. В публичното говорене нещата придобиват катастрофични измерения – има рязко популистко говорене, което показва, че нещо е възпалено в мисленето на обществеността. Улицата трябва да изпрати сигнал на политическия център, че нещо се случва. Имаме проблем и по хоризонтала, и по вертикала. Изглежда е много трудно да се състои нормалният и конструктивен разговор, заяви Харалан Александров.

 • Сряда, 16 Май 2018 11:01
  Татяна Дончева: Протестите са ескалация от некомпетентността на ГЕРБ

  „ГЕРБ нямат експертен капацитет на управление. Десетте години са ескалация на идването във властта на нахални, пробивни, некомпетентни, неграмотни, недоучени и т.н. люде”, заяви лидерът на Движение 21.

  ГЕРБ нямат експертен капацитет на управление. Това каза в „Неделя  150“ на БНР Татяна Дончева - лидер на „Движение  21“.

  Според нея протестите са ескалация, вследствие на некомпетентните решения  на управляващите: „Десетте години управление на ГЕРБ е ескалация на идването във властта на нахални, пробивни, некомпетентни, неграмотни, недоучени и т.н. люде... Тези грешки, които са идентифицирани досега от българското общество и заради  които протестите избухват, са заради въпиющи проблеми, създадени от некомпетентно  управление, от глупави решения, от откровен лобизъм“, каза Дончева.

  Тя коментира и ролята на политическата опозиция в момента: „Политическата опозиция може да бъде, в сегашния и вид, само експлоататор на народното недоволство“.

  Дончева подчерта, че обществото трябва да се консолидира. “Казвам Гражданското общество, а не парламентарно представените политически партии, към това, че смяната на системата е свързана с честни  избори. Честните избори означават една корекция в прилагането на правилата“, заяви тя. 
   

 • Сряда, 16 Май 2018 11:01
  Пазарджишкият кмет с инструкция за разпознаване на камикадзета

  От социалните мрежи стана ясно, че Община Пазарджик е утвърдила конкретни инструкции, които да помогнат на служителите в Центровете за услуги на гражданите да идентифицират съмнителни лица. 

  Стоян Тончев публикува във фейсбук профила си снимка на кметския документ с коментар: „Искаше ми се това да е някаква закачка, майтап, шега, но не е. 
  При такъв кмет и такова лице по сигурността на информацията, община Пазарджик се намира пред голяма опасност. От избръснато гладко, бяло камикадзе.”

  Инструкцията наистина не е майтап. Изготвена е от служител по сигурността на информацията и е утвърдена от кмета Тодор Попов.

  Снимка на Stoyan Tonchev.

Оставете коментар