Петък, 22 Февруари 2019
Сряда, 16 Май 2018 11:01

Бандити стават кметове

Освободен срещу 400 000 лева гаранция отново се кандидатира за градоначалник

Кметът на село Семчиново, община Септември, Пламен Темелков, който заедно с още 6 души бе задържан с Европейска заповед за арест на 26 юни 2017 година и екстрадиран в Испания заради обвинения за участие в организирана престъпна група, трафик на хора и склоняване към проституция, се е върнал в родното си село и отново се върна на работа. Темелков дори е решил да се кандидатира за нов мандат на частичните изборите на 20-ти май в неделя. Общинската избирателна комисия (ОИК) – Септември отстрани селския първенец със свое решение от 13-и октомври миналата година, тъй като е отсъствал от работа повече от 3 месеца. Той беше спасен от испанските власти и пуснат под гаранция срещу 200 000 евро. Решението на ОИК-Септември бе оспорено в Административния съд в Пазарджик от адвокатите. На 26-и октомври Испанският Кралски съд в град Марбея промени мярката на Темелков за неотклонение „задържане под стража” в "парична гаранция” и го освободи от следствения арест.

Оказва се, че да си кмет на село не е толкова лошо и се изкарват добри пари, за да може човек да си позволи подобни суми, за които някои хора трябва да работят 30-40 години.
Темелков обаче има здрав гръб, който му помага, твърдят съселяни на кмета. Ставало дума за градоначалника на град Септември, който също се оказа клиент на прокуратурата. Той беше избран с благословията на ГЕРБ, но след провиненията му, партията на Бойко Борисов пропищя и вдигна ръце, но вече беше късно. През февруари тази година Апелативният специализиран наказателен съд отхвърли като неоснователно искането на прокуратурата кметът на община Септември Марин Рачев да бъде освободен от длъжност и отмени определението на първата инстанция, с което Рачев временно беше отстранен от поста си. То беше обжалвано от защитата на кмета. Съдът също така остави на длъжността специалиста по инвеститорски контрол в местната администрация Станой Милов.

Рачев има две обвинения за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Милов е обвинен за издаване на протоколи с неверни обстоятелства. Прокуратурата поиска отстраняването на Рачев с мотива, че може да повлияе на свидетели, които предстои да се разпитат или да възпрепятства събирането на доказателства. Според апелативния съд няма достатъчно доказателства, че лицата ще попречат на разследването и няма ясни данни, че някой от тях е пречел на обвинението или има намерение да пречи при събирането на доказателства. Съдът отчете, че кметът Рачев е демонстрирал явно намерение да не пречи на разследването, след като е подписал молба за неплатен отпуск.
Прокуратурата пледира, че първата инстанция е направила верни и обосновани изводи, които следва да се потвърдят и от апелативния съд. Както и че има СРС-та и множество документи и свидетелски показания срещу Рачев и Милов. Според съда обаче в показанията няма достатъчно данни за отстраняване от длъжност, а СРС-тата не могат да се използват, тъй като все още не са представени по делото.

На предстоящите избори в село Семчиново предупреждават, че Темелков и Рачев са подготвили вероятно поредния сценарий, за да купят вота. Това обаче едва ли ще спаси разследвания за трафик на хора и склоняване от проституция от испанските власти.

Кметът на Септември Марин Рачев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар