Събота, 15 Декември 2018
Неделя, 03 Юни 2018 14:35

Наследниците на Йордан Соколов – странни политически връзки, десетки фирми и стотици милиони. Всичко е точно.

От гледна точка на времето и политико-корупционния фон, публиката у нас съвсем спокойно може да вкара в оборот и понятието "Йордан Соколов гейт“.

През последната година БСП, ГЕРБ и ДПС не спират да се замерват с гейтове, като то не беше "Делян Добрев гейт", "Суджук гейт", „Ограда гейт“, все „гейтови“ теми, вкарвани в широкия медиен поток, я чрез Антон Тодоров, я чрез Елена Йончева, я чрез някой друг.

Всъщност, нека първо припомним на широката аудитория, че през 90-те години Йордан Соколов бе едно от емблематичните лица на СДС - дясна ръка на тогавашния премиер Иван Костов, бивш вътрешен министър и бивш председател на парламента.

Нека също така още в началото уточним, че не се опитваме да припомним клюките за гей историите около Йордан Соколов, известен още с прякора Момата. Тук става дума за „гейтове“, а не за гейове.

Кланът Михайловски-Соколов

Христо Михайловски е зет на Йордан Соколов. Той е и любим кумец и тенис партньор на бившия премиер Иван Костов.

През втората половина на 90-те Михайловски се жени се за доведената дъщеря на Йордан Соколов - Катерина. Всъщност, именно след този брак по сметка тръгва и шеметната кариера на амбициозния Христо Михайловски.

Днес например той е горд съдружник и собственик на цели 11 фирми, че даже има и общ бизнес със съпругата на Йордан Соколов – Ева.

Михайловски е представител, акционер и член на Съвета на директорите на "Българската агенция за кредитен рейтинг". Съпругата му Катерина Добрева Лазарова -Михайловска е негова съдружничка в Агенцията, както и в няколко други дружества.

Преди време сайтът "Биволъ" пръв разкри факта, че от 2008 г. до днес Михайловски и семейство му са усвоените евро пари в размер на 15 352 494 лв. Какви данъци са платили или не са, това само държавата знае.

Освен това Михайловски е и бивш член на борда на директорите на „Летище София АД“. Тази длъжност той заемаше съвсем доскоро, като дори и в момента обаче той трескаво търси инвеститор за предстоящата приватизация на аерогарата. Защо точно на него ГЕРБ са възложи тази важна задача, никой не знае.

Христо притежава и лиценз за търговия с ток. Има фирма в съдружие с Иван Шиляшки. За непомнещите нека припомним, че Шиляшки бе председател на Комитета по енергетика, с ранг министър на енергетиката. Той също беше близко и доверено лице на експремиера Костов.

Всъщност явно от успешния бизнес с ток, Михайловски най-накрая успя да посети дори и Антарктида. Сам ли си плати далечния път, отново никой не разбра. А какви научни открития донесе в родината – също остана пълна енигма.

Петър Николов и Павлина

Петър Николов е съпруг на внучката на Ева Соколова, Павлина. В досегашната си политическа кариера Николов е преминал през четири партии. Започва от СДС. След това става съучредител на ДСБ. Именно там за известно време той бе съветник на Екатерина Михайлова.

След ДСБ пък Николов пристана на Меглена Кунева и нейното движение "България на гражданите“. След Кунева Николов изненадващо се завъртя в Министерския съвет около премиера Бойко Борисов, като накрая дори му стана съветник.

Днес Петър Николов е зам. министър на образованието от квотата на „Патриотите“ и в частност от тази на „Атака“. Както се казва - на такова превъртане здраве му кажи!

Официално Николов е член на института за "Дясна политика" и стипендиант на фондация "Конрад Аденауер". Неофициално пък той си остава единствено „важен роднина“ на Христо Михайловски и на новия-стар „Йордан Соколов гейт“.

Защото няма как накрая да не възникне въпросът, какви точно възгледи и принципи, както и на коя партия интересите, защищават семейство „Михайловски – Соколов“? И да не се появи отговорът – на никоя. Освен на тази, обезпечаваща техният личен интерес.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  СДС има реален шанс да влезе в управлението на домсъвета на блока на Спас Гърневски

  Една торта стига да нахрани цялото "дясно", пише Васил Петев

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  Прокуратурата не намери нередности в концесията на Летище София, позова се на изтекли срокове за оспорване

  Сигналът беше внесен от народни представители от БСП, а Гражданска инициатива поиска от президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради редица проблеми, открити в документацията и в целия процес на взимането на решение за обявяването на процедурата.

  Върховна административна прокуратура не е намерила основание за намеса в процедурата за концесия на летище „София“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

  На 10 октомври 2018 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Корнелия Нинова, Филип Попов, Жельо Бойчев, Крум Зарков, Георги Свиленски и Елена Йончева - народни представители в 44-тото Народно събрание във връзка с откритата процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на Обект „Гражданско летище за обществено ползване - София" - публична държавна собственост.

  В сигнала е отправено искане до прокуратурата да бъде внесен протест до компетентния съд за отмяна на решение на Министерски съвет и решения на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Посочено е, че издадените във връзка с процедурата Решение №431 от 29.06.2018 г. на МС, Решение № РК-1 от 02.07.2018 г. и Решение № РК-3 от 03.10.2018 г. на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията са унищожаеми административни актове и подлежат на отмяна, поради незаконосъобразност.

  Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил сигнала по компетентност на Върховната административна прокуратура.

  Наблюдаващият прокурор от ВАП е изискал от МС и от МТИТС преписките по Решение №431 от 29.06.2018 г. на Министерския съвет, по Решение № РК-1 от 02.07.2018 г. и Решение № РК-3 от 03.10.2018 г. на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

  След получаване и проучване на съответните материали Върховна административна прокуратура е приела, че не е налице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност, по следните съображения:

  - Съгласно разпоредбата на чл. 156, ал.5 от Закона за концесиите, не подлежат на обжалване решенията по този закон, приети от Министерския съвет, каквото е решение №431 от 29.06.2018 г. на МС

  - Съгласно разпоредбата на чл. 157 ал.1 т.1 от Закона за концесиите, решенията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията се оспорват пред КЗК в 10-дневен срок от публикуването в Националния концесионен регистър на обявлението за откриване на процедурата.

  Решение № РК-1 от 02.07.2018 г. е публикувано на 05.07.2018 г. и десетдневният срок е изтекъл на 15.07.2018 г.

  Решение № РК-3/03.10.2018 г. е публикувано на 06 октомври 2018 г. и десетдневния срок е изтекъл на 16 октомври 2018 г., като изисканите от МТИТС административни преписки са постъпили от Министерството във Върховна административна прокуратура на 19 октомври 2018 г., т.е. след изтичане на законния десетдневен срок.

  Не само БСП сигнализира за нарушения около концесията на софийското летище. Неправителствената организация на "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт".

  Гражданското сдружение в писма до двама поредни министри на транспорта настоява за прекратяване на концесионната процедура на Летище София, заради редица проблеми, открити в документацията и в целия процес на взимането на решение за обявяването на процедурата (виж в материала на BIG5 „Концесията на Летище София - отказ от суверенитет и пълна управленска немощ”).

  В понеделник от Гражданската инициатива настояха в писмо до президента Румен Радев свикване на Консултативния съвет за национална сигурност заради концесията на Летище София и нередности в процедурата за концесията (виж тук). Според „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт” целите в процедурата могат да се тълкуват свободно и са в ущърб на държавата. Предлагат държавата да остане с контролния пакет от 51% без възможност той да бъде продаван.

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  Президентът да свика КСНС заради концесията на Летище София настоява гражданска инициатива

  Предлагат държавата да остане с контролния пакет от 51% без възможност той да бъде продаван.

  Неправителствената организация „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт” настоява в писмо до президента Румен Радев свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради концесията на Летище София заради нередности в процедурата за концесията.

  Организацията подчертава, че се провежда неясна и непрозрачна процедура без приемането на всички наредби, свързани с новия закон за концесиите – например наредбата за концесиите, която беше приета на 24 август 2018, месец и половина след обявяване на концесионната процедура на 5 юли 2018 г.

  Според „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт” целите в процедурата могат да се тълкуват свободно и са в ущърб на държавата.

  Приходите от концесията на летище София са разделени в два дяла - Първоначално концесионно възнаграждение, което е 550 млн. лв. Заедно с това ежегодно концесионерът ще трябва да заплаща още 15 млн. лв. или общо за 35 години това прави сумата от 525 млн. лв. Общата сума на концесионните такси като сбор от първоначалното и годишно възнаграждение възлиза на 1, 075 млрд. лв. за 35 години. Интересно е сравнението с наскоро даденото на концесия летище на Белград. То е с по-малък трафик от софийското - 5 343 420 пътници за 2017 г. срещу 6 490 096 за софийското. Концесията е за 25 години, а общата концесионна такса е равностойна на 979 млн. лв. Разделено на 25 години обаче това означава по 39 млн. лв. на година. Докато при софийското се получава концесионна такса от 29 млн. лв. на година, отбелязват от организацията.

  В писмото се подчертава още, че проектът на договора за концесия показва, че страната се отказва от отговорност и суверенитет, тъй като концесионерът сам ще определя основното перо в приходите си - летищните такси.

  От текста разбираме, че концесионерът сам ще си направи проучване дали да строи втора писта и сам ще оцени състоянието на съоръженията и дали и кога ще ги ремонтира, пояснява организацията и допълва, че това може да се определи като абдикиране от управление, признание за управленска немощ и липса на капацитет.

  Предупреждава се, че България ще дължи компенсации на концесионера, ако решим да строим второ летище около столицата.

  Като алтернативи се представят: даване на концесия за изграждане на ново летище на мястото на Летище Божурище или на летището в Доброславци. Там концесионерът ще може да разгърне своята дейност от кота "0", да построи инфраструктурата и да експлоатира съоръженията; привличане на стратегически инвеститор, който срещу инвестиции да получи определен брой акции от държавното дружество Летище София - например 49%. Държавата трябва да остане с контролния пакет от 51% без възможност той да бъде продаван.

  Повече за позицията на гражданската инициатива и анализа, който са направили, може да прочетете в материала на BIG5 Концесията на Летище София - отказ от суверенитет и пълна управленска немощ.

Оставете коментар