Сряда, 20 Юни 2018
Неделя, 03 Юни 2018 14:35

Наследниците на Йордан Соколов – странни политически връзки, десетки фирми и стотици милиони. Всичко е точно.

От гледна точка на времето и политико-корупционния фон, публиката у нас съвсем спокойно може да вкара в оборот и понятието "Йордан Соколов гейт“.

През последната година БСП, ГЕРБ и ДПС не спират да се замерват с гейтове, като то не беше "Делян Добрев гейт", "Суджук гейт", „Ограда гейт“, все „гейтови“ теми, вкарвани в широкия медиен поток, я чрез Антон Тодоров, я чрез Елена Йончева, я чрез някой друг.

Всъщност, нека първо припомним на широката аудитория, че през 90-те години Йордан Соколов бе едно от емблематичните лица на СДС - дясна ръка на тогавашния премиер Иван Костов, бивш вътрешен министър и бивш председател на парламента.

Нека също така още в началото уточним, че не се опитваме да припомним клюките за гей историите около Йордан Соколов, известен още с прякора Момата. Тук става дума за „гейтове“, а не за гейове.

Кланът Михайловски-Соколов

Христо Михайловски е зет на Йордан Соколов. Той е и любим кумец и тенис партньор на бившия премиер Иван Костов.

През втората половина на 90-те Михайловски се жени се за доведената дъщеря на Йордан Соколов - Катерина. Всъщност, именно след този брак по сметка тръгва и шеметната кариера на амбициозния Христо Михайловски.

Днес например той е горд съдружник и собственик на цели 11 фирми, че даже има и общ бизнес със съпругата на Йордан Соколов – Ева.

Михайловски е представител, акционер и член на Съвета на директорите на "Българската агенция за кредитен рейтинг". Съпругата му Катерина Добрева Лазарова -Михайловска е негова съдружничка в Агенцията, както и в няколко други дружества.

Преди време сайтът "Биволъ" пръв разкри факта, че от 2008 г. до днес Михайловски и семейство му са усвоените евро пари в размер на 15 352 494 лв. Какви данъци са платили или не са, това само държавата знае.

Освен това Михайловски е и бивш член на борда на директорите на „Летище София АД“. Тази длъжност той заемаше съвсем доскоро, като дори и в момента обаче той трескаво търси инвеститор за предстоящата приватизация на аерогарата. Защо точно на него ГЕРБ са възложи тази важна задача, никой не знае.

Христо притежава и лиценз за търговия с ток. Има фирма в съдружие с Иван Шиляшки. За непомнещите нека припомним, че Шиляшки бе председател на Комитета по енергетика, с ранг министър на енергетиката. Той също беше близко и доверено лице на експремиера Костов.

Всъщност явно от успешния бизнес с ток, Михайловски най-накрая успя да посети дори и Антарктида. Сам ли си плати далечния път, отново никой не разбра. А какви научни открития донесе в родината – също остана пълна енигма.

Петър Николов и Павлина

Петър Николов е съпруг на внучката на Ева Соколова, Павлина. В досегашната си политическа кариера Николов е преминал през четири партии. Започва от СДС. След това става съучредител на ДСБ. Именно там за известно време той бе съветник на Екатерина Михайлова.

След ДСБ пък Николов пристана на Меглена Кунева и нейното движение "България на гражданите“. След Кунева Николов изненадващо се завъртя в Министерския съвет около премиера Бойко Борисов, като накрая дори му стана съветник.

Днес Петър Николов е зам. министър на образованието от квотата на „Патриотите“ и в частност от тази на „Атака“. Както се казва - на такова превъртане здраве му кажи!

Официално Николов е член на института за "Дясна политика" и стипендиант на фондация "Конрад Аденауер". Неофициално пък той си остава единствено „важен роднина“ на Христо Михайловски и на новия-стар „Йордан Соколов гейт“.

Защото няма как накрая да не възникне въпросът, какви точно възгледи и принципи, както и на коя партия интересите, защищават семейство „Михайловски – Соколов“? И да не се появи отговорът – на никоя. Освен на тази, обезпечаваща техният личен интерес.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  Нейнски разпусна партията си, призова останалите десни да последват примера ѝ

  Партията "Синьо единство", която беше създадена от Надежда Нейнски, се разпуска. Това обявиха от формацията след Втората национална конференция, провела се вчера. Мотивите на сините на посланичката ни в Турция са липсата на възможност за обединение на десните. "Синьо единство" призова и останалите десни партии да се разпуснат.

  "Призоваваме партиите от традиционната десница да ни последват, защото времето отдавна вече не е наше. Не е и тяхно. Времето просто е друго и продължаването на разделението носи тежката отговорност на пропуснатите възможности за създаване на работеща алтернатива за България", обясниха от формацията.

  От "Синьо единство" отчитат, че са положили огромни усилия, но не успели да убедят нито една политическа партия от традиционната десница да загърби тяснопартийното си его, да се разпусне, или да се влее в единна дясна партия.

  "Затова се разпускаме ние - за да покажем, че няма нищо страшно в това и да провокираме останалите партии също да го направят", се казва още в позицията на формацията.

  "Синьо единство" отправят критики към останалите десни формации, че лидерите им не са се отказали от "смешната привилегия да се наричат "председател на нищото" и да разчистят пространството за създаването на силна и модерна дясна партия".

  Партията критикува и "псевдоновата десница", която се срамува да се нарече такава. "Лута се в безполовата идентичност "няма ляво, няма дясно", неспособна е да излъчи друго смислено послание, освен "всички сме срещу мафията" и бори олигархията с творческо- самодейни акции по улици и мостове, изживявайки себе си като нещо средно между политически кръжок и затворена група в социалните мрежи", пишат от "Синьо единство".

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  Мира Радева пред BIG5: Борисов търси пристан във външната политика, но повтаря грешките на Иван Костов. Радев се бори за втори мандат, а не за партия

  Когато вътрешната ти политика куца, не ти е виновен Симеон Сакскобургготски. На практика, няма български премиер, който досега да не е потърсил пристан във външната. Борисов повтаря грешката на Костов. Спасява го фактът, че тази година няма избори. Слави изтърва момента, вече няма шанс за нещо по-сериозно в политиката. Няма значение кой ще е лидер на СДС, Борисов отдавна победи "традиционната десница", заяви пред BIG5 социологът Мира Радева.

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  Лукарски не иска да е лидер на СДС. Коалицията с Валери Симеонов е под въпрос

  Божидар Лукарски няма да се кандидатира за лидер на СДС на националната конференция на партията, която ще се проведе на 7 юли. Това заяви самият той на провелата се днес извънредна конференция на сините. Зам.-председателят на партията Емил Караниколов заяви, че напрежението в СДС идва от недоверието към Лукарски, който още днес е трябвало да подаде своята оставка. С оттеглянето на Лукарски евентуалната коалиция между СДС и НФСБ е под въпрос. Валери Симеонов, който се настани в централата на "сините", както и самият Лукарски не изключиха обединение, но в десните редици е настъпило време разделно и голяма част от седесарите заклеймиха подобен съюз. Бившите лидери Емик Кабаиванов и Румен Христов са сред хората, които призоваха Лукарски да си ходи заради неуспешната политика и факта, че десните не са в парламента, а СДС не е желана от останалите демократи за нова коалиция. 

Оставете коментар