Сряда, 24 Април 2019
Понеделник, 20 Август 2018 16:28

Прийомът на Кристелер за раждане е отречен, но все още се прилага!

Прийомът на Кристелер е медицинска практика за избутване на плода с натиск върху корема на майката. Днес тя е забранена в повечето европейски държави, но продължава да се прилага в България, Италия, Испания, Япония, Русия, Индия и Турция. Методът възниква през XIX век с цел ускоряване на раждане при слаби напъни и липса на кислород за бебето. Т.е. методът се използвал, когато жената не може да напъва, а бебето има нужда от кислород. При жената прийомът на Кристелер предизвиква огромна болка и невъзможност да напъва самостоятелно, съобщава "Актуално" по повод загиналата родилка в сливенската болница, за която роднините твърдят, че е починала след лекарска грешка.

Практиката се избягва заради големият брой усложнения. За по-безопасни начини на родоразрешаване се считат вакуум-екстракцията и използването на форцепс. За съжаление, прийомът на Кристелер се използва дори без наличието на видими причини, а по-скоро от нетърпение от страна на медицинския персонал. Как се осъществява? Има два варианта за прилагане на прийома на Кристелер. Единият е с натиск с ръката (частта между лакътя и дланта) или с натиск с длани. Когато жената има напън лекарят започва да натиска дъното на матката към влагалището. Едновременно с това понякога се прави епизиотомия, за да излезе детето по-бързо. Какви са усложненията? Методът на Кристелер е травмиращ както за майката, така и за плода, а не са редки случаите, в които има фатални последици. Най-честите усложнения от прилагането му са:

- разкъсване на черния дроб

- счупване на ребрата

- отлепване на плацентата

- руптура на матката

- разкъсвания на влагалището

- емболия с околоплодни води

- нарушаване на съсирването на кръвта

- травми на плода

Специалисти алармират, че заради силния натиск гръбнакът на бебето се извива в областта на шийните прешлени и основата на черепа. Такива травми може да доведат до нарушаването на кръвоснабдяването на мозъка. При майката силният натиск може да доведе до разтягане на диафрагмата и спускането на тазовите органи. Една от последиците от подобна манипулация е незадържането на урина след раждане. Някои от горните усложнения може да станат причина за смъртта на майката или най-малкото усложняват възстановителния период след раждането. Според някои изследвания прийомът на Кристелер при едноплодна бременност в главично-предлежание не ускорява процеса на раждането. "Днес съществуват по-щадящи алтернативни методи", твърдят специалистите.

Как би могъл да се избегне прийомът на Кристелер?

1. Раждайте в положение, в което ви е удобно (най-често това клекнало положение или с помощта на топка за раждане)

2. Не позволявайте на лекаря да натиска корема ви и не се страхувайте от реакцията му след вашия отказ.

3. Присъствието на партньора ви по време на раждането често позволява да бъдат избегнати груби методи за водене на раждането.

Протест срещу метода в редица държави

Макар официално отречен от властите, методът продължава да се използва, като не се описва в официалните документ. В Русия той е изваден от АГ стандартите през 1992 година, но продължава да се прилага масово. Все пак пострадалата жена може да подаде сигнал до здравното министерство и да заведе дело. Не са редки случаите на осъдени лекари и с отнети права след доказване на използването на метода и нанесени травми на плода и на майката. По думите на руския невролог Михаил Головач при раждане с натиск върху корема бебето може да получи леко мозъчно сътресение, но и сериозна травма, сравнима с падане от 5-я етаж, което често преминава в детска церебрална парализа (ДЦП). По думите му, в Австралия акушер, който прилага този метод, може да бъде лишен от правото да упражнява професията доживот. В началото на XXI век в Испания в 70% от случаите на продължително раждане се използва прийом на Кристелер. В доклад на Министерството на здравеопазването на Испания се твърди, че през 2010 година в 26% от ражданията е бил прилаган методът. В страната действа мащабна кампания, която призовава прийомът да бъде забранен и да се дава повече свобода и удобства на родилката при раждане.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 20 Август 2018 16:28
  Фелдшерка от Стражица изроди близначета в линейката

  Фелдшерка от Филиала за спешна медицинска помощ в град Стражица успя благополучно да изроди близначета в линейка, съобщиха от Националната асоциация за спешна медицинска помощ.

  Екип на филиала се е отзовал на сигнал за раждаща жена. Родилката обаче не е знаела, че бременността й е многоплодна. В линейката жената започва да ражда, като фелдшерката успява да изроди двете бебета благополучно, съобщава Канал 3.

  "Един български спешен медик се справи извън болница с нелеката задача да даде живот на две деца. Това е четвъртото израждане на колегата ни за тази година. Браво на екипа, които предпочете да остане анонимен!", гласи съобщението на Асоциацията.

  Във Филиала за спешна медицинска помощ в Стражица работят по-малко от 20 лекари, фелдшери, санитари и шофьори. Те са разпределени в 6 екипа и обслужват населението на 22 селища в общината.

  Първата снимка на близначетата бързо обиколи социалните мрежи с коментари, че е чудесно, че въпреки трудните условия на работа и ниското заплащане, в България все още са останали медицински кадри, на които може да се разчита.

  Щастливият случай ни припомня и този, когато преди около месец медицинска сестра от спешна помощ в град Тервел спаси живота на родилка и бебето й.

  Тя била дежурна нощна смяна, когато бил получен сигнал за пациент с инсулт. Фелдшерът и шофьорът тръгнали с линейката, а медицинската сестрата останала сама. Тогава пристигнала бременна жена с болки. Веднага от Добрич била изпратена линейка с реанимационен екип - лекар педиатър и медицинска сестра. Докато те пристигнат в Тервел обаче жената започнала да ражда. Медицинската сестра е успяла само с инструкции по телефона от координационния екип в апаратната на ЦСМП сама да изроди бебето. Така жената, която само от година работи в спешната помощ, успяла да спаси живота на родилката и рожбата й. 

 • Понеделник, 20 Август 2018 16:28
  Майка захвърли новородено в храстите в "Обеля"

  Жената е на 22 години и е родила сама в апартамента си

 • Понеделник, 20 Август 2018 16:28

Оставете коментар