Петък, 16 Ноември 2018
Вторник, 21 Август 2018 11:44

Сирийските бежанци се завръщат по домовете си

Започна завръщането на мирните сирийски жители, избягали в съседните страни от войната, съобщи централната руска телевизия Канал 1 - ОРТ, цитирайки световните агенции. Над 1,2 милион вътрешни преселници са се завърнали в родните си места за изминалите 2,5 г., допълва военното министерство на федерацията.

Сирийските власти вече са започнали действия по възстановяването на мирния живот в страната. Повече от ясно е, че първата подадена ръка във възстановяването е тази на Русия. Европа за сега се ослушва, но е напълно в неин интерес да запретне ръкави и да се включи активно в съживяване на Феникса от пепелта. Да припомним, че бежанската вълна заля Стария Континент, но като че ли хората свикнаха с тези вълни и отливи и вече никой не им обръща внимание. Течението се укроти и сега е момента вятъра да започне да духа в обратна посока – към Сирия. В освободените от джихадисти райони започнаха първите постъпления на мирни жители. Бежанците, които всичките тези години са се спасявали от войната в съседните страни, се завръщат в родните си места. Би било малко нелепо да кажем, че се завръщат в домовете си, защото много от тях отдавна са останали без домове, но надеждата, която ги води обратно е неоспорим факт говорещ сам по себе си. „Дом се строи, стига да има мир, спокойствие и работа на родна земя, не на чужда територия”, сподели специално за BIG5 Хасан М., който преди две седмици се завърна доброволно със съпругата си Фарида и шестте деца в Алепо от съседен Ливан. Хасан е лекар-уролог, завършил в Русия и има намерение веднага да пристъпи към практикуване на професията си. Съпругата му е домакиня, но е готова да отиде на работа в някой от шивашките заводи.

Към 15 август т.г. вече над 1 млн. сирийски бежанци са се завърнали по домовете си, заявява Министерството на Отбраната на РФ. А за последните 2,5 в Сирия са се прибрали 300 хиляди бежанци и над 1,2 милиона вътрешни преселници. Това съобщи началника на Националния център на управление на отбраната на Русия Михаил Мизинцев, цитиран от тв канал „Звезда”. Той подчерта, че най-ефективно процеса на завръщане се наблюдава от ливанската граница, от където само за един месец по родните места са се завърнали 6,5 хиляди души. За изминалата седмица в Сирия са напълно възстановени 89 жилищни блока, работата по подготовката на инфраструктурата за прием на бежанците е завършена в 41 населени пункта с капацитет за приемане 161 хиляди места. Продължава усилената работа по възстановяване на инфраструктурата в освободените от терористи населени места.

По последни данни близо над 1.700 млн. сирийците са заявили желанието си да се върнат обратно в родината си. Под този иск са се подписали бежанците от девет страни. Най-многобройни са постъпилите молби за връщане от Ливан, Турция, Йордания и Германия, според официалния бюлетин на Централата за прием и разпределение на бежанците. „По данни на оценъчната комисия, да се върнат в родината са изявили желание 1 милион 712 хиляди 234 сирийци от девет страни в света - Ливан - 889 хиляди 031, Турция - 297 хиляди 342, Германия - 174 хиляди 897, Йордания - 149 хиляди 268, Ирак - 101 хиляди 233, Египет - 99 хиляди 834, Дания - 412, Бразилия - 149, Австрия - 68", се посочва в документа. От Центъра са разказали, че за последните няколко денонощия в Сирия от Ливан през КПП "Джейдет-Ябус" и "Ел-Дабусия" са се завърнали у дома 142 бежанци. От постъпилите данни от различните КПП на Сирия само за едно денонощие на 11 август границата на Сирия е прекосена от 288 души, които са се насочили към родните места, съобщава РИА Новости. Освен това турските власти имат желание да помогнат на 250 хиляди сирийци да напуснат територията на Турция и да се върнат в Сирия, допълва агенцията. „Турските власти официално са заявили за намерението си да подсигурят завръщането в родината на 250 хиляди сирийски бежанци. В рамките на настоящата инициатива в северните райони на Сирия стартираха редица комплексни мероприятия по създаването на благоприятни условия за живот и дейност на мирното население”, се казва в документа, цитиран от РИА Новости. Във връзка с това инженерните подразделения на САР продължават усърдно работите по разминиране на местностите и обектите в провинция Хомс. За последната седмица сапьорите са разминирали над 5 хектара територия, 10 здания и 0,5 километра от пътищата. „Фиксирани са и своевременно унищожени 45 взривоопасни предмета, сред които и 21 самоделни взривни устройства”, се пояснява в документа цитиран от РИА Новости.

Не по-малко значим е и обратния път към къщи от Йордания. Магистралата Дамаск-Аман – е най-кратката дестинация между сирийската и йорданската столица. На границата, която дълги години бе контролирана от бунтовниците , по чудо се е съхранила табелката „Добре дошли в Сирия”. Години наред скитане и лутане по нелекия път с клеймо „бежанец”, а сега този път ще е вече в обратна посока – към дома! С помощта на руската военна полиция и специализираните за целта камиони бежанците са съпровождани до най-близкия град Насиб, а от там в Източна Гута. „Чувството на радост е непреодолимо! Когато видяхме от далеч сирийските знамена, а после и руските, разбрахме, че всичко вече е наред и сме в безопасност. Живота ни в Йордания не беше никак лесен. Искахме да се приберем много по-рано, но границата се контролираше от бунтовниците. Те просто не ни пускаха”, разказва за руският тв канал 1-ОРТ Мухамед Омар Талак. Хиляди истории на милиони хора мечтаещи да ги лъхне родния въздух, да докоснат земята на която са родени…
И това е възможно, защото вече е факт. Местната управа на Дамаск е стартирала програма за помощ на завърналите се бежанци, които са били принудени да напуснат домовете си под натиска на терористите. Това е съобщил зам.-губернатора Ратеб Адас, цитиран от РИА Новости.

За да стане завръщането на сирийските бежанци реалност – това трябва да е обща кауза на всички страни, където са бягали тези хора от войната. В Йордания, Ливан и Турция от Русия са изпратени съвместни специализирани групи за подпомагане на стотиците хиляди сирийци да се върнат в родината им. Другите страни и Европа също трябва да помислят в тази посока.

Автор : Оля Ал-Ахмед

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 21 Август 2018 11:44
  Нов шпионски скандал: 20 г. полковник от Бундесхер-а е работил за Русия

  Външното министерство на Австрия привика руските дипломати

  Нов скандал с Русия, този път в Австрия – 70-годишен полковник от армията призна, че в продължение на 20 г. е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро, съобщава водещият виенски ежедневник Die Presse.

  Очаква се по-късно през деня канцлерът Себастиан Курц и министърът на отбраната Марио Куназек да направят изявления за аферата.

  Съгласно наличната към момента информация, става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало информация на руското военно разузнаване. Самият той (самоличността му не се уточнява) е признал, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. Той е работил в контролен център на австрийската армия и веднъж на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име „Юрий“.

  Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи.

  Малко преди излизането си в пенсия той е започнал да предава доклади и за ситуацията в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската армия.

  От Die Presse поясняват, че за шпионската дейност на бившия полковник Виена е била информирана от чуждестранна разузнавателна агенция. Не се конкретизира обаче коя е тази „приятелска“ страна.

  След разгласяването на новината, Министерството на външните работи на Австрия е привика дипломати от посолството на Руската федерация в страната във връзка със скандала за шпионаж в Бундесхера.

  Съответната информация потвърди канцлерът Себастиан Курц, съобщава ТАСС. По-рано през деня бе съобщено за разкриването на афера със шпионаж в австрийската армия - 70-годишен полковник в оставка е събирал и предавал информация на Москва в продължение на повече от две десетилетия, за което е получил сума в размер на 300 хил. евро

  По информация на ТАСС министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл е отменила планираната за началото на декември визита в Руската федерация заради шпионския скандал в Бундесхера.

  Резултат с изображение за Карин Кнайсл и путин

  На 23 август 2018 г. беше сватбата на министъра на външните работи на Австрия Карин Кнайсл, на която тя танцува със специалния си гост - президентът на Русия Владимир Путин. Как шпионският скандал и отменената й визита ще се отразят на отношенията им?

   

 • Вторник, 21 Август 2018 11:44
  Стратегическият инвеститор за „Белене” ще бъде избран до една година

  Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ “Белене” е готова. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след заседанието на Министерски съвет, където представи детайлите по процедурата.

  Тя ще е от 9 етапа и инвеститорът ще бъде избран до една година след процедурата.

  Теменужка Петкова припомни, че проектът “Белене” ще бъде изпълнен изцяло на пазарен принцип без държавна гаранция, като се дава възможност на потенциални акционери да придобиват миноритарен дял. Теменужка обясни, че през европейски и български медии, ще бъде отправена покана към инвеститори, проявяващи интерес към изграждането на атомната електроцентрала. 

  Етапите включват заявление от страна на заинтересованите, разглеждането им и изготвяне на списък с кандидатите до които ще бъде изпратена обвързваща оферта.

  След това следва етапа с подписване на договор за конфиденциалност. После ще се разработи и представи информационен меморандум за проекта.

  След това е етапът, който ще бъдат изпратени покани до съответните потенциални стратегически инвеститори.

  “След предоставянето на оферта, тя ще бъде разгледана и ще се пристъпи към преговори между комисия, която ще бъде назначена в Министерството на енергетиката, и потенциалните инвеститори. И ако процедурата приключи успешно, то последният финален етап е подписване на споразумение между всички участници“, обясни Петкова.

  Енергийният министър уточни, че ако работата по всички етапи върви нормално е възможно след 1 година да има структурирана компания, която да търси проектно финансиране за реализацията на АЕЦ "Белене". Петкова ще запознае подробно и парламента с изработената процедура, където подробно ще бъде обсъждана.

  Напомняме, че по време на провелото се в Москва в края на миналия месец заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Русия потвърди интереса си към проекта АЕЦ „Белене”.

  Енергийният министър Теменужка Петкова на среща с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов информира за приетото през месец юни решение на Народното събрание, съгласно което до края на октомври трябва да бъде изготвена процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта "Белене".

  По-рано и от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) също потвърдиха инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене". 

  Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" би струвал между 8 и 10.5 млрд. евро, според доклада за проекта, изготвен от учени от БАН и енергийни експерти.

 • Вторник, 21 Август 2018 11:44
  Деца и цивилни загинаха в Сирия при удари на САЩ

  Поне 14 цивилни лица са убити при бомбардировки, които водената от САЩ коалиция е нанесла по последното укрепление на групировката „Ислямска държава“ в източна Сирия в събота, съобщава Франс прес. Сред тях има пет деца, които са загинали при въздушните удари срещу селата Хаджин, Суса и Ал-Шаафа в източната провинция Деир eз-Зор, съобщава Сирийската Обсерватория за права на човека.

  "Вероятно броят на мъртвите ще се увеличи, защото много от ранените са сериозно засегнати," е обявил пред Франс прес ръководителят на Обсерваторията Рами Абдел Рахман. Той е добавил, че поне деветима джихадисти от „Ислямска държава“ също са убити.

  От коалицията не са отговорили веднага за коментар, но британски наблюдател е казал, че ударите в този район са се увеличили след джихадистко нападение срещу база на коалицията недалеч от близкото село Ал- Бахра.

  Смята се, че в района на Хаджин все още има около 2000 бойци. Общо повече от 360 000 души са загинали от началото на войната в Сирия през 2011 година, започнала след репресии на антиправителствени протести. 

Оставете коментар