Сряда, 19 Септември 2018
Вторник, 21 Август 2018 11:44

Сирийските бежанци се завръщат по домовете си

Започна завръщането на мирните сирийски жители, избягали в съседните страни от войната, съобщи централната руска телевизия Канал 1 - ОРТ, цитирайки световните агенции. Над 1,2 милион вътрешни преселници са се завърнали в родните си места за изминалите 2,5 г., допълва военното министерство на федерацията.

Сирийските власти вече са започнали действия по възстановяването на мирния живот в страната. Повече от ясно е, че първата подадена ръка във възстановяването е тази на Русия. Европа за сега се ослушва, но е напълно в неин интерес да запретне ръкави и да се включи активно в съживяване на Феникса от пепелта. Да припомним, че бежанската вълна заля Стария Континент, но като че ли хората свикнаха с тези вълни и отливи и вече никой не им обръща внимание. Течението се укроти и сега е момента вятъра да започне да духа в обратна посока – към Сирия. В освободените от джихадисти райони започнаха първите постъпления на мирни жители. Бежанците, които всичките тези години са се спасявали от войната в съседните страни, се завръщат в родните си места. Би било малко нелепо да кажем, че се завръщат в домовете си, защото много от тях отдавна са останали без домове, но надеждата, която ги води обратно е неоспорим факт говорещ сам по себе си. „Дом се строи, стига да има мир, спокойствие и работа на родна земя, не на чужда територия”, сподели специално за BIG5 Хасан М., който преди две седмици се завърна доброволно със съпругата си Фарида и шестте деца в Алепо от съседен Ливан. Хасан е лекар-уролог, завършил в Русия и има намерение веднага да пристъпи към практикуване на професията си. Съпругата му е домакиня, но е готова да отиде на работа в някой от шивашките заводи.

Към 15 август т.г. вече над 1 млн. сирийски бежанци са се завърнали по домовете си, заявява Министерството на Отбраната на РФ. А за последните 2,5 в Сирия са се прибрали 300 хиляди бежанци и над 1,2 милиона вътрешни преселници. Това съобщи началника на Националния център на управление на отбраната на Русия Михаил Мизинцев, цитиран от тв канал „Звезда”. Той подчерта, че най-ефективно процеса на завръщане се наблюдава от ливанската граница, от където само за един месец по родните места са се завърнали 6,5 хиляди души. За изминалата седмица в Сирия са напълно възстановени 89 жилищни блока, работата по подготовката на инфраструктурата за прием на бежанците е завършена в 41 населени пункта с капацитет за приемане 161 хиляди места. Продължава усилената работа по възстановяване на инфраструктурата в освободените от терористи населени места.

По последни данни близо над 1.700 млн. сирийците са заявили желанието си да се върнат обратно в родината си. Под този иск са се подписали бежанците от девет страни. Най-многобройни са постъпилите молби за връщане от Ливан, Турция, Йордания и Германия, според официалния бюлетин на Централата за прием и разпределение на бежанците. „По данни на оценъчната комисия, да се върнат в родината са изявили желание 1 милион 712 хиляди 234 сирийци от девет страни в света - Ливан - 889 хиляди 031, Турция - 297 хиляди 342, Германия - 174 хиляди 897, Йордания - 149 хиляди 268, Ирак - 101 хиляди 233, Египет - 99 хиляди 834, Дания - 412, Бразилия - 149, Австрия - 68", се посочва в документа. От Центъра са разказали, че за последните няколко денонощия в Сирия от Ливан през КПП "Джейдет-Ябус" и "Ел-Дабусия" са се завърнали у дома 142 бежанци. От постъпилите данни от различните КПП на Сирия само за едно денонощие на 11 август границата на Сирия е прекосена от 288 души, които са се насочили към родните места, съобщава РИА Новости. Освен това турските власти имат желание да помогнат на 250 хиляди сирийци да напуснат територията на Турция и да се върнат в Сирия, допълва агенцията. „Турските власти официално са заявили за намерението си да подсигурят завръщането в родината на 250 хиляди сирийски бежанци. В рамките на настоящата инициатива в северните райони на Сирия стартираха редица комплексни мероприятия по създаването на благоприятни условия за живот и дейност на мирното население”, се казва в документа, цитиран от РИА Новости. Във връзка с това инженерните подразделения на САР продължават усърдно работите по разминиране на местностите и обектите в провинция Хомс. За последната седмица сапьорите са разминирали над 5 хектара територия, 10 здания и 0,5 километра от пътищата. „Фиксирани са и своевременно унищожени 45 взривоопасни предмета, сред които и 21 самоделни взривни устройства”, се пояснява в документа цитиран от РИА Новости.

Не по-малко значим е и обратния път към къщи от Йордания. Магистралата Дамаск-Аман – е най-кратката дестинация между сирийската и йорданската столица. На границата, която дълги години бе контролирана от бунтовниците , по чудо се е съхранила табелката „Добре дошли в Сирия”. Години наред скитане и лутане по нелекия път с клеймо „бежанец”, а сега този път ще е вече в обратна посока – към дома! С помощта на руската военна полиция и специализираните за целта камиони бежанците са съпровождани до най-близкия град Насиб, а от там в Източна Гута. „Чувството на радост е непреодолимо! Когато видяхме от далеч сирийските знамена, а после и руските, разбрахме, че всичко вече е наред и сме в безопасност. Живота ни в Йордания не беше никак лесен. Искахме да се приберем много по-рано, но границата се контролираше от бунтовниците. Те просто не ни пускаха”, разказва за руският тв канал 1-ОРТ Мухамед Омар Талак. Хиляди истории на милиони хора мечтаещи да ги лъхне родния въздух, да докоснат земята на която са родени…
И това е възможно, защото вече е факт. Местната управа на Дамаск е стартирала програма за помощ на завърналите се бежанци, които са били принудени да напуснат домовете си под натиска на терористите. Това е съобщил зам.-губернатора Ратеб Адас, цитиран от РИА Новости.

За да стане завръщането на сирийските бежанци реалност – това трябва да е обща кауза на всички страни, където са бягали тези хора от войната. В Йордания, Ливан и Турция от Русия са изпратени съвместни специализирани групи за подпомагане на стотиците хиляди сирийци да се върнат в родината им. Другите страни и Европа също трябва да помислят в тази посока.

Автор : Оля Ал-Ахмед

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 21 Август 2018 11:44
  Путин покани лидера на Северна Корея в Москва

  Руският президент Владимир Путин е изпратил покана на севернокорейския вожд Ким Чен-ун да посети Русия, съобщи външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от "Ройтерс". Той добави, че засега не са обсъждани подробни планове за среща между двамата държавни ръководители.

  Преди дни Ким Чен-ун потвърди готовността си да посети Русия и обяви, че "иска мир". Това става, докато КНДР провежда преговори със САЩ относно изпълнението на ангажиментите, поети по време на срещата между Ким Чен-Ун и Доналд Тръмп на срещата в Сингапур през юни. Преди няколко седмици Путин изрази готовност да се срещне с Ким в "най-близко време".

 • Вторник, 21 Август 2018 11:44
  Русия спря вноса на свинско от България

  Руските санитарни власти наложиха временно ограничение на вноса на живи свине и продукти със съдържание на свинско месо от цялата територия на България, предаде РИА Новости.

  Причината са констатираните у нас случаи на африканска чума по свинете. В резултат се спира вносът на живи прасета, свинско трупно месо, свинско и продукти, съдържащи свинско месо, свински ембриони и сперма от нерези.

  Изключение ще се прави за продуктите, обработени по технология, гарантираща унищожаването на вируса - готови продукти от свинско месо; готови продукти, съдържащи свинско или животински суровини от свинско месо; суровини от животински произход от свинско месо, предназначени за производство на фуражи за непродуктивни животни и за животни с ценна кожа.

 • Вторник, 21 Август 2018 11:44
  Почина Йосиф Кобзон (Видео)

  Руският естраден певец и депутат от думата Йосиф Кобзон почина на 80-годишна възраст. Това е съобщил за "Интерфакс" помощник на съпругата му, предадоха руските медии.  Кобзон, който бе диагностициран с рак през 2005 г., е в болница от края на миналия месец. Докторите казаха при постъпването му, че състоянието му е стабилно, но тежко.

  През 2015 г. Кобзон влезе в списък със санкционирани от Евросъюза руснаци заради кризата в Украйна. Последните му изяви разбуниха духове в България. Две от трите му изпълнения в страната през 2014 г. бяха по покана на политически партии, като в първия случай "Атака" бе сред организаторите, а във втория в Стара Загора - главният организатор.

  Кобзон обаче бе един от най-известните съветски изпълнители. Роден на 11 септември 1937 г., на територията на днешна Украйна, той се прочува през 60-те г., след като негови изпълнения започват да звучат по радиото.

  Като ученик Кобзон се увлича по бокса и е шампион на Украйна сред юношите, но музиката не му е безразлична - твърди, че е изпълнявал два пъти пред Йосиф Сталин. Кариерата му на изпълнител започва малко по-късно, след като в армията, където в ансамбъла на Закавказкия военен окръг за пръв път посещава уроци по пеене.

  Вижте една от емблематичните песни, които Кобзон обичаше да изпълява

Оставете коментар