Петък, 16 Ноември 2018
Понеделник, 27 Август 2018 15:59

ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ! Само за 15 дни частната фирма "Главболгарстрой" прибра 7 поръчки на обща стойност над 60 млн.лв от държавната компания "Булгартрансгаз"!

Правителството явно много харесва Симеон Пешов и синовете му, защото иначе няма логика, поръчките към техните лични джобове да не спират вече над 10 години! Става дума за сума доближаваща 2 милиарда лева! Източва ли се държавната компания „Булгартрансгаз“, питат наблюдатели.


Частната фирма "Главболгарстрой" и нейният собственик Симеон Пешов са дългогодишни любимци на държавата, без значение, кой е на власт. Повече от ясно е, че Пешов и синовете му добре владеят изкуството на благодарността, защото иначе няма логика за последните 13-15 години те да са усвоили държавни поръчки надхвърлящи стотици милиони левове!

След идването на Бойко Борисов на власт, те първо бяха порицани от премиера за високата цена, която бяха дали за строежа на зала "Армеец", но после бързо свалиха сумата и бяха погалени по главата от Борисов. Това "погалване" им даде нови сили и увереност, като през последните години фирмата "Главболгарстрой" е неизменен участник и задължителен печеливш при най-различни държавни поръчки свързани със строителство.

Показателен пример в тази посока е „греховната любов“ на държавната фирма „Булгартрансгаз“ с частната „ГБС“.

Още през 2013 година на бял свят излезе скандален договор между „Булгартрансгаз“ и „ГБС“ станал повод за много коментари сред широката публика. Някои наблюдатели дори и до днес го наричат „най-големият подарък“, който Пешов и синове са получавали от държавата. Става дума за „Модернизация на компресорни станции, чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати“ с място на изпълнение „Странджа – „Петрич“ – „Лозенец“ – „Ихтиман“. Въпреки много спекулации относно крайната цена на този договор накрая стана ясно, че общата сума е 103 978 769.41 евро или над 207 милиона лева!

По този повод наскоро бившият вътрешен министър и лидер на „АБВ“ Румен Петков определи като изключително смущаващ предвиденият ремонт и реконструкция на 4 компресорни станции - в Ихтиман, Странджа, Лозенец и Петрич. Именно те бяха модернизирани и открити през 2016-та година от „ГБС“, като общата стойност на проекта тогава бе над 200 млн. лв.

Смущаващо е, че сега е обявена нова процедура за реконструкция на три от тях на обща стойност 150 млн. лв. – Лозенец, Ихтиман и Петрич, смята Петков. И още:

"Трябва да е съвършено ясно, кой не си е свършил задачата тогава, защото част от нещата се повтарят – проучване на съществуващото положение на всяка от станциите, събиране на изходни данни и преглед на наличната техническа документация. Даваме тези примери с цялото смущение, че това са източник на корупционни практики. Обезпокоени сме от факта, че това не смущава никой в НС. “, допълва картината лидерът на „АБВ“.

През 2016 година пък в публичното пространство излезе информация за друга скандална обществена поръчка на "Булгартрансгаз", спечелена отново от „ГБС“. Тогава медиите писаха, че цената й умишлено е била с завишена с 15 млн. лева. Поръчката бе за изграждането на участък от транзитен газопровод за Турция от Лозенец до Недялско. Първоначално в 10-годишния план за развитие на "Булгатрансгаз" бе заложена индикативна цена за участъка от 32 млн. лв. без ДДС. Непосредствено преди обявяването на поръчката обаче цената бе завишена на 47.12 млн. лв. без ДДС, без да е аргументирано защо се налага това. Скандалът стана публичен след като служител на държавното предприятие разкри историята пред сайта Mediapool.

Ето отново коментар на бившия вътрешен министър Румен Петков по конкретния случай:

"На 2 март 2016 г. е открита процедура по обществена поръчка за изграждането на транзитен газопровод за Турция в участъка КС „Лозенец” до ОС „Недялско”. Този участък е с дължина 20 км и е остойностен на 47 128 000 лв. без ДДС. По 2,5 млн лв. на километър. Когато се изгражда 180-километровия колектор България – Гърция, той е определен на 290 млн. лв., което пък е 1,6 млн. лв. на километър. Значи някой краде 1 милион на километър. Или Булгартрансгаз не знаят какво поръчват. Този някой в случая е „Главболгарстрой“.

Искам да подчертая много дебело, че поръчката е от март месец 2016 г. - подписан договор, срок на изпълнение 18 месеца, в публичното пространство се обяви че ще бъде открита и въведена в експлоатация отсечката на 2 август от министър-председателя. Има забавяне от 11 месеца. Изключително скъпо, това е грабеж, и 11 месеца забавяне. Кой носи отговорност от страна на държавата?

Министър-председателят трябва да знае, че отива да открива обект, който е оскъпен с 25 милиона лева и някой ще си бърше ръкавите с него. Ако отива, трябва да знае откъде започва разпределението на тези 25 млн. И тук е големият въпрос – защо в НС това не направи впечатление на никого? Забавяне 11 месеца на най-скъпото газопреносно съоръжение в страната. Когато се определя техническите параметри, на които трябва да участват компаниите, изрично се определят параметрите да бъдат допускани – изграждане газови съоръжения или сходно строителство с предмета на поръчката. В тази поръчка се казва, че под сходно се и имат предвид инсталации и/или линейни обекти и/ преносни проводи – изграждане на ВиК съоръжения. Сега тази година се пуска нова обществена поръчка, в която изрично се поставя изискването участникът да е изградил 10 км газопровод. Склонен съм да подозирам, че и тази поръчка се готви за Главболгарстрой, защото те вече са изградили такъв обект.

Ние от АБВ ще настояваме да се отговори ясно в офертата на Главболгарстрой, какви тръби за газопровода са били предложени, защото имам основание да считам, че са били предложени немски тръби и в последствие са били заменени с по-евтини. Ако се докаже, че не са немските тръби, някой трябва да носи отговорност", заяви Румен Петков.

Бившият шеф на „Булгаргаз“ Васил Филипов също наскоро остро разкритикува взаимоотношенията межди „ГБС“ и „Булгартрансгаз“, като освен пренадутите до максимум цени, той акцентира и върху „порочната практиката на избор на изпълнител“ на поръчките давани от държаваната фирма.

„Какво толкова се променя за една година за да поскъпне един проект с над 40% и къде отиват тези грешни народни пари?!“, попита риторично ексшефа на „Булгаргаз“ Филипов.

Всъщност това подозрително партньорстово между държавната компания „Булгартрансгаз“ и частната фирма „ГБС“ продължава и днес. Отново по скандален начин. Само в рамките на 15 дни тази пролет, между 26.03.2018 до 12.04.2018 година, семейство Пешови е спечелило цели 7 нови договора с държавната фирма. Общата стойност на договорите надвишава 60 милиона лева! От страна на "Булгартрансгаз" договорите са подписани, от забележете, пълномощник на главния изпълнителен директор на държавното предприятие Владимир Малинов.

В същото време Председател на Управителния съвет на държавното предприятие е Таня Захариева. Нека припомним, че преди няколко години тя бе председател на общинския съвет в Хасково. Името й стана известно с факта, че след парламентарните избори през 2014 г. Захариева се отказа от депутатското си място в групата на ГЕРБ при съставянето на 43-ото Народно събрание, а след това стана председател на УС на "Булгартрансгаз". През октомври миналата година името пък бе замесено и в скандала "Кумгейт", свързан с назначенията на различни постове на хора, близки до депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Как и защо все „ГБС“ печели големите държавни поръчки? Източва ли частната фирма държавата? Тези въпроси отдавна се задават от различни медии, но все още нямат отговор, а както се вижда „влака си върви“. Тук е важно да се каже, че случайно или не, „Булгартрансгаз“ „хитро“ оправдава постоянните избори на „ГБС“ за печеливш, с така нареечените „рамкови споразумения“. Какво значи това? Ами за да не прави перманентни конкурси „Булгартрансгаз“ удобно е сключило подобни споразумения с 2-3 големи строителни фирми, от които печеливш обаче почти винаги излиза единствено „ГБС“.

Тук трябва да подчертаем, че „Булгартрансгаз“ е една от най-богатите държавни български компании, която акумулира огромни средства чрез ролята си на транзитьор на газ през територията на страната ни.

Друга тема е, че от край време държавната фирма "Булгартрансгаз" избира за поръчките си фирми, които въобще нямат опит в изграждането на газопроводи. Нито разполагат с необходимото оборудване. Тази практика на Булгартрансгаз е порочна и изпълнява чисто имиджова функция, особено щом иде реч за "приятелите" от "ГБС".

През 2016 година различни онлайн медии писаха за странната практика при подобни обществени поръчки, за водеща при реализацията на подобни проекти да бъде избирана строителна фирма, а не фирмата, създала висототехнологичното съоръжението. Подобен фрапантен случай от същия период е проектът за модернизацията на компресорни станции (КС) Странджа, Ихтиман и Петрич – проект реализиран отново от фирма "Главболгарстрой".

В същото време служители от национално отговорна за технически надзор служба коментират, че при много от проектите изпълнявани от „ГБС“ е налично „занижено качество на контрол при изграждането на редица технонадзорни съоражения“. За съжаление до момента държавата не е направила нито една качествена и мащабна проверка в частта „разрушителен и безразрушителен контрол на металите“ използвани при проектите от „Главболгарстрой“.

Всъщност скандалите около държавните поръчки печелени най-редовно от „ГБС“ са стотици. В прокуратурата преди години бе даден договор за ремонт на сградата МРРБ от „ГБС“ на стойност 40 млн.лв. Ето какво разкри тогава бившият президент на България Росен Плевнелиев:

„Договорът между МРРБ и „Главболгарстрой“ е подписан на двойно по-високи цени от пазарните. Как е възможно един ремонт да излиза по 1880 евро на квадратен метър“, попита преди време бившият държавен глава.

Само от 2011 до август 2015 фирмата на Симеон Пешов е спечелила самостоятелно обществени поръчки на стойност 532 312 623 лв и в консорциум с други компании на стойност 654 328 190 лв.

Каквото и да се пише обаче факт е, че победният маратон на Пешов продължава и днес, което е видимо и от разкритието, че за 15 дни „ГБС“ отново печели цели 7 договора с "Булгартрансгаз". Някой ще каже, специалисти са по изграждането на газопроводи, но това разбира се, би било доста далеч от истината.

Истината е, че докато кокичетата растяха и вниманието на публиката бе заето с европредседателството на България, "ГБС" и „ГБС ИНФРАСТРУКТУРНО СТРОИТЕЛСТВО АД, фирмите умишлено са две за да се разсейват опонентите и публиката, отново прибраха договори на обща стойност 63 880 394 лева!

Договорите подписани между "ГБС" и "Булгатрансгаз" в началото на тази година:

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ – „ГБС“ прибира стотици милиони левове от АПИ!

BIG5.BG

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 27 Август 2018 15:59
  Борисов от Солун: Приемам поканата на президента Радев

  Премиерът Бойко Борисов прие поканата на президента Румен Радев, който по-рано днес го покани на среща, за да представи визията си за справяне с корупцията по високите етажи на властта:

  „Готов съм да приема лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот”.

  Чрез поканата си президентът отговори на критиката на Бойко Борисов,  че е приел лидера на БСП Корнелия Нинова, която му представила "Визия за България” на БСП, а не приемал Менда Стоянова и Владислав Горанов, които да му представят вижданията си за промените в данъчните закони.

  В тази връзка днес Радев апелира: „Нека не бъркаме закон с визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне”.

  "Приемам поканата на президента. Надявам се, че до срещата ни държавният глава ще се запознае поне с четиригодишната ни визия за управление на кабинета, както и с доклада на Еврокомисията, и заедно да ги дискутираме!", заяви Борисов от Солун.

  Правителствената информационна служба официално обяви, че премиерът приема поканата на президента:

  „Във връзка с медийни запитвания информираме, че министър-председателят Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор. Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета, както и с последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно”. 

 • Понеделник, 27 Август 2018 15:59
  Задочен диалог в Конструкцията

  Докога Борисов и Цветанов ще се извиняват заради обидите на НФСБ към българските граждани?

  Действащи лица:

  Бойко Борисов – министър-председател и председател на ПП ГЕРБ

  Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ

  Валери Симеонов – вицепремиер и председател на НФСБ

  Валентин Касабов – народен представител от НФСБ

  Петър Петров – народен представител от НФСБ

  Хор – протестиращи граждани от всички български градове, които желаят да останат да живеят в България, а не в Конструкцията

  Валери Симеонов (16.10.): Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха като инструмент за постигането на техните чисто материални цели.

  Бойко Борисов (19.10.): Aз мога и като премиер, и като човек да им каже (бел.ред. – на майките) голямо извинявай за това, че така са обидени. На мястото на Валери Симеонов също щях да поднеса извиненията си, защото му познавам езика - той съвсем по друг начин иска да го каже, но аз не съм му адвокат, за да излизам да го защитавам. Той е достатъчно голям и достатъчно опит има явно в медиите, и достатъчно често се изявява, да не кажа ежедневно. Така че да излезе и да обясни какво е имал предвид. Такъв език е първо – недопустим, второ - не е правилен. Нещастието на хората не трябва да бъда използвано.

  Бойко Борисов (22.10.): Аз мога да му поискам оставката (бел. ред. - на Валери Симеонов), но това няма правна стойност. Ако тръгна силово да искам неговата оставка, както настояват майките, това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция.

  Валери Симеонов (24.10.): По настояване на Коалиционния съвет аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване в интервю по телевизия „Скат”.

  Валентин Касабов (11.11.): Зад протеста на майките на деца с увреждания стоят лумпени, хора на бившата кметица Иванчева, платени лица, некакви зелени и сбъркани хора.

  Бойко Борисов (15.11.): Съжалявам. Извиних се от негово име. И ми е мъчно, и ме е яд! С едно непремерено и обидно за майките изказване  на вицепремиера Валери Симеонов, той ни върна обратно, след като доста поработихме, особено с майките с увреждания, и се разбрахме и за времето, и за законите, и за промените.

  Валентин Касабов (15.11.): Кои и какви са тези, които протестират. Вижте ги. Голяма част са лумпени, другата част са мутри. Казвам го за тези, които блокират пътищата и магистралите.

  Петър Петров (15.11.): Тези деца (бел.ред. - деца с увреждания), е моето дълбоко убеждение, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти. Според мен е възмутително, че те (бел. ред. - протестиращите майки) отказаха ваучери с част от тези пари, с които те да могат ползват специализирана медицинска помощ и поискаха парите, това не е правилно.

  (няколко часа по-късно): Изобщо не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат оставени в домове, за да могат майките им да работят.

  Цветан Цветанов (16.11.): Не съм чул коментарите, които е направил колегата народен представител. Но мога да кажа, че подобни изказвания не бих направил, нито пък колега от нашата парламентарна група. И в тази насока мога само да се извиня за тези неудобства, които създаваме, и всички тези противоречия, които могат да възникнат в обществото. Така е в политиката – трябва по някой път да се извиняваш за други грешки.

  Хор (25 поредни дни): Оставка!

  Бел.ред. - Основна черта в гръцките трагедии е противопоставянето на пасивния хор на активните актьори.

  BIG5

 • Понеделник, 27 Август 2018 15:59
  Президентът Радев: Готов съм да приема лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия

  Нека не бъркаме закон с визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне, заяви държавният глава по повод ветото на Закона за корпоративното подоходно облагане.

  Никога не съм наричал България "блато", каза президентът в отговор на обвиненията на шефа на Младежи ГЕРБ.

  „Готов съм да приема лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот”.

  Това каза президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев пред журналисти след тържественото събрание във Военната академия „Г.С.Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски.

Оставете коментар