Събота, 20 Юли 2019
Неделя, 09 Септември 2018 08:11

"Каолин" купи ултра скъп имот на ул. "Оборище" за милиони левове

Сделката мина през небеизвестния бивш собственик на "Парк Бар" Пепи Гърка. Предприятието "Каолин" ЕАД на Иво Прокопиев вече се помещава на една от най-тузарските улици в центъра на София. Дружеството си е купило къщата, в която е живял ген.-майор Стефан Славчев, създал тежката ни артилерия. През 2013 г. имотът струва 5 млн. лв., а днес цената му може да е скочила дори двойно.

През 2013 г. частен съдебен изпълнител продава на търг част от красива и известна жилищна сграда на улица “Оборище” 43. Началната цена тогава е 4,48 млн. лева, пише бившият вестник "Преса". Продава се половината къща – една втора от втория етаж и целият трети (мансарден) с обща площ 440 кв. метра. Цената излиза шокиращо висока – 5 214 евро на квадрат. Според брокери такива нива бяха трудно постижими дори в годините преди имотната криза. Къщата на ул. “Оборище” 43 има пребогата история. Там е живял зетят на ген. Стефан Славчев – осъденият на смърт от Народния съд Георги Липовански. По-късно имотът се обитава от внука му, художника Георги Липовански, създател на лъвчето – символът на СДС, и директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство от 1992 до 2004 г. Според запознати апартаментът на Липовански е бил абсолютен шедьовър, обзаведен с реставрирани мебели на повече от 100 години. На двора на къщата били засадени борове от италианските Алпи, които стрували по 20 000 евро дръвчето.

По соцвреме в имота на първия етаж са живеели професорът от Художествената академия Марин Върбанов и съпругата му, китайската художничка Сун Хуай Куей, които се прочуват в цял свят със своите гоблени. В последните години по-голяма част от къщата стана собственост на бизнесмена Петър Цабалас, известен още като Пепи Гърка. Той е собственик на един куп имоти за милиони левове в района на Докторския паметник, включително и на оборотното заведение до Софийския университет до Докторската градинка.

Името на Петър Цабалас бе замесено в един от най-наглите обири у нас, при който главният касиер на "Алфа банк" Петко Митевски изнесе 21 млн. лева от трезора на институцията. Негови близки споделят, че е длъжник на бившия финансов министър и бивш шеф на ЦКБ Стоян Александров. 

Именно от Александров преди време Пепи Гърка взе заем, за да закупи друг ултра скъп имот на ул. "Оборище". Става дума за къщата, която в последствие Пепи Гърка продаде на шефа на Общинска банка и бивш финансист на Мултигруп Георги Самуилов, известен още като Жоро Инса. 

Очевидно състоянието на предприятието "Каолин" не е толкова тежко, както някои медии пишат и го оплакват, щом може да си позволи да се шири в легендарната къща в центъра на София. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар