Понеделник, 21 Януари 2019
Неделя, 09 Септември 2018 08:11

"Каолин" купи ултра скъп имот на ул. "Оборище" за милиони левове

Сделката мина през небеизвестния бивш собственик на "Парк Бар" Пепи Гърка. Предприятието "Каолин" ЕАД на Иво Прокопиев вече се помещава на една от най-тузарските улици в центъра на София. Дружеството си е купило къщата, в която е живял ген.-майор Стефан Славчев, създал тежката ни артилерия. През 2013 г. имотът струва 5 млн. лв., а днес цената му може да е скочила дори двойно.

През 2013 г. частен съдебен изпълнител продава на търг част от красива и известна жилищна сграда на улица “Оборище” 43. Началната цена тогава е 4,48 млн. лева, пише бившият вестник "Преса". Продава се половината къща – една втора от втория етаж и целият трети (мансарден) с обща площ 440 кв. метра. Цената излиза шокиращо висока – 5 214 евро на квадрат. Според брокери такива нива бяха трудно постижими дори в годините преди имотната криза. Къщата на ул. “Оборище” 43 има пребогата история. Там е живял зетят на ген. Стефан Славчев – осъденият на смърт от Народния съд Георги Липовански. По-късно имотът се обитава от внука му, художника Георги Липовански, създател на лъвчето – символът на СДС, и директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство от 1992 до 2004 г. Според запознати апартаментът на Липовански е бил абсолютен шедьовър, обзаведен с реставрирани мебели на повече от 100 години. На двора на къщата били засадени борове от италианските Алпи, които стрували по 20 000 евро дръвчето.

По соцвреме в имота на първия етаж са живеели професорът от Художествената академия Марин Върбанов и съпругата му, китайската художничка Сун Хуай Куей, които се прочуват в цял свят със своите гоблени. В последните години по-голяма част от къщата стана собственост на бизнесмена Петър Цабалас, известен още като Пепи Гърка. Той е собственик на един куп имоти за милиони левове в района на Докторския паметник, включително и на оборотното заведение до Софийския университет до Докторската градинка.

Името на Петър Цабалас бе замесено в един от най-наглите обири у нас, при който главният касиер на "Алфа банк" Петко Митевски изнесе 21 млн. лева от трезора на институцията. Негови близки споделят, че е длъжник на бившия финансов министър и бивш шеф на ЦКБ Стоян Александров. 

Именно от Александров преди време Пепи Гърка взе заем, за да закупи друг ултра скъп имот на ул. "Оборище". Става дума за къщата, която в последствие Пепи Гърка продаде на шефа на Общинска банка и бивш финансист на Мултигруп Георги Самуилов, известен още като Жоро Инса. 

Очевидно състоянието на предприятието "Каолин" не е толкова тежко, както някои медии пишат и го оплакват, щом може да си позволи да се шири в легендарната къща в центъра на София. 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 09 Септември 2018 08:11
  „Спаси София“ става партия „Спаси България“ в проект на Иво Прокопиев и 5-мата младежи от скандалното НПО

  Активистите от НПО „Спаси София“ са започнали усилено изграждане на партийни структури в страната, докато положението е размирно и хиляди хора протестират в големи и малки градове. Крайната цел е скандалната неправителствената организация да използва енергията от недоволството и да прерасне в партия с име „Спаси България“. На следващият етап е планирано новата формация да си партнира с десните „Да, България“ и ДСБ.

  Това разкрива в последния си брой вестник „Галерия“, като се позовава на политически анализатори от десницата. Зелена светлина на бъдещия политически проект е дал лично самият олигарх Иво Прокопиев. Каолиновият бизнесмен изпитвал дълбоки симпатии към момчетата от „Спаси София“, които „Галерия“ уличи с документи, че прокарват лобистки интереси при обществени поръчки в столицата.

  През последните месеци лицата на НПО-то Андрей Зографски, Виктор Чаушев, Гергин Борисов и Христо Илиев са особено активни, а Борис Бонев направо лети на крилете на недоволството.

  източник: в. "Галерия"

 • Неделя, 09 Септември 2018 08:11
  Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков се изправят пред съда

  Срещу бизнесмена и ексминистрите са повдигнати обвинения в престъпление по служба.

  Бизнесменът Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков се изправят пред съда. Срещу тях са повдигнати обвинения в престъпление по служба. Делото се гледа от Специализирания наказателен съд, предаде Канал 3.

  През октомври СГС върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Трайков, Дянков, Прокопиев и още трима обвиняеми – Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Съдията прецени, че има съществени нарушения, които са довели до ограничаване на процесуални права на обвиняемите. В мотивите е записано, че в обвинението срещу Иво Прокопиев и Симеон Дянков липсват факти, които да докажат, че те са действали в интерес на компанията „Булброкърс“ ЕАД като са подписали договор за посреднически услуги за над 1 милиард лв.

  Не са описани и конкретни данни, че Дянков и Прокопиев са действали в съучастие. По обвинението, повдигнато срещу Трайчо Трайков, няма данни дали той е бил запознат с действията и решенията на Агенцията за приватизация и с анализа на инвестиционния посредник за стойността на предложените за продажба акции, преди да даде разрешение за извършване на разпоредителните сделки.

  От обвинителният акт не става ясен и размерът на вредите, причинени на държавата, как се формират, от кого са причинени, как и с кое деяние и кои факти формират извод за това. Съдът констатира и липса на описание какво е трябвало да направи Трайков, за да защити държавния интерес.

 • Неделя, 09 Септември 2018 08:11
  Иво Прокопиев съди България в Страсбург

  Обвинението за пране на пари е нелепо и никога няма да го внесат в съд. Съвпадението с акциите срещу Баневи са нарочно търсен ефект – да съберат двата сюжета заедно, смята Прокопиев.

  Обърнал съм се към Съда по правата на човека заради действията на Комисията за отнемане на имуществото, съобщи Иво Прокопиев пред bTV. Делото е преминало етапа за допустимост и ще се гледа, каза той.

  Прокурорската проверка за сделката с „Каолин“, която беше огласена миналата седмица не е включена в иска му, защото е нова, обясни той.

  По думите му обвинението срещу него за пране на пари е нелепо и никога няма да го внесат в съд.

  „Виждате какво се случва с обвинението за EVN – четири пъти съдът го връща, защото не може да разбере каква е причинноследствената връзка между това, което се твърди от прокуратурата и хората, които са обвинени”, посочи като пример Прокопиев.

  По думите му е много важно мътната вода в приватизацията да се отдели от чистата. Според Прокопиев  „Каолин” е обратното на това, което се случва в „Полимери”.

  „„Каолин“ е работещо предприятие, собственост в момента на световно известна фирма и от едно фалирало навремето предприятие сега е в основата на цял керамичен клъстер с много преки и косвени ефекти върху икономиката”, заяви той.

  Прокопиев смята, че огласяването на повдигането на обвинението на прокуратурата е направено нарочно сега, като конкретна причина е последният брой на издавания от него вестник „Капитал“ с материали за т.нар. „дупка на Гергов“ във Варна и други. 

  „Съвпадението с акциите срещу Баневи са нарочно търсен ефект – да съберат двата сюжета заедно. Това което излиза над чертата обаче е тоталната, груба и незаконна атака срещу всички независими медии в България. Това което се случва на мен не е прецедент, има преследвания срещу издателите на вестник „Сега” и „Клуб Z”. Нека за тези разследвания, свързани с медиите да бъде провлечен международен прокурор или поне международни наблюдатели”, призова Иво Прокопиев.

Оставете коментар