Сряда, 24 Октомври 2018
Понеделник, 17 Септември 2018 11:53

Тайнствена българска енергийна делегация посети през уикенда Виена

Хора от екипа на Теменужка Петкова са на път да предизвикат поредния скандал в държавата. Десет българи са отседнали в един от най-скъпите хотели в Европа. Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов и екипът му не казват защо са били на тузарска командировка.

Делегация на Министерството на енергетиката отиде на луксозна командировка през уикенда. Зам.-министъра на Теменужка Петкова - Красимир Първанов, е бил водач на делегацията. Чиновниците са спали за 300 евро в тузарския "Sofitel hotel" във Виена, който е един от най-скъпите в Европа, като са закусвали гурме, тъй като в хотела се сервира Мишлен закуска.

В същото време зам.-министър Първанов обаче е избрал още по-голям лукс и е спал на друго място, което от министерството "срамежливо" крият. Цялата командировка е излязла не по-малко от 25 000 евро. Нека 

В същото време, в сайта на министерството няма никаква информация. Делегацията не кани и журналисти. Не става ясно какво са правили. Припомняме ви, че Виена е енергиен център и там се намира "Международната агенция за атомна енергия". Не е изключено да търсим купувачи за реакторите от Русия на стойност 4 млрд. лв., които, ако не влязат в експлоатация в АЕЦ "Белене", експерти се шегуват, че ще ръждясат в Русия. Не е изключена и връзката с ЧЕЗ. Оказа се, че Гинка Върбакова и "Инерком" нямат пари, за да купят компанията и се търсят компании. Възможно е делегацията на Теменужка Петкова, приятелка на Гинка, да издирва спешно вариант за тока на половин България.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Септември 2018 11:53
  Българските медии нехаят по скандалното дело със съдия Ченалова, защитеният свидетел "издирван" от съда, докато той е в дома си в София

  Свалиха от общодържавно издирване защитения свидетел по делото "Ченалова" и ОЕТ Димитър Попов, пуснаха за национално издирване енергийния бос Ангел Божилов 

 • Понеделник, 17 Септември 2018 11:53
  Правителството пази в тайна преговори с „Газпром” в София

  Вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев и генералният директор на дъщерното му дружество "Газпром Експорт" Елена Бурмистрова са водили преговори в София миналия петък, пише OFFNews.

  Те се разговаряли с ръководството на държавния газов оператор Булгартрансгаз, а освен това са се срещнали с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и с вицепремиера Томислав Дончев.

  Въпреки че срещите са били на високо ниво, те не са обявявани официално от българските власти. Не е ясно защо визитата на Медведев е била скрита от родната общественост. И то в момент когато темата за цената на газа и поскъпването на редица основни стоки вълнува всички българи.

  От "Газпром" са поставили важните за Кремъл теми за т. нар. газов хъб "Балкан" и тръбата на Турски поток, която ще минава през българска територия. Не е ясно обаче дали страната ни е поискала промяна на доставната цена на природния газ.

  Пресслужбата на Министерството на енергетиката е потвърдила за срещата. Оттам обясниха, че Русия е поискала да има участие в газовия хъб. 

  "Цената на газа не е била тема на разговорите", добавиха от ведомството на Теменужка Петкова.

  Според пресслужбата визитата Медведев и Бурмистрова не била обявена, тъй като все още нямало конкретика по преговорите.

  В процедурата на ЕК срещу „Газпром“ се създаде възможност, България да поиска възстановяване на надплатени суми за минал период, които да се превърнат в основание за значително намаляване цената на природния газ в бъдеще. Досега обаче от българското правителство не посмяха да заявят искане за компенсация на надплатени сметки за стотици милиони. В края на процедурата на ЕК, „Газпром“ пое ангажимент за коригиране на цените според референтните пазарни стойности. Вместо да инициира разговори с руската страна за намаляване на цените, българското правителство продължи да не се възползва от постигнатата възможност от ЕК за по-добри условия.

  За водени преговори единствен съобщи вчера пред "Неделя 150" на БНР председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Това, което научихме от него е, че България води преговори с „Газпром“ за цените на газа, но те са били на „техническо равнище”. Добрев каза, че няма информация за резултати. „Не мисля, че ще има някакви конкретни резултати на техническите разговори, защото при тях трябва да се включи министърът на енергетиката и той да води разговора за промяна в договора“, обясни Добрев.

  Към момента сайтът на Министерството на енергетиката не предоставя актуална информация по темата.

 • Понеделник, 17 Септември 2018 11:53
  Съдия Ченалова "решавала дела" за милиони в енергетиката на яхта в Гърция

  Адвокат Калоян Неделчев (бивш служител от НАП скандално напуснал и известен с връзките си в съда) - участник в яхтената "ваканция" с Ченалова в Гърция, осъди България за 32 млн.евро. Пак по енергийно дело. Ах, тази златна кокошка енергетика......

Оставете коментар