Неделя, 16 Юни 2019
Понеделник, 17 Септември 2018 11:53

Тайнствена българска енергийна делегация посети през уикенда Виена

Хора от екипа на Теменужка Петкова са на път да предизвикат поредния скандал в държавата. Десет българи са отседнали в един от най-скъпите хотели в Европа. Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов и екипът му не казват защо са били на тузарска командировка.

Делегация на Министерството на енергетиката отиде на луксозна командировка през уикенда. Зам.-министъра на Теменужка Петкова - Красимир Първанов, е бил водач на делегацията. Чиновниците са спали за 300 евро в тузарския "Sofitel hotel" във Виена, който е един от най-скъпите в Европа, като са закусвали гурме, тъй като в хотела се сервира Мишлен закуска.

В същото време зам.-министър Първанов обаче е избрал още по-голям лукс и е спал на друго място, което от министерството "срамежливо" крият. Цялата командировка е излязла не по-малко от 25 000 евро. Нека 

В същото време, в сайта на министерството няма никаква информация. Делегацията не кани и журналисти. Не става ясно какво са правили. Припомняме ви, че Виена е енергиен център и там се намира "Международната агенция за атомна енергия". Не е изключено да търсим купувачи за реакторите от Русия на стойност 4 млрд. лв., които, ако не влязат в експлоатация в АЕЦ "Белене", експерти се шегуват, че ще ръждясат в Русия. Не е изключена и връзката с ЧЕЗ. Оказа се, че Гинка Върбакова и "Инерком" нямат пари, за да купят компанията и се търсят компании. Възможно е делегацията на Теменужка Петкова, приятелка на Гинка, да издирва спешно вариант за тока на половин България.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Септември 2018 11:53
  Очертаха правната рамка за изграждането на газов хъб "Балкан"

  Домакин на форума стана парламентарната Комисия по енергетика

 • Понеделник, 17 Септември 2018 11:53
  Петкова: АЕЦ "Белене" ще допринесе за енергийната сигурност на целия регион

  Единствено чрез сътрудничество между страните от региона ще успеем да постигнем реална диверсификация, смята министърът на енергетиката

 • Понеделник, 17 Септември 2018 11:53
  "Булгаргаз" е закупил 140 милиона куб. м. американски втечнен природен газ

  България е закупила за пръв път американски втечнен природен газ в САЩ в размер на 140 милиона кубически метра, след като "Булгаргаз" подписа сделка за доставка през второто и през третото тримесечие, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

  Синьото гориво е закупено от регистрираната в Холандия компания "Колмар", като през второто тримесечие ще бъдат доставени 90 милиона кубични метра втечнен природен газ, а през третото тримесечие - 50 милиона кубически метра.

  Закупените количества ще влязат в страната ни през обновения терминал за втечнен природен газ край гръцкия град Ревитуса и после през газопреносната система на нашата страна. Така "Булгаргаз" за втори път купува синьо гориво, различно от руското, по своите дългосрочни договори.

  "Корабът, превозващ втечнен природен газ от САЩ, е пристигнал на гръцкия терминал за втечнен природен газ край град Ревитуса", посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Това е още една стъпка към либерализиране на газовия пазар и ясен знак за диверсификация", допълни тя.

  Първата доставка в България на втечнен природен газ от САЩ е от американския производител Cheniere, а втората - от американското поделение на British Petroleum, посочи г-жа Петкова.

  „Тази доставка на практика е на цени, конкурентни, по-ниски от настоящите доставни цени. Доставчикът „Колмар“ депозира официално писмо до Министерство на енергетиката и до „Булгартрансгаз“ с ясно заявление за участие в пазара на природен газ на България, като предлага да бъде обсъдена възможността да бъдат проведени преговори и да бъде сключен договор за доставка на втечнен природен газ, който ще бъде в количества приблизително около 500 милиона кубични метра газ за 5 години“, отбеляза още министър Петкова.

  Количествата ще бъдат търгувани на бъдещата газова борса, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов: „Нашата амбициозна цел, която сме си поставили, е борсата да започне да функционира от 1-ви октомври тази година, което води много напреднали преговори, включително и с Централноевропейската газова борса, и тези количества желанието на „Колмар“ е да ги търгува на борсовия сегмент. Цената ще бъде тази, която пазарът покаже, че е готов да понесе“.

  Част от закупените количества американски втечнен природен газ ще бъдат нагнетени в газохранилището в Чирен. Те ще са на по-ниски цени от постановените от регулатора 45 лева за мегаватчас. Това ще позволи от юли "Булгаргаз" да поиска, макар и символично, поевтиняване на цената на синьото гориво с 0,22%.

  Winbet - победата е емоция! (18+)

  Заедно с доставките от гръцката ДЕПА, договорени през април, газовото ни дружество ще спести 15 милиона лева, каза изпълнителният му директор Николай Павлов.

  Понастоящем нашата страна купува почти целия си природен газ от Русия.

  Предвижда се "Булгаргаз" да започне да получава и азербайджански газ през 182-километровия интерконектор с Гърция, който се очаква да бъде готов до края на 2020-а година и да бъде с първоначален годишен капацитет от три милиарда кубически метра.

  Говорителят на Европейската комисия Даниел Розариу определи днешната първа доставка на американски втечнен газ за България като „още един пример за Енергиен съюз в действие и за това, че правилата на ЕС осигуряват по-сигурна, устойчива и допустима енергия за всички европейци“.

  Розариу добавя, че европейският енергиен пазар е отворен за тези, които играят по европейските правила. „През юли 2018 година в съвместно изявление ЕС и САЩ се споразумяха да укрепят трансатлантическото сътрудничество по енергийните въпроси и да увеличат търговията с втечнен газ“, припомня Розариу.

  Всичко изглежда доста добре на първо четене, но все още не се знаят детайлите, подчерта в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ енергийният експерт Васко Начев:

  „Всяко действие, което е допринесло доставка на газ извън дългосрочния договор с „Газпром“, е добре дошло. Не се обявява точната цена, но тя със сигурност е по-ниска, т.е. това ще има положителен ефект върху било то икономика или директно върху участниците на газовия пазар, т.е. консуматорите на природен газ у нас“.

  Има обаче много въпросителни, а дяволът е в детайлите, отбеляза експертът и добави: „Все още е рано за бурни аплодисменти, но това е добра стъпка в посока на реална диверсификация, а не само на хартия“.

  Няма значение какъв е произходът на газа, важното е, че той ще влезе у нас на по-ниска цена, подчерта още енергийният експерт.

  Дългосрочният договор с руснаците е такъв, че ние до 2020 г. нямаме полезен ход за изменение, посочи Васко Начев и обясни: „Ние пропуснахме предишния шанс. Следващият е през 2020 г. Ако пак го пропуснем, отиваме на 2022 г. Хубаво е от днес да започнем да мислим в тази посока, ако искаме нещо да се промени. Смятайки газа през нефтените деривати, винаги ще бъдем в неизгодна ситуация. Нефтът трябва да е с цена под 50 долара, за да бъде изгодно, а няма никакви очаквания цената му да стигне такива нива“.

  източник: БНР

Оставете коментар