Петък, 19 Октомври 2018
Вторник, 25 Септември 2018 09:21

Съдия Ченалова "решавала дела" за милиони в енергетиката на яхта в Гърция

Адвокат Калоян Неделчев (бивш служител от НАП скандално напуснал и известен с връзките си в съда) - участник в яхтената "ваканция" с Ченалова в Гърция, осъди България за 32 млн.евро. Пак по енергийно дело. Ах, тази златна кокошка енергетика......

На 28 септември в Специализирания наказателен съд стартира дело номер 2255 /2018 г. Обвиняема по него е съдия Румяна Ченалова. На същата дата за разпит са призовани бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и журналистката Маргарита Михнева.

Преди две години, журналистът от вестник "Капитал" Росен Босев (близък до Румяна Бъчварова) без разрешение на прокуратурата публикува, „вади на светло“, разпитите в ДАНС на свидетелите по въпросното скандално дело.

От публикацията на Росен Босев разбираме, че през 2013 г. Ангел Божилов шеф на ОЕТ (Обединени енергийни търговци) подава иск срещу НЕК за 6 млн.лева. Божилов твърди, че тази сума от 6 млн. лева му е надвзета неправомерно, когато е купувал ток от НЕК. Съдия по това дело на случаен принцип е "определена" Румяна Ченалова . Тя не само уважава иска на Божилов от 6 млн. лева, но и го вдига още на първа инстанция на 11 млн.лева.
Нечуван съдебен иск до сега в търговското отделение на Софийския градски съд!

Това означава, че ако частникът Божилов осъди НЕК държавата ще трябва да се "бръкне и плати" около 20 млн.лева, барабар с лихвите.

От разпитите на свидетелите най-любопитен е разказът на защитения свидетел Димитър Попов пред ДАНС. Той твърди, че ищецът по делото Ангел Божилов, на яхта в Гърция, е уговарял и "мотивирал" Ченалова как да бъде спечелено делото и на практика държавата да бъде ощетена с 20 млн.лева.

На яхтата в Гърция присъствал и адвокатът на Божилов - Калоян Неделчев.

За целта лично свидетелят Попов внесъл по официален банков път в Инвестбанк сумата от 700 000 лева. В същия ден парите били изтеглени от служител в кантората на адв. Неделчев. На следващия ден било насрочено съдебно заседание и лично Ченалова подправила 12 протокола "в полза" на Божилов!

Свидетелката Маргарита Михнева твърди, че е предупредила министър Теменужка Петкова за готвената далавера, но се изумила когато на съдебното заседание не се явил нито един адвокат на НЕК. Нещо повече - не юрисконсулт, а частна адвокатска кантора получила солиден хонорар от НЕК в размер на 150 000 лв! Но...частният адвокат така и не се явили на съдебното заседание да защити интересите на държавата.

Най-предпазлив в разпита си пред ДАНС е бил Петко Сертов. Макар, че е бил служител на Божилов и е получавал заплата от 3000 лева Сертов твърди, че не си спомня нищо. Дори е забравил и не коментира мистериозното си изчезване в Гърция точно по време на това дело.

Любопитно е как ще протече първото съдебно заседание на 28 септември в Специализирания съд. Досега Ченалова твърдеше, че не разбира обвиненията.

Ако е така обаче, то тогава логично възниква въпроса, защо при очната ставка със защитения свидетел Попов пред съдия от СГС, тя се е разплакала?

Името на адвокат Калоян Неделчев пък "изплува" тези дни и в осъдително решение на „Уорли Парсънс“. Според него българското НЕК ще трябва да плати 32 млн.евро заради неустойки по проекта Белене. Само адвокатските хонорари са в размер на 2,4 млн.евро!

Любопитно е също и кой точно е предложи въпросното адвокатското дружество "Данаилов, Дренски, Неделчев и Ко" по това скандално дело? Също така, въз основа на каква експертиза е било избрано именно това дружество за да защитава интересите на държавата?

На тези въпроси може да отговори само един човек и това е министърът на енергетиката Теменужка Петкова, защото нали именно тя избира адвокатските дружества, които защитават интересите на НЕК? Във всеки случай хора от бранша твърдят, че често големите търговци на ток у нас печелят по 1 милион лева на минута.

Интересно е, че в разследване на сайта Биволъ от което става ясно, че племенникът на Теменужка Петкова, 26 годишния Христиан Христов Станков, управлява консорциуми, спечелили обществени поръчки за близо 4 милиона лева. От сфери свързани с енергетиката. Факт, на който предстои да видим дали ще обърне внимание съда.

Борис Петков, син на Теменужка Петкова и братовчед му Христиан Станков, снимка: Биволъ

НА 28 СЕПТЕМВРИ ОЧАКВАЙТЕ ЕКСКЛУЗИВЕН РЕПОРТАЖ ОТ НАЧАЛОТО НА ДЕЛОТО И РАЗПИТИТЕ НА ЗАЩИТЕНИЯ СВИДЕТЕЛ ПО ДЕЛОТО ДИМИТЪР ПОПОВ, БИВШИЯ ШЕФ НА ДАНС ПЕТКО СЕРТОВ И ЖУРНАЛИСТКАТА МАРГАРИТА МИХНЕВА

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 25 Септември 2018 09:21
  Намереното съкровище твърде напомня изработка на мои студенти от по-начеващите и по-некадърните

  ДАНС, ГДБОП, КОНПИ, ПОМПИ, СОПИ, СОТ, СПТ /Съюз на производителите на тикви/ и видни български археолози са заловили (вж тук) тракийски царски венци, броеници и часовници от времето на Севт Трети и неговата разчленена царица. На обща стойност от два милиона лева. Професор Овчаров /Индиана Чобан-Джонса/ потвърждава разкритото престъпление и предполага датировка от четвърти век и половина преди Христа. Същото е потвърдено от директора на археологическия музей в София.

  Склонен съм да твърдя /хабилитирано лице съм/, че изпитвам известни съмнения. Намереното твърде напомня изработка на мои студенти от по-начеващите и по- некадърните. Възможно е същото да е създадено в часове по трудово обучение или е продукт на бившия Дворец на пионерите, което е също претенция за античност.

  Върху посуканата тел и валцовано тенеке личат следи от керпеден, отвертка и кътни зъби, вероятно от дъвкателна проба за злато извършена от зам.-главен КОНПИ прокурор Гешев /да потърси незабавно зъболекарска помощ в Пирогов/.

  Препоръчвам на професор Овчаров и заетите по настоящия случай да търсят Светия Граал /Кивот/ в Столипиново и квартал Надежда, Сливен. В случай, че същите са открити на скрап, възможността да бъдат предадени на НИМ би била облекчаваща за службите и съпътстващите ги археолози.

  Амфори, намерени пълни с водка или карнобатска ракия, да не се считат за автентични при липса на бандерол.

  Велислав Минеков, фейсбук

 • Вторник, 25 Септември 2018 09:21
  Задържаха антично злато за милиони евро, служител на ДАНС замесен в иманярската схема

  Антиките имат изключително висока стойност. Акцията е проведена в Симеоновград по време на продажба на артефактите на поставени лица

  Антично злато за милиони евро са открити и иззети при специализирана акция на ГДБОП и ДАНС.

  Тя е проведена в понеделник в Симеоновград, по време на опит за продажба на арефактите на подставени лица. Седем души са задържани за търговия с  движими културни исторически ценности. Четирима са с повдигнати обвинения.

  Сред тях има и дългогодишен служител на ДАНС. А находката представлява  културна ценност с изключително голяма стойност. Откритите вещи са от четвърти век пр.хр. и включват 2 гривни, 1 торква и 1 венец, като сделката е била за 2 млн. евро само за венеца. Тепърва ще се разследва дали търговецът разполага с още такива предмети и къде се намират. Ще се изяснява и от къде придобитата находка.

  Повдигнати са обвинения на четири лица за участие в организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на брифинг в Специализирания наказателен съд по повод неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности.

  „Касае се за организирана престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато“, заяви прокурор Гешев. По думите му от изготвените експертни справки и извършено лабораторно изследване на тези предмети няма съмнение, че те са автентични.

  „От събраните доказателства няма основание да се съмняваме, че обектите са автентични. Те ще бъдат предадени на Националния археологически институт. Лицата са задържани в момент на сделка“, добави той. 

  От думите на прокурор Гешев стана ясно, че задържаните правили опити да изнесат златото в Турция. В схемата е замесен и служител на ДАНС. 

  Сийка Милева, което е един от наблюдаващите прокурори по случая заяви, че са обвинени четири лица, като този следобед предстои да се гледат техните мерки за неотклонение. По думите ѝ прокуратурата ще иска задържане под стража и за четиримата.

  В понеделник се стигна до задържане на 7 лица при опит за сделка с културно-исторически ценности, на 4 са им повдигнати обвинения, обобщи директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. 

  Източник: Канал 3, снимка: МВР

 • Вторник, 25 Септември 2018 09:21
  Ченалова: По-добре да не бяха говорили!

  Да обобщим изнесените на пресконференцията факти и изводи:

  1. Северин цяла нощ пил. Употребил голямо количество алкохол. Тежи около 50 кг.

  2. Скрил се в храстите и изчаквал жертва /по Маринов/, но пък престъплението е спонтанно /по Цацаров/. Така чакал до обяд.

  3. Виктория Маринова била с приятелки до 12 ч.

  4. За времето до 12:11ч. /записи на тичащия Северин/ той извършил нападение, изнасилване и убийство. Хладнокръвно потърсил телефона и ключа от автомобила, даже и дреха на жертвата /като в сериал за сериен убиец/.

  5. Със скорост на спринтьор, скривайки вещите, се изнесъл от местопрестъплението. Алкохолът въобще не му пречил, щото бил боксьор.

  6. Пристигайки в къщата решил да остави вещите на полицията за всеки случай. Щото ДНК-то, което му взели, когато бил 10-годишен, може и да не е сигурно.

  7. След това разказал на леля си, че е извършил изнасилване и отпрашил към Хамбург.

  По-добре да не бяха говорили!

  Румяна Ченалова, фейсбук

Оставете коментар