Неделя, 16 Декември 2018
Вторник, 25 Септември 2018 09:21

Съдия Ченалова "решавала дела" за милиони в енергетиката на яхта в Гърция

Адвокат Калоян Неделчев (бивш служител от НАП скандално напуснал и известен с връзките си в съда) - участник в яхтената "ваканция" с Ченалова в Гърция, осъди България за 32 млн.евро. Пак по енергийно дело. Ах, тази златна кокошка енергетика......

На 28 септември в Специализирания наказателен съд стартира дело номер 2255 /2018 г. Обвиняема по него е съдия Румяна Ченалова. На същата дата за разпит са призовани бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и журналистката Маргарита Михнева.

Преди две години, журналистът от вестник "Капитал" Росен Босев (близък до Румяна Бъчварова) без разрешение на прокуратурата публикува, „вади на светло“, разпитите в ДАНС на свидетелите по въпросното скандално дело.

От публикацията на Росен Босев разбираме, че през 2013 г. Ангел Божилов шеф на ОЕТ (Обединени енергийни търговци) подава иск срещу НЕК за 6 млн.лева. Божилов твърди, че тази сума от 6 млн. лева му е надвзета неправомерно, когато е купувал ток от НЕК. Съдия по това дело на случаен принцип е "определена" Румяна Ченалова . Тя не само уважава иска на Божилов от 6 млн. лева, но и го вдига още на първа инстанция на 11 млн.лева.
Нечуван съдебен иск до сега в търговското отделение на Софийския градски съд!

Това означава, че ако частникът Божилов осъди НЕК държавата ще трябва да се "бръкне и плати" около 20 млн.лева, барабар с лихвите.

От разпитите на свидетелите най-любопитен е разказът на защитения свидетел Димитър Попов пред ДАНС. Той твърди, че ищецът по делото Ангел Божилов, на яхта в Гърция, е уговарял и "мотивирал" Ченалова как да бъде спечелено делото и на практика държавата да бъде ощетена с 20 млн.лева.

На яхтата в Гърция присъствал и адвокатът на Божилов - Калоян Неделчев.

За целта лично свидетелят Попов внесъл по официален банков път в Инвестбанк сумата от 700 000 лева. В същия ден парите били изтеглени от служител в кантората на адв. Неделчев. На следващия ден било насрочено съдебно заседание и лично Ченалова подправила 12 протокола "в полза" на Божилов!

Свидетелката Маргарита Михнева твърди, че е предупредила министър Теменужка Петкова за готвената далавера, но се изумила когато на съдебното заседание не се явил нито един адвокат на НЕК. Нещо повече - не юрисконсулт, а частна адвокатска кантора получила солиден хонорар от НЕК в размер на 150 000 лв! Но...частният адвокат така и не се явили на съдебното заседание да защити интересите на държавата.

Най-предпазлив в разпита си пред ДАНС е бил Петко Сертов. Макар, че е бил служител на Божилов и е получавал заплата от 3000 лева Сертов твърди, че не си спомня нищо. Дори е забравил и не коментира мистериозното си изчезване в Гърция точно по време на това дело.

Любопитно е как ще протече първото съдебно заседание на 28 септември в Специализирания съд. Досега Ченалова твърдеше, че не разбира обвиненията.

Ако е така обаче, то тогава логично възниква въпроса, защо при очната ставка със защитения свидетел Попов пред съдия от СГС, тя се е разплакала?

Името на адвокат Калоян Неделчев пък "изплува" тези дни и в осъдително решение на „Уорли Парсънс“. Според него българското НЕК ще трябва да плати 32 млн.евро заради неустойки по проекта Белене. Само адвокатските хонорари са в размер на 2,4 млн.евро!

Любопитно е също и кой точно е предложи въпросното адвокатското дружество "Данаилов, Дренски, Неделчев и Ко" по това скандално дело? Също така, въз основа на каква експертиза е било избрано именно това дружество за да защитава интересите на държавата?

На тези въпроси може да отговори само един човек и това е министърът на енергетиката Теменужка Петкова, защото нали именно тя избира адвокатските дружества, които защитават интересите на НЕК? Във всеки случай хора от бранша твърдят, че често големите търговци на ток у нас печелят по 1 милион лева на минута.

Интересно е, че в разследване на сайта Биволъ от което става ясно, че племенникът на Теменужка Петкова, 26 годишния Христиан Христов Станков, управлява консорциуми, спечелили обществени поръчки за близо 4 милиона лева. От сфери свързани с енергетиката. Факт, на който предстои да видим дали ще обърне внимание съда.

Борис Петков, син на Теменужка Петкова и братовчед му Христиан Станков, снимка: Биволъ

НА 28 СЕПТЕМВРИ ОЧАКВАЙТЕ ЕКСКЛУЗИВЕН РЕПОРТАЖ ОТ НАЧАЛОТО НА ДЕЛОТО И РАЗПИТИТЕ НА ЗАЩИТЕНИЯ СВИДЕТЕЛ ПО ДЕЛОТО ДИМИТЪР ПОПОВ, БИВШИЯ ШЕФ НА ДАНС ПЕТКО СЕРТОВ И ЖУРНАЛИСТКАТА МАРГАРИТА МИХНЕВА

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 25 Септември 2018 09:21
  Румен Овчаров: Проблемите в енергетиката стават неспасяеми!

  Проблемите в енергетиката стават неспасяеми, заяви пред bTV Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката и бивш лидер на БСП-София.

  Овчаров посочи като примери, че са "взели парите на АЕЦ "Козлодуй", за да спасяват ТЕЦ "Марица 2", каза й, че се е спукал либералният балон, че борсата ще реши проблемите.

  „Финансовият колапс е голям. Тези дни стана ясно, че "Булгаргаз" не може да си събере парите от три топлофикации. БЕХ пое задълженията на "Топлофикация-София". Това е недопустимо - държавно предприятие да раздава пари като спестовна касичка. НЕК също обяви големи загуби", разкри той.

   Целта на подновяването на енергийната стратегия на България от правителството на ГЕРБ е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми, каза още бившият енергиен министър Румен Овчаров.

  Показателен бил фактът, че срокът за прилагане на стратегията не е в рамките на 10 години, а до края на 2018 г.

  „Тук задачата на стратегията е да пуснем отново едни обществени поръчки”, коментира Овчаров.

  Що се отнася до енергийното бъдеще на България и съвместните проекти с Русия, Овчаров посочи, че по класификация на Европейския съюз страната не е силно зависима от Русия, като единствената пряка зависимост е по линия на доставките на природен газ.

  „Ние някога измислехме доста по-умна и доста по-правилна за България стратегия – енергийна зависимост чрез взаимна зависимост. Това е когато 30% от транзита на Русия на природен газ минава през България, през „Южен поток”, когато 20% от износа ѝ на петрол минава през България, през Бургас – Александруполис. Когато на територията минава още един проект като „Набуко”, който ти позволява диверсификация, но без да плащаш пари за заровени напразно тръби, което прави правителството на Бойко Борисов. Едната тръба стои вече 4 години празна. Имам предвид тази връзка с Румъния, от която ние не диверсифицираме, но тя струва 50 млн.”, посочи Овчаров.

  Бившият лидер на най-голямата червена структура - столичната, коментира и ситуацията в БСП.

  Голямото предимство на Корнелия Нинова е реактивност, но то не е достатъчно, трябва и отбор. Битките с врага с партиен билет не водят към добро, каза Овчаров. Ръководството на БСП трябва да разбере, че не е вечно. Те трябва да разберат, че са длъжни да изпълняват желанията на хората, каза още Овчаров. "Не може да се мятаме непрекъснато от една посока в друга", категоричен беше Овчаров. Но заключи, че иска или не иска, БСП се връща във властта, но трябва да се върне успешно, а не да се провали.

  Овчаров отговори и на въпроси, свързани с обвиненията на прокуратурата срещу него. „За година и половина прокуратурата променя обвинението срещу мен пет пъти, а в него няма никакви нови факти. Всичко това е свързано са бомбастични медийни изяви на прокуратурата, а аз си мълча, но това няма как да продължи“, каза той.

  „Прокуратурата пропуска много факти и търси нещо там, където няма да го намери”, каза бившият енергиен министър във връзка с обвиненията за безстопанственост в периода 2006 – 2009 г. на „Мини Бобовдол”, довела до загуби в размер на 24 млн. лева.

  Обвинението увеличи тройно щетата, след като в края на миналата година бившият министър бе обвинен за причинени щети в размер на 8,9 млн. лева. Според Овчаров размерът на щетите е увеличен без никакви нови факти и доказателства по делото. „Само се надуват бомбастични числа”, посочи той.

  По думите му по съвет на синдикатите дружеството „Мини Марица-изток” е дадено под наем, като наемателят плаща всички сметки, включително и към държавата. По време на кабинета „Борисов” обаче плащанията към държавата спрели.

  „Но прокуратурата някак си тези управления на ГЕРБ ги пропуска и се опитва да намери нещо там, където няма как да го намери”, добави бившият министър.

 • Вторник, 25 Септември 2018 09:21
  Борисов се срещна със зам.-държавния секретар на САЩ. Увери го, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и работим активно по енергийната диверсификация

  Акцент в срещата между Бойко Борисов и Джон Съливан бе енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област.

  Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

  Премиерът Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване. 

 • Вторник, 25 Септември 2018 09:21
  ЕС явно разчита на глобалното затопляне и печките с дърва

  Европейските парламентаристи, които вчера приеха резолюция срещу газопровода "Северен поток" 2, вероятно разчитат на глобалното затопляне или възнамеряват да преминат към дърва за огрев.

  В някои страни закриват АЕЦ, а в същото време призовават за отказ от руския газ. На дърва ли ще минават? Но и за тях се знае, че отнякъде трябва да се вземат.

  Русия не за първи път се сблъсква с блокиране на мирни, изгодни и перспективни енергийни проекти от страна на европейските политици.

  Тези хора, много от които се представят за изразители на мнението на хората, просто са под контрола на определени лобистки групи, а понякога и непосредствено на специални служби.

  Чии интереси изразяват тези хора? Ако те казват, че защитават интересите на обикновените хора, то това е лъжа.

   (говорителят на руското външно министерство Мария Захарова)

  Напомняме, че в сряда Европейският парламент призова да бъде прекратен строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията, приета по доклада "За реализацията на Договора за асоцииране ЕС-Украйна", бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

Оставете коментар