Петък, 22 Февруари 2019
Вторник, 25 Септември 2018 09:21

Съдия Ченалова "решавала дела" за милиони в енергетиката на яхта в Гърция

Адвокат Калоян Неделчев (бивш служител от НАП скандално напуснал и известен с връзките си в съда) - участник в яхтената "ваканция" с Ченалова в Гърция, осъди България за 32 млн.евро. Пак по енергийно дело. Ах, тази златна кокошка енергетика......

На 28 септември в Специализирания наказателен съд стартира дело номер 2255 /2018 г. Обвиняема по него е съдия Румяна Ченалова. На същата дата за разпит са призовани бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и журналистката Маргарита Михнева.

Преди две години, журналистът от вестник "Капитал" Росен Босев (близък до Румяна Бъчварова) без разрешение на прокуратурата публикува, „вади на светло“, разпитите в ДАНС на свидетелите по въпросното скандално дело.

От публикацията на Росен Босев разбираме, че през 2013 г. Ангел Божилов шеф на ОЕТ (Обединени енергийни търговци) подава иск срещу НЕК за 6 млн.лева. Божилов твърди, че тази сума от 6 млн. лева му е надвзета неправомерно, когато е купувал ток от НЕК. Съдия по това дело на случаен принцип е "определена" Румяна Ченалова . Тя не само уважава иска на Божилов от 6 млн. лева, но и го вдига още на първа инстанция на 11 млн.лева.
Нечуван съдебен иск до сега в търговското отделение на Софийския градски съд!

Това означава, че ако частникът Божилов осъди НЕК държавата ще трябва да се "бръкне и плати" около 20 млн.лева, барабар с лихвите.

От разпитите на свидетелите най-любопитен е разказът на защитения свидетел Димитър Попов пред ДАНС. Той твърди, че ищецът по делото Ангел Божилов, на яхта в Гърция, е уговарял и "мотивирал" Ченалова как да бъде спечелено делото и на практика държавата да бъде ощетена с 20 млн.лева.

На яхтата в Гърция присъствал и адвокатът на Божилов - Калоян Неделчев.

За целта лично свидетелят Попов внесъл по официален банков път в Инвестбанк сумата от 700 000 лева. В същия ден парите били изтеглени от служител в кантората на адв. Неделчев. На следващия ден било насрочено съдебно заседание и лично Ченалова подправила 12 протокола "в полза" на Божилов!

Свидетелката Маргарита Михнева твърди, че е предупредила министър Теменужка Петкова за готвената далавера, но се изумила когато на съдебното заседание не се явил нито един адвокат на НЕК. Нещо повече - не юрисконсулт, а частна адвокатска кантора получила солиден хонорар от НЕК в размер на 150 000 лв! Но...частният адвокат така и не се явили на съдебното заседание да защити интересите на държавата.

Най-предпазлив в разпита си пред ДАНС е бил Петко Сертов. Макар, че е бил служител на Божилов и е получавал заплата от 3000 лева Сертов твърди, че не си спомня нищо. Дори е забравил и не коментира мистериозното си изчезване в Гърция точно по време на това дело.

Любопитно е как ще протече първото съдебно заседание на 28 септември в Специализирания съд. Досега Ченалова твърдеше, че не разбира обвиненията.

Ако е така обаче, то тогава логично възниква въпроса, защо при очната ставка със защитения свидетел Попов пред съдия от СГС, тя се е разплакала?

Името на адвокат Калоян Неделчев пък "изплува" тези дни и в осъдително решение на „Уорли Парсънс“. Според него българското НЕК ще трябва да плати 32 млн.евро заради неустойки по проекта Белене. Само адвокатските хонорари са в размер на 2,4 млн.евро!

Любопитно е също и кой точно е предложи въпросното адвокатското дружество "Данаилов, Дренски, Неделчев и Ко" по това скандално дело? Също така, въз основа на каква експертиза е било избрано именно това дружество за да защитава интересите на държавата?

На тези въпроси може да отговори само един човек и това е министърът на енергетиката Теменужка Петкова, защото нали именно тя избира адвокатските дружества, които защитават интересите на НЕК? Във всеки случай хора от бранша твърдят, че често големите търговци на ток у нас печелят по 1 милион лева на минута.

Интересно е, че в разследване на сайта Биволъ от което става ясно, че племенникът на Теменужка Петкова, 26 годишния Христиан Христов Станков, управлява консорциуми, спечелили обществени поръчки за близо 4 милиона лева. От сфери свързани с енергетиката. Факт, на който предстои да видим дали ще обърне внимание съда.

Борис Петков, син на Теменужка Петкова и братовчед му Христиан Станков, снимка: Биволъ

НА 28 СЕПТЕМВРИ ОЧАКВАЙТЕ ЕКСКЛУЗИВЕН РЕПОРТАЖ ОТ НАЧАЛОТО НА ДЕЛОТО И РАЗПИТИТЕ НА ЗАЩИТЕНИЯ СВИДЕТЕЛ ПО ДЕЛОТО ДИМИТЪР ПОПОВ, БИВШИЯ ШЕФ НА ДАНС ПЕТКО СЕРТОВ И ЖУРНАЛИСТКАТА МАРГАРИТА МИХНЕВА

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар