Неделя, 16 Декември 2018
Сряда, 03 Октомври 2018 11:14

Развенчаха мита за богатия Тръмп: укривал данъци на родителите си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп помагал на родителите си да укриват данъци през 90-те години на миналия век, в това число и чрез директни измами, което пък му позволило да получи цяло състояние от тях, според разследване на New York Times.

Тръмп е получил най-малко 413 млн. долара в днешни пари от имотната империя на баща си, като това предаване на богатството започва, още когато е бил на 3-годишна възраст.

Президентът и неговите братя и сестри помагат на родителите си да натрупат богатство, укривайки подаръци на стойност милиони долари в "куха компания," според изданието. Президентът помагал на баща си да отчита "неправомерни данъчни отчисления, които също били на стойност милиони долари."

Той също така участвал в "създаването на стратегия", според която родителите му умишлено занижавали стойността на имотите си в данъчните си деклараци, за да намаляват данъците си, според документи, с които се е запознало изданието.

По време на продължилото няколко месеца разследване от New York Times са прегледали над 100 000 страници финансови документи, сред които банкови извлечения, финансови одити, ордери за плащания в брой и отменени чекове.

Сред тях са и над 200 данъчни декларации от Фред Тръмп - бащата на президента, и други семейни партньорства и тръстове. От Times също така са интервюирали някои от бившите служители и консултанти на бащата на президента.

Адвокатът на Тръмп - Чарлз Хардър, отговори в изявление на публикация в понеделник. "Обвиненията на New York Times в измама и укриване на данъци са 100% неверни и силно клеветнически," според Хардър.

Братът на Тръмп - Робърт Тръмп, пък заяви, "дължимите данъци са били платени."

Прегледаните от изданието документи не включват данъчните декларации на самия Доналд Тръмп през последните години.

Данъците, които той плаща, до голяма степен остават мистерия, откакто се кандидатира за президент. По време на предизборната кампания Тръмп наруши избирателните норми и отказа да публикува данъчните си декларации.

Те остават скрити от обществото, откакто стана президент, а Тръмп неедонократно е заявявал, че срещу него тече проверка от данъчните служби поне от 2016 г.

Разследването на New York Times обаче описва по-различна история на това как той се е сдобил с богатството си, след като в продължение на десетилетия Тръмп се описваше като човек, който е натрупал богатството си сам.

Тръмп започва да получава пари от баща си, когато е бил още малко дете, а след като завършва колеж, баща му предоставял сума, еквивалентна на 1 млн. днешни долари годишно. Когато преминава 40-ата и 50-ата си година, годишната сума нараства до над 5 млн. долара, според New York Times.

Бащата на Тръмп постояно намирал начини да пренасочва средства към децата си. Тръмп получавал заплащане от него, заемайки различни позиции в семейния бизнес. Той получавал заем след заем, които често не били връщани.

Тръмп получавал пари за колата си, пари, за да купува акции, както и за първия си офис в Манхатън. Той дори получавал чекове от по 10 000 долара за Коледа, според изданието.

"Избягването на данъци върху подаръци и имоти се превръща в семейна афера", когато бащата на Тръмп е диагностициран с деменция, според интервюта и документи, разгледани от New York Times.

От изданието разкриват как Тръмп и неговите братя и сестри придобиват по-голяма част от бизнеса на баща си на 22 ноември 1997 г. - година и половина преди той да почине.

За тази цел те използват специален тръст за предаване на наследство от едно поколение на друго, без да се плащат данъци върху него.

За семейство Тръмп това означавало да впишат половината от имотите си в тръста на името на своя баща, а другата половина на майка си. След това родителите на Тръмп предоставили на децата си приблизително две трети от активите си в тръста.

Тръмп и неговите братя и сестри купуват останалата част от активите чрез годишни плащания в продължение на две години.

След като всичко това приключва, Тръмп и неговите братя и сестри вече се били сдобили с почти цялата бизнес империя на баща си "безплатно и без да плащат данъци," според изданието.

Те също така занижават стойността на имотите на баща си до 41,4 млн. долара, избягвайки плащането на стотици милиони данъци.

В следващото десетилетие същите тези сгради са продадени за "16 пъти по-голяма сума," според New York Times.

Въпреки всичко това, най-голямата сума, която Тръмп някога получава от баща си, идва след неговата смърт на 4 май 2004 г.

Делът на президента е 177,3 млн. долара, или 236,2 млн. днешни долари, пише Рrofit.bg.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 03 Октомври 2018 11:14
  Държавният департамент не харесва идеята за европейска армия, независима от САЩ

  Щатите се обявиха против всякакви действия, които могат да отслабят НАТО. Във вторник официалният представител на Държавният департамент Хедър Науърт е коментирала идеята за създаване на собствена армия от Евросъюза. 

  „Полагаме усилия да не пренебрегваме НАТО. НАТО – това е надеждна организация, която САЩ и много други държави поддържат от много години вече. Затова не искаме НАТО да бъде отслабена“, цитира думите й РИА Новости.

  Напомняме, че на 6 ноември президентът на Франция Еманюел Макрон предложи създаването на независима от САЩ армия, която самостоятелно да гарантира сигурността в Европа.

  Американският президент Доналд Тръмп определи идеята на френския си колега като „много оскърбителна” и за пореден път призова страните от Европа „да заплатят своя дълг за НАТО”.

  Инициативата на Макрон обаче срещна подкрепата на Германия – канцлерът Ангела Меркел отправи призив към страните-членки на Европейския съюз да започнат работа по създаването на собствена армия и по изграждането на европейски Съвет за сигурност.

 • Сряда, 03 Октомври 2018 11:14
  Светът чества 100 години от края на Първата световна война

  На различни места по света днес ще бъде отбелязана 100-годишнината от края на Първата световна война. Кулминацията на тържествата е в Париж – с възпоменателна церемония пред Триумфалната арка. Във френската столица се събираха държавни и правителствени лидери и представители на над 80 страни.

  Сред тях са президентите на САЩ и Русия – Доналд Тръмп и Владимир Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел. На тържественото събитие присъства и българският президент Румен Радев.

  Примирието, с което се слага край на Първата световна война е подписано на днешния ден преди 100 години – на 11.11 1918 г. точно в 11:11 ч.

  Церемонията започна с преглед на военните части. Ученици прочетоха писма, писани от войници на 11 ноември 1918 г. Слово пред гостите произнесе френският президент Еманюел Макрон.

  ВИДЕО от официалната церемония със световните лидери

  След това, заедно с учениците ще запали пламъка на вечния огън . Младежите ще оформят символична верига, която ще достигне до високопоставените гости, които също ще се включат. Всеки ще постави ръка върху рамото на човека до себе си. Президентът Макрон ще поднесе венец на Гроба на незнайния воин. С минута мълчание ще бъде почетена паметта на всички загинали.

  В Първата световна война са мобилизирани 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите на Първата световна война са близо 15 милиона, сред които 115 000 български войници и офицери.

  След възпоменателната церемония част от участниците ще се включат в Парижкия форум на мира. Целта на събитието, което се повежда за първи път е да насърчи международното сътрудничество и подобряването на управлението.

  Предвидено е на най- високо ниво да бъдат обсъдени актуални теми, свързани с мира и сигурността, околната среда, икономическото развитие, новите технологии. Президентът Румен Радев ще направи изказване за потенциала на новите технологии като фактор за задълбочаване на политическия диалог , икономическия растеж и социалното сближаване.

  В България годишнината от края на Първата световна война ще бъде отбелязана с камбанен звън в големи столични храмове. Така страната ни ще участва, по покана на Великобритания, в международна инициатива за годишнината.

  На 11 ноември 1918 г. църковните камбани във Великобритания, замлъкнали през войната, отново бият и така оповестяват  постигнатото примирие.

  С благословията на Българската православна църква молебен за мир се състоя в столичния храм "Свети Мина".

  ВИДЕО от официалната церемония със световните лидери

  снимка: AF (президентът Румен Радев на първия ред вляво)

 • Сряда, 03 Октомври 2018 11:14
  Радев и Тръмп проведоха разговор в Париж

  Държавният глава Румен Радев проведе разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп в Париж.

  Това става ясно от публикувани снимки в официалния профил на президента Румен Радев във Фейсбук.

  Срещата между двамата президенти се е състояла по време на посещението им в Музей д‘Орсе.

  Снимка на Румен Радев.

   

Оставете коментар