Събота, 23 Февруари 2019
Четвъртък, 04 Октомври 2018 10:45

Българските медии нехаят по скандалното дело със съдия Ченалова, защитеният свидетел "издирван" от съда, докато той е в дома си в София

Свалиха от общодържавно издирване защитения свидетел по делото "Ченалова" и ОЕТ Димитър Попов, пуснаха за национално издирване енергийния бос Ангел Божилов 

Медиите у нас проявяват пълно нехайство или платено мълчание по едно от най-скандалните дела у нас, става дума за делото по което българската държава отново ще плаща огромни пари, заради съмнителното поведение на държавни служители. Става дума за делото срещу съдия Румяна Ченалова и скандала около фирмата "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ), същата афера заради която преди години ексшефа на ДАНС Петко Сертов мистеризоно изчезна за няколко месеца от страната.

Първото заседание по него мина преди няколко дни, като на него се явиха няколко свидетели начело с бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, чиято публична поява се размина почти без никакъв отклик сре родните медии. Темата бе отразена единствено в сайта BIG5. Прочетете ТУК и ТУК и ТУК.

Снимка на документа с който се сваля от общонационално издирване защитеният свидетел Димитър Попов. BIG5.BG

Единствената друга медия, която прояви интерес към този скандален случай се оказа "Капитал" в лицето на журналиста Росен Босев. Вижте интервюто което Босев успя да направи със защитения свидетел по делото Димитър Попов, който първо странно бе пуснат за национално издирване от съда, като по-късно се оказа, че е бил нередовно призован и през цялото време се е намирал на посочения от него адрес в град София. Съда бързо коригира грешката си, като свали от издирване Попов, но пусна за общодържавно такова енергийния гуру Ангел Божилов. 

Ето и дословна препечатка на разговора на Димитър Попов с журналиста от "Капитал" Росен Босев:

"Всички служби знаят как да се свържат с мен. Имат телефоните ми, имат адресите на роднините ми, знаят, че живея в чужбина." С тези думи Димитър Попов, ключов свидетел на прокуратурата по делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, се свърза с редакцията на "Капитал".

Попов беше считан за дясна ръка на собственика на "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) Ангел Божилов, а процесът срещу Ченалова е по повод на гледано от нея дело по иск на ОЕТ срещу НЕК.

През юни 2015 г. Димитър Попов дава показания пред съдия, на които се базира голяма част от обвинението срещу Румяна Ченалова. Тезата на прокуратурата е, че Ченалова е взела пари, за да извърши няколко престъпления по служба по това дело (подправила е протокол от съдебно заседание и е допуснала разглеждане на иск, без да бъде събрана държавна такса), с цел да облагодетелства "Обединени енергийни търговци" в процеса срещу НЕК.

Миналия петък Специализираният наказателен съд обяви Димитър Попов за общодържавно издирване и принудително довеждане, тъй като той не се яви на първото заседание по делото срещу Ченалова.

"Не смея да изляза, за да не ме заключат", шегува се Попов, който все пак в понеделник е отишъл до съда, за да си вземе призовката и да подаде молба до съдията да отмени принудителното му довеждане.

"Преди заседанието разбрах, че другите свидетели на прокуратурата - Петко Сертов (бивш директор на ДАНС, а впоследствие съветник на собственика на ОЕТ Ангел Божилов - бел.ред.), Маргарита Михнева, Димитър Ламбовски (бивш депутат от НДСВ - бел.ред.) са получили призовки, само аз не съм получил", разказва Попов пред "Капитал" и изрази притеснение, че "процесът е нагласен".

Ключови показания

В показанията си пред съдията в рамките на досъдебното производство Попов разказва за различни срещи, на които е било договорено решаването на делото. Една от тях е била в Гърция, която се провела на яхтата на един от адвокатите на Ангел Божилов: "На срещата, която се състоя, трябваше да се решат, както казва Ангел, "нашите служебни съдебни дела плюс доуточняване на Специализирания съд", защото на срещата присъства някакъв от Специализирания съд."

В показанията си Попов казва още: "Знам, че на срещата в Гърция по предварителна организация, когато се правеше организацията, когато разговаряхме, знам от Ангел, когато ми каза да се подготвя, че ще имаме много скъпи гости, мога да го цитирам точно какво каза: "Трябва да осигурим комфортна почивка на Румето Ченалова." Това му бяха точните думи на Ангел Божилов, Калоян каза, че ще поеме ангажимента да дойдат и хора от Специализирания съд, тъй като от 2010 г. има дело в Специализирания съд на ОЕТ, и кардинално щял да реши на една среща всички проблеми."

Обвиненията срещу Ченалова

Румяна Ченалова беше част от близкото обкръжение на бившата председателката на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя правораздаваше в наказателното отделение, а след това пое търговски състав, като името й се свързваше с различни порочни практики, главно по дело за несъстоятелност. Заради опита за превземане чрез съдебни дела на дъщерното дружество на френския производител на алкохол "Белведере" тогавашният френски посланик Ксавие дьо Кабан я нарече "гнила ябълка". Външният натиск съвпадна с тих бунт на съдии от Софийски градски съд, които поискаха проверка на действията на ръководството на съда, и особено на разпределението на делата. Срещу Владимира Янева и заместничките й Богдана Желявска и Петя Крънчева започнаха дисциплинарни производства. Янева беше привлечена като обвиняема и осъдена по т.нар. дело "Червей", за което получи условна присъда. Румяна Ченалова получи няколко обвинения, но в съда влезе само едно - именно за делото на ОЕТ срещу НЕК. Съдът многократно връща обвинителния акт на прокуратурата поради неясноти.

В крайна сметка през август процесът тръгна и миналата седмица трябваше да бъде първото заседание по същество, но то не се състоя, защото Ченалова поиска всички свидетели да бъдат разпитани в едно заседание.

Следващата дата на процеса е 31 октомври.

Нека припомним, че разследването по случая за пръв път започна в студиото на покойния журналист Димитър Цонев, където колежката му Маргарита Михнева първа изнесе скандални данни за аферата.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар