Неделя, 16 Декември 2018
Петък, 05 Октомври 2018 11:50

Кой управлява бизнеса с български крадли в Испания?

Търговията с жива плът - 20 000 евро струва необучена крадла

Екип на Нова тв разкри престъпна група, занимаваща се с бизнес с плът и кражби в Испания. Схемата работи най-малко от година в поне три държави на два континента.

Престъпната група е съставена изцяло от българи, а част от жертвите са непълнолетни момичета от ромски произход, продавани от родителите си, за да работят като крадли. Властите в Испания твърдят, че начинаещите се купуват за по 20 000 евро, а по-опитните – за 30 000.

След продължило една година разследване през май тази година испанската полиция задържа 41 българи, 12 от които са непълнолетни.

Децата са между 12 и 17 години и повечето са от ромски произход, казва представител на испанската полиция. Според него културата на тези хора (ромите в Испания) е такава, че момичетата си мислят, че това е нещо нормално и не могат да забележат, че са жертви.

Общото между момичетата, продадени от родителите си за крадли или проститутки, е, че живеят в Испания легално – напуснали са страната ни с безсрочни пълномощни от родителите си. В документите обаче не е посочено име на придружител. Жертвите са от различни градове в България - Ямбол, Бургас, Велико Търново, Плевен, Перник, Стара Загора. Обясненията на роднини в България е, че отиват там на почивка, а не на работа.

Шефът на групата, уличена в трафик на жени за проституция и кражби, е Методи Борисов. Живее в Испания от 17 години. Той осигурява и квартирите, в които живеят крадлите. Апартаментите са окупирани. Те са собственост на банки, тъй като хората, които са искали да ги купят, не са покривали редовно вноските си за лизинг, след което в тях се "самонастаняват" въпросните крадли. Апартаментите не се използват, защото са под банкова възбрана и точно това използват организаторите, защото съдебното изваждане от тях отнема месеци. И сред като ги махнат, те се настаняват в друг такъв апартамент и т.н.    

Момичетата плащат дори наем за ползваните квартири - по 400-500 евро, според договорката. В някои от тях живеят по 20 души, като се редуват - докато половината са на работа, другата половина си почива в съответния апартамент. След това се сменят.

Властите в Испания не знаят какъв процент от "заработеното" остава за българките.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 05 Октомври 2018 11:50
  Нападателят на дядото от Славяново – с криминални регистрации и осъждан

  Внукът разказа във Фейсбук как дядо му е бил брутално пребит от крадец рецидивист за 120 лева. 

  В резултат на проведените незабавни действия служители на ПУ – Славяново установили и задържали извършителя – 36 годишен мъж от ромски произход от Славяново, с криминални регистрации в полицията и осъждан. С прокурорско постановление мъжът е задържан за 72 часа. Работата по случая продължава.

  Инцидентът станал около 02:30 ч. през нощта срещу неделя.

  Възрастният човек е с множество фрактури по тялото и главата, както и със счупена скула.
  „Мъжът е дошъл към един часа през нощта, дядо ми е станал и той е избягал, но след 10 минути се е върнал. Дядо ми вече е бил буден и са се спречкали, но нападателят започва да му нанася побой. В желанието се да се спаси, дядо ми си хвърля портмонето със 120 лева, нападателят ги взема и си заминава. Дядо ми след това звъни на 112”, разказа Георги Вачев - внукът на нападнатия мъж в предаването „Тази сутрин” по bTV.

  Във Фейсбук профила си внукът привлече вниманието към поредното нападение на възрастен човек от цигани, публикувайки снимки на пребития си дядо. Публикацията има над 52 хиляди споделяния за по-малко от 15 часа и предизвика огромна вълна от възмущение.

  Ето какво написа Георги Вачев:

  „Моля, споделяйте!Това е моят дядо Георги Вачев. Той е на 82 години. Снощи към 01:00 часа в къщата му в гр. Славяново е нападнат, пребит и ограбен от циганин!!! Дядо ми се е опитал да се защити, при което е брутално пребит!!! В опит да спаси живота си, хвърля портмонето си със сто и двадесет лева в него , циганинът взима парите и си заминава! Дядо ми успява да се добере до телефона и се обажда на 112. Закаран е в Бърза помощ в гр. Плевен, където са установени множество фрактури по тялото и главата, както и счупена скула. Веднага е закаран за операция във “Втора база” в гр. Плевен! Аз все още вярвам, че живеем в нормална държава със закони и ред. Циганинът е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение. Не знам кое вече по ред! Искрено се надявам, че органите на реда и правосъдната система ще си свършат адекватно работата!”

   

 • Петък, 05 Октомври 2018 11:50
  Десетки роми нападнали полицаи в Сливен

  Полицаите отишли в квартала след подаден сигнал за силна музика. Хората, които вдигали шум обаче, отказали да празнуват по-тихо, съобщава Нова телевизия. Впоследствие върху служителите на реда се нахвърлили десетки роми. Задържани са десетина от тях.

  Трима полицаи са пострадали, след като били нападнати от жители на сливенския квартал „Надежда”.

  Полицаите отишли в квартала след подаден сигнал за силна музика. Хората, които вдигали шум обаче, отказали да празнуват по-тихо, съобщава Нова телевизия.

  Впоследствие върху служителите на реда се нахвърлили десетки роми. Задържани са десетина от тях.

  Двама от полицаите са леко пострадали, а третият е получил удар в главата. 

  По-късно в петък директорът на Областната дирекция на полицията ще представи подробности по случая.

 • Петък, 05 Октомври 2018 11:50
  До 2030 г. ромите ще са 22 на сто от населението на България

  40 % от населението ще бъде съсредоточено в 5 града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, сочи доклад на учени от Софийския университет

  В България говорим за демографията с клишета – "България изчезва", "страната се стопява". Такива апокалиптични прогнози със сигурност няма да настъпят, заяви доц. Георги Бърдаров – заместник-декан на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

  Доц. Бърдаров, заедно с колегата си доц. Надежда Илиева, днес представиха анализ за демографските тенденции в България до 2030 г., изготвен по поръчка фондация "Фридрих Еберт".

  Нашето изследване цели да разбули демографските клишета и да покажем, че не трябва да изпадаме в паника. В страната няма ниска раждаемост. Да, ако я сравняваме преди 100 или 200 години е ниска. В момента този показател е в рамките на европейските норми. Страната ни е с нормална раждаемост от 9 промила при 7 за Италия и 6 за Ирландия, посочи доц. Бърдаров.

  Големият проблем е, че от 30 години нямаме естествен прираст, а съвкупно няколко общини регистрират такава смъртност, каквато имат региони във военен конфликт. Непрекъснато се говори, че тази година ще паднем под 7 милиона. В сравнение с Ирландия, която е по-малка по население, се развива много по-добре от нас.

  „Проблемът не е в числеността, а какво седи зад нея – като показатели етническа и възрастова структура. За 10 години българите са намалели с 1 милион души. По официални данни ромите са 325 000, а неофициално - три пъти повече. Очакванията са до 2030 година да станат 1,2 – 1,3 млн. или 22% от населението. За съжаление в по-голямата част тези хора остават неграмотни", отбелязва ученият.

  Решения има, но те са бавни и резултатите не идват бързо. Едно от тях е спешни мерки за образование на ромските общности. Такава практика вече съществува в България. В Стралджа са назначени медиатори, които следят дали ромските деца ходят на училище. Резултатите показват, че за 1 година посещаемостта в клас им се увеличава с 40 процента.

  Доц. Надежда Илиева посочи, че до 2030 г. 40 на сто от населението ще бъде съсредоточено в 5 града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

  В изследването се правят няколко извода:

  - Сред най-големите предизвикателства и заплахи пред развитието на съвременна България е сериозната демографска криза, която продължава вече близо 30 години.

  - Тази демографска криза най-отчетливо рефлектира в стесняване на естественото възпроизводство, като България неизменно от 1991 г. насам е в тройката на държавите с най-висок отрицателен естествен прираст в света, като през 2016 г. той е -5,6‰.

  - Повечето демографски показатели в страната и стойности на коефициенти показват силно негативни тенденции, но най-големите проблеми са свързани с много високата обща смъртност и постоянна емиграция на хора в активна възраст. Днес общата ни смъртност над хвърля 15‰, като по този показател изпреварваме останалите европейски държави с няколко пункта, а в селата ни дори надхвърля 20‰.

  - Средногодишно населението на България намалява, от отрицателен естествен и механичен прираст, с между 50 и 60 000 души, което е един средно голям град в страната.

  - В България има два ясно изразени демографски дисбаланса, един вертикален, в съотношението младо-възрастно население, който определя драстичното застаряване на нашето население, и един хоризонтален – по територията на страната.

  - В България към момента на изследването се очертават няколко силно обезлюдени ареали – Северозападен ареал, Централна Стара планина и Предбалкан, Сакар-Странджанска област, Краището, за които вече се използва понятието „демографски пустини“. При песимистичния вариант на прогнозата те ще продължат да се разширяват и към 2030 г. ще надхвърлят 50% от територията на страната. Както знаем, демографията е известна със своя отложен ефект (предприетото днес ще даде резултати след 15-20 години!).

  - Миграционният натиск към Европа е резултат както от драстичното застаряване на населението в Европа и нуждата от млада работна ръка, така и от закъснялото, заради колониалната епоха развитие на Африка и Азия. Това развитие се изразява в демографски взрив и акумулиране на свръх много младо население, което обаче живее в теоритории с неработещи икономики, огромна младежка безработица, жестоки диктаторски режими, постоянни военни конфликти и остър недостиг на питейна вода, което превръща емиграцията му към Европа във въпрос на жизнено оцеляване.

  Целия доклад може да прочетете ТУК.

Оставете коментар