Понеделник, 14 Октомври 2019
Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13

Зам.-министър на икономиката в брутална схема за източване на еврофондове

Ще задържат ли зам.-министъра Любомир Ганчев за измами с еврофондове? ДАНС с разследване срещу Ганчев за подкуп и злоупотреби.

Зам.-министърът на икономиката  Любомир Ганчев (37 г.) разпределя стотици милиони от европейските структурни фондове към свои фирми и лица със съмнителен произход. Финансовите манипулации, подкрепяни и от самия министър Емил Караниколов, включват директен и индиректен рекет и изнудване на фирми – бенефициенти. Служители от министерството на икономиката са в постоянен стрес, провокиран от непрекъснати заплахи от  уволнения, отправени от Ганчев, пише сайтът "Общество.орг".

Според източници на медията, информацията е, че самият Ганчев от известно време е оперативно интересно лице за ДАНС във връзка с подкуп и злоупотреби.

Разследване, уличаващо министър в престъпление

В редакцията на „Общество” са постъпили сигнали от български фирми, които описват изключително нагъл и брутален подход на изнудване и директно източване на средства от “Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК), чийто неформален управляващ е именно съветникът на министъра и настоящ зам.-министър на икономиката Любомир Ганчев.

В доклад, част от разследване, включващо 84 дружества, ясно се разкрива как точно се извършват манипулациите и кои са близките фирми, свързани с известните бизнесмени и депутати, близки до двамата министри. Интересни са и фактите около консултантската фирма на Любомир Ганчев и неговите съдружници и подставени лица от български и сирийски произход.

Бенефициенти по програмата се оплакват, че при разглеждането на сигналите за нередности не се спазват законоустановените срокове и масово проверките продължават над 9 месеца, като през това време са спрени плащанията по проектите.

Министерство или силова групировка?

В доклада са разписани още техниките, които се прилагат върху фирмите, които дръзнат да не дават подкупи. В Министерството на икономиката действа т. нар. отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол”, който се използва като “бухалка” и в случай, че някоя фирма дръзне да не спазва преките указания, отделът налага финансови корекции в размер на 100% и осъществява законов рекет.

Гинка Тодорова - шеф на “наказателния отряд”, многократно е разследвана от Прокуратурата, но помощта на нейния съпруг – Евелин Тодоров, служител в Прокуратурата, за момента се оказва достатъчна, за да не бъдат признати лобистките подбуди на амбициозната чиновничка, обиколила цялата държавна администрация.

В схемите за опорочаване на европейски средства са замесени служители от най-ниско ниво до зам.-министри, министър и депутати.

Общество” обещава да публикува серия от материали – документи, таблици и снимки, разкриващи факти и интересни връзки на зам.-министъра на икономиката Любомир Ганчев,  началника на отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол” Гинка Тодорова,  депутатите от БСП Кирил Добрев и Драгомир Стойнев и техните добри приятели – съучениците по чин от 119 СОУ – Делян Пеевски и министърът на икономиката – Емил Караниколов.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13
  Главният прокурор сезиран за злоупотреби в Община Габрово

  Кметът на Габрово Таня Христова системно не е събирала суми за наем от наемателя на общинската земя „Пазари“ АД

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13
  Война за трупове. Разследването, което не видя национален ефир (видео)

  Парите отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чиито капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите 

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13
  Прокуратурата разпореди спешна проверка на БАБХ заради сигнал за злоупотреби

  30 милиона лева са похарчени за неработещи инсинератори, докато най-големият екарисаж в Шумен беше затворен, а БАБХ му дължи 8 милиона за година и половина. 

  Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

  Специализираната прокуратура ще проверява за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Агенцията. В хода на проверката от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена през 2017 г.

  Спецпрокурорите ще търсят информация за договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

Оставете коментар