Вторник, 23 Октомври 2018
Петък, 12 Октомври 2018 19:15

Съмнения за корупция и злоупотреба с европари в най-бедния регион на страната

В нарушение на българското и европейското законодателство община Видин променя клаузи и условия по спечелени вече обществени поръчки за милиони левове – европейско финансиране. Това стана ясно по време на извънредно заседание на Общински съвет – Видин. Заседанието бе свикано спешно, заради решението на администрацията да изведе децата от две видински училища и да ги съвмести с другите училища в града.

Парите за ремонт и реконструкция на тези две училища, в общ размер на близо 17 милиона лева, са отпуснати по проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Във Видин общинската администрация си позволява, случайно или не, да внася съществени промени в условията за изпълнение на обществените поръчки и то след сключване на договорите за изпълнение. Променят се правилата на поръчките въпреки, че общината, както и избраните фирми са подписали договори с ясни условия, в случая: „строително-ремонтите работи трябва да са съобразени с провеждането на учебните занимания и не трябва да пречат или прекъсват учебния процес”.

С действията си общинарите оставят повече от съмнения за корупция и злоупотреби. А за подмяната на условията по изпълнение на поръчките същите изтъкват единствено благородни, добри намерения и загриженост за обществото. И все пак, става дума за пари. Факт е, че за някого така е по-добре. Факт е, че законите и тяхното спазване не са силна страна на кмета и общинската администрация.

В техническата спецификация, неразделна част от обществената поръчка за ремонта в ПМГ „Екзарх Антим I“, в част „План за действие“ изрично е записано, че Изпълнителят трябва да представи на Възложителя: „…подробен план за действие, съобразен с учебния/възпитателния процес. Дейностите трябва да НЕ пречат на нормалното провеждане на ежедневните занимания в училището. Планът следва да съдържа конкретни задачи, подлежащи на изпълнение, отговорните за това лица, времетраене и очаквани резултати, водещи до учебен процес без прекъсване и нарушаване на дневния график…“. Спазването на тези изисквания посочва в предложението си (офертата) и кандидатът, спечелил поръчката. Тези изисквания за изпълнение на поръчките са посочени и в сключения вече договор между община Видин и фирмата-изпълнител.

По идентичен начин се развиват процедурите и финализирането на другата поръчка за „Консервация, реставрация и експониране на сградата на СОУ „Цар Симеон Велики“. В концепцията за изпълнение на поръчката спечелилата фирма, заявява, че ще спазва изискванията за непрекъсване на учебния процес. В Раздел III.2.7.1. „Организиране на работния процес, така че да не се прекъсва нормалния процес на функционирането на учебното заведение“, където подробно са описани изискванията по спазването на посочената клауза в договора.

Защо се появяват съмнения за корупция и нерегламентирана помощ при изпълнение на поръчките?

Защото с извършените промени в условията за изпълнение община Видин в качеството си на Възложител, предоставя на изпълнителите условия, с които им оказва „помощ“ при изпълнение на поръчките.

Това поставя в неравно положение останалите участници в търговете за изпълнение. В положение на нелоялна конкуренция са и онези, които след като са се запознали с условията на търга са решили, че няма да могат да извършат ремонта без прекъсване на учебния процес и по тази причина са се отказали. А може би техните оферти биха били със значително по-ниска цена… Или пък биха предложили по-високо качество на ремонтите…

Подобен случай с фрапантно нарушение на заложените в тръжните правила параметри е ремонта на бул. „Панония“ в града. Тогава в изискванията бяха заложени километри тротоари с нови плочки и нови бордюри, които изискват определено време за полагане. След подписване на договора същите тези тротоари бяха подменени с асфалтирани такива. Цената определено е различна. Времето за изпълнение също. А в онази обществена поръчка времето бе основен фактор за оценка на предложенията. Не цената. И спечелилият поръчката предложи и се подписа под 28 дни срок за изпълнение. И разбира се повече от година не успя да предаде обекта. И не бе санкциониран. И разбира се, замяната на определени видове работи бе извършена с благоволението на кмета, а и защо не на някой по-нагоре…

И ако всичките тези нарушения не бъркаха право в изтънелите джобове на българските данъкоплатци всичко би било чудесно! Но не е. И няма как да бъде при условие, че именно поради подобни изисквания фирмите-изпълнители на поръчки в общината се броят на пръстите на едната ни ръка.

От незнание или некомпетентност грубо се нарушават правила и заложени клаузи в договорите, които този, пък и предишните кметове подписват? Защо са тогава изобщо правилата, щом ще ги нарушаваме дружно? И има ли нужда от търгове, когато печелившите са предизвестени?

А съмненията за корупция?

За нарушаване на правилата, за злоупотреба с европейски средства…

Какво за тях?!

Източник: Еdinni.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 12 Октомври 2018 19:15
  Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

  Графикът не се спазва, а процедурите по изграждане на отделните участъци от цялостното трасе безобразно се забавят. Мина една година, а нищо не се случи – излъгаха ни отново, казва председателката на „Единни за промяна”.

  Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

  Темата бе коментирана в предаването „Посоките на делника“ по радио „Видин“, в което гост е председателят на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова. От ефира на медията тя подчерта, че обявения и приет на оперативното заседание на МС график не се спазва, а процедурите по изграждане на отделните участъци от цялостното трасе – безобразно се забавят.

  „Протестите на хората от Северозападна България постигнаха едно много ясно решение и това е решението на Министерския съвет с конкретни срокове и график. Никой не би имал нещо против, ако графикът се забавяше с месец или два, но в случая говорим за доста сериозно закъснение“, заяви Кирова и изрази огромното си възмущение от безхаберието на местната власт на територията на общините, през които преминават участъците от пътя, както и от незаинтересоваността на народните представители от Видинския край.

  „Търсят ни много хора, които питат – няма ли да излезем отново на улиците? Вече не стои въпросът „дали ще излезем“, а „кога“, за да покажем, че така не може“. Ще бъде много трагично, ако през януари отново разговаряме за този път и ако тогава си кажем: „Мина една година, а нищо не се случи – излъгаха ни отново“, каза още Кирова.

  Повече по темата – в звуковия файл на БНР

  Източник: Единни.бг

 • Петък, 12 Октомври 2018 19:15
  Зам.-кмет на София, отговорен за ремонтите, не познава Закона за обществените поръчки, прави "полутехнически" ремонт

  В отговор на въпрос в студиото на bTV към зам.-кметът на София по транспортната дейност Евгени Крусев дали познава добре Закона за обществените поръчки, Крусев отговори: "Не в детайли". 

  Питането беше във връзка с променените условията на обществена поръчка след финализирането й и защо не е организиран нов конкурс. Столична община е променила проектните изисквания за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", след като е започнало изпълнението му.

  Както вече съобщихме (виж ТУК), фирмата „ПСТ” е отстранена от търга заради материала, който предлага да се положи на трамвйното трасе. Фирма „Джи Пи Груп” печели търга, предлагайки друг материал. В момента, в който печели търга, този материал изчезва и започва да използва материалът, заради който фирма „ПСТ” е била отстранена.

  По повод телевизионното участие на Евгени Крусев, Александър Симов каментира във фейсбук:

  „Едва днес добих визуална и интелектуална представа от явлението наречено "заместник-кмет Евгени Крусев". Почвам да подозирам, че някъде има тайна фабрика, където произвеждат на конвейр този тип арогантни чиновници. Не издържах този коктейл от тъпотии, обяснения, увъртания и лъжи, но от това, което хванах чух две огромни глупости.

  Крусев обяви, че не познавал закона за обществените поръчки в детайли. Така ли?

  Това е все едно хирургът в болницата успокоително да ви каже, че има само най-обща представа от медицина.

  И тогава дойде фундаменталното разкритие – проектът за ремонтите бил полутехнически.

  „Полутехнически”! Това е буквален цитат от Крусев.

  Хареса ми какво каза по този повод колегата Любомир Бонев - "колкото може да има полуидиот, толкова може да има и полутехнически проект!".

  Такова животно не съществува в правния мир. Идиотщината е особено явление наистина. Тя никога не е полу. Винаги е обсолютно пълна и завършена. Цял заместник-кмет на София го доказа.”

  Повече за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” и нарушенията – в "Тема на деня" на BIG5.BG  –  ТУК 

   

 • Петък, 12 Октомври 2018 19:15
  The Irish Times: Добре дошли в България, най-бързо свиващата се нация в света

  Най-бедната страна в Европейския съюз е разкъсана от неравенство в доходите и корупция, пише ирландското издание в остър материал, посветен на ситуацията у нас.

  Пред българите и посетителите на тяхната столица София по-рано през тази година беше разкрита ослепителна колекция на древно и модерно богатство. Националната галерия на страната, която се помещава в елегантен бивш кралски дворец, изложи 62 блестящи съкровища, датиращи от 1000-ната година в изложбата „Златното руно. Търсенето на аргонавтите“.

  То включва 16 експоната, които се показват за първи път, а досега са били съхранявани в добре охранявани помещения на фондация „Тракия“ – създадена от мултимилионера Васил Божков. Изложбата придаде културен блясък на шестмесечното българско председателство на Съвета на ЕС, а може би и малко блясък към сенчестата репутация на Божков.

  Основана през 2004-та година, фондация „Тракия“ твърди, че финансира научни изследвания и подобрява достъпа до музеите и опазването на културното наследство, като същевременно се грижи за колекцията на своя основател, която включва над 3000 скъпоценни артефакти.

  Васил Божков се смята за най-богатия човек в България, а империята му, простираща се от строителството до хазартния бизнес, е изградена във времената на хаотичния и понякога кървав преход между комунизма и капитализма през 90-те. Със своята фондация магнатът, който има прякор „Черепа“, се опитва да върне нещо на страната, която е най-бедната и с най-голямо неравенство в ЕС.

  Около 11 години след присъединяването на страната в ЕС, големите надежди за просперитет, по-солидна демокрация и повече социална справедливост, са помрачени от официалните данни на Европейската статистическа служба (Евростат).

  България има най-ниската работна заплата в съюза (260 евро), най-ниските средни пенсии (190 евро) и най-ниската средна работна заплата (575 евро). Повече от 40% от българите живеят в риск от бедност и социално изключване – два пъти повече, например, от германците.

  Освен това, докато средно в Европейския съюз най-богатите 20% от населението са 5.2 пъти по-богати от най-бедните 20%, то в България разликата между 20-те процента на върха и тези на дъното е цели 8.2 пъти – без да се отчита недекларираното богатство.

  „Има три български реалности. Хората със средни заплати не могат да живеят добър живот тук, като цените на храната, енергията и други неща са сравними с други места в Европа. След това имаме много малка средна класа, която живее в собствен балон, работи в старт-ъп или международни компании и живее в квартали на София, които са сравними с части от Берлин, например. Накрая имаме горния слой, който е отделен от всичко останало. Те имат фантастични коли и частни клубове, често припокриващи се със сенчест бизнес“, казва Даниел Кадик – директор на източноевропейския клон на Фондация „Фридрих Науман“, базиран в София.

  „Живеех в Берлин и никога не бях виждал „Майбах“. В София вече съм виждал три“, добавя Кадик.

  Икономиката на страната расте с около 3.5%, но според Световната банка растежът трябва да бъде „с поне 4% годишно в следващите 25 години, за да може България да достигне средните нива на доходи в ЕС“.

  България е начело на ЕС и когато става дума за един неизмерим показател – разпространението на корупцията, която пресушава икономиката, плаши чуждестранните инвестиции и продължава да държи хората в бедност. Според индекса на Transparency International България е най-корумпираната страна в ЕС, класираща се на 71-во място заедно с Южна Африка и Вануату.

  Също толкова е притеснително е проучване на ЕС от миналата година, според което само една четвърт от българите ще се доверят на полицията за жалба за корупция, а полицейските и митнически служители за смятат за държавните служители, които е най-вероятно да вземат подкуп.

  Европейският парламент оценява, че корупцията струна на България около 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) всяка година, а разпространението ѝ обхваща всички аспекти на живота – от манипулирани търгове и непрозрачни договори за милиони евро до нуждата обикновените граждани да дават подкупи, за да се доберат до здравните и образователните системи и до тяхната Византийската бюрокрация.

  Всички тези проблеми, малки и големи, подхранват сивата икономика в България, която Международният валутен фонд (МВФ) оцени миналата година на 29.6% от БВП – най-големият дял в ЕС.

  Резултатът е осакатяващ цикъл на укриване на данъци и изтичане на капитали, изчерпани държавни средства, които трябва да финансират обществените услуги, и мрачно чувство за несправедливост, обида и недоверие към длъжностни лица и държавни институции.

  Проучване на ЕС от миналата година установи, че що се отнася до успех в живота, в България два пъти повече хора вярват, че „да познаваш правилния човек“ е по-голям фактор от доброто образование.

  Това усещане, че играта е нагласена в полза на тези с връзките, и че бедността е перманентна, се забелязва и в демографската картина – младите хора напускат страна, двойките имат по-малко деца и населението бързо се срива.

  ООН твърди, че България всъщност е най-бързо свиващата се нация в света, като сегашното и население от около 7 милиона души се очаква да намалее до 5,4 милиона до 2050 година и до 3,9 милиона до края на века.

  България вече е загубила почти 2 милиона души от пика на населението от близо 9 милиона през 1989 година, разкривайки масовото и дългосрочно въздействие на прехода от комунизъм към капитализъм в Източна Европа – където осем други държави се очаква да претърпят спад на населението от повече от 15% до 2050-та година.

  Най-високият процент на смъртност в ЕС, съчетан с едно от най-ниските нива на раждаемост в страната и емиграцията на десетки хиляди работници всяка година, оставят България в главоблъсканица как да финансира пенсиите и здравеопазването за застаряващото население.

  Не е изненадващо, че десетки хиляди българи търсят работа в чужбина всяка година, като Германия, Великобритания и Испания са предпочитаните дестинациите, а това създава хроничен недостиг на персонал в здравните служби на страната, в училищата и в други големи сектори.

  „Има места в страната, където няма лекар в радиус от 50 килиметра. В болницата трябва да си носите собствена тоалетна хартия и такива неща. Това е климат, в който много хора просто не искат да живеят повече“, казва Кадик.

  Докато младите специалисти напускат дома си в търсене на по-високи заплати, по-добри условия на труд и по-малко корумпирана среда, много българи дори не чакат дипломирането си, за да започнат да търсят възможности вън от страната. Около 17% от българските студенти са избрали чуждестранен университет, а водещите университети в страната се опитват да запълнят стотици празни места през новата учебна година.

  Светлинката добри новини за хората, които се завръщат от чужбина е, че ще намерят семейния си дом да ги очаква. Около 84% от българите притежават мястото, където живеят, в сравнение с 53% в Германия.

  „Хората получават апартаментите, в които живеят (когато комунизмът се срива) и са щастливи да притежават домовете си, защото в противен случай просто не могат да си позволят жилището“, казва Кадик.

  „Много българи, особено възрастните хора, разчитат на храна, отгледана на малък сеемен парцел извън града. Семейната обвързаност тук е силна, а сред приятели и роднини има много обмен на малки услуги и взаимно подпомагане. И това е неизбежно поради липсата на добри услуги“.

  Автор: Daniel McLaughlin, The Irish Times

  Превод и редакция: Барикада

Оставете коментар