Петък, 16 Ноември 2018
Понеделник, 22 Октомври 2018 15:41

„Пандрол” обмисля да съди „Спаси София” заради скандала с трамвайните релси на „Графа”

Неправителствената организация "Спаси София" огласи преди дни свое разследване (тук), според което под релсите на столичната ул. "Граф Игнатиев" се полага материал, който няма да е достатъчно ефективен за опазване на сградите от вибрациите при движението на трамваите. В скандала бяха набъркани имената на две чуждестранни компании - австрийската Getzner, чийто материал не е използван, и международната Pandrol ("Пандрол"), основана в Белгия, чиято виброизолационна система се използва в момента в проекта. Според "Спаси София" подмененият материал не е нов, а от рециклирани материали и не отговаря на изискването, заложено в обществената поръчка.

По този повод в София пристигна Анджей Замаро – мениджър на обвинената от „спасителите” компания „Пандрол”. Той заяви, че компанията е разгледала много сериозно невярната информация за използвания материал на ул. „Граф Игнатиев”, и обмисля всички възможни правни последствия по този въпрос. Замаро е категоричен, че в София са доставени най-качествени продукти, с каквито компанията работи и в други столици като Париж, Брюксел и Мадрид.

В „Пандрол” е било получено писмо от един от членовете на „Спаси София” – Андрей Зографски, в което са били поставени няколко въпроса за QTrack профилите. „Пандрол” е направила проверка на място в София и изпратила в рамките на два дни отговор на „Спаси София”, както и покана за среща, която обаче не била приета.

Мениджърът на „Пандрол” е посетил ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и споделя положителни впечатления от направеното дотук. Според него има дребни повреди, причинени от строителните машини, но те били лесни за отстраняване и няма да повлияят на качеството.

От „Пандрол“ уверяват жителите на София, че системата, която са доставили, ще отговоря на очакванията за качество.

Според Анджей Замаро всяко твърдение за материали втора употреба и/или ниско качество е абсолютно неоснователно. Продуктите, доставени в София, са с най-високо качество, идентични с материалите, които „Пандрол” е доставяла за Брюксел, Париж, Тампере, Мадрид, Лисабон, Флоренция, Варшава, се казва в официална позиция на компанията. 

От „Пандрол“ съобщиха, че в дълбочина са се запознали с всички публикации по темата, компанията вече официално е поискала записите от излъчените в националните медии твърдения и те се разглеждат от правния й отдел.

Коя е компанията „Пандрол”?

Pandrol работи на 5 континента в над 100 страни. За фирмата работи екип от над 1700 души. Годишният й оборот надхвърля 1 милиард евро. Решения й са приложени в над 400 железопътни линии.

2014, железопътното подразделение на компаниите за CDM и фабриката на RBSI бяха закупени от Pandrol - член на железопътните подразделения на Delachaux Group, световен лидер в критично важните съоръжения, услуги и системи, обслужващи железопътната група на железопътната инфраструктура като отговорно звено за разработване и производство на еластични системи за железопътна линия.

2017, в стремежа си да засили ангажимента си към пазара на железопътна инфраструктура, групата Delachaux обедини своите бизнеси с железопътни подразделения под една единна марка Pandrol.

Компанията изпълнява проекти в градове като: Сидни (AUS) - 19 километра трамвайна линия, Флоренция (IT) - 16 км трамвайно трасе, Сарагоса (ESP) - 12 км трамвайно трасе, Атина (GRE) - 54 км трамвайно трасе, Берген (NOR) - 10 км трамвайна линия, . Брюксел (BE) - 27 км трамвайна линия и много други.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 22 Октомври 2018 15:41
  Въздухът в София е невралгична тема и изграждането на инсталация трябва да бъде решено на местен референдум

  Цялостната концепция по управлението на отпадъците в София е тотално сбъркана. Местен референдум в столицата е невъзможен заради тълкуването на ГЕРБ, смятат общинските съветници от Политическа група 5

  Ще придприемем всички законови действия – жалба в съда, както и всички последващи стъпки във връзка с изграждането на инсталация за изгаряне на RDF отпадъци. Това казаха на брифинг общинските съветници от Политическа група 5 (ПГ5).

  От ПГ 5 настояват въпросът, свързан с инсталацията, да бъде подложен на обществено допитване и да има широка информационна кампания, в която да бъдат представени на обществото всички аргументи и алтернативни решения за изграждането на такава инсталация.

  Референдумът, дори да изглежда популистки и отчаян ход, е единственият важен и сериозен инструмент, който ни е оставен, за да поставим на широка oбществена дискусия проблема с изгарянето на отпадъците. Бутафорно се твърди, че общественото обсъждане е приключило и всички аргументи са представени, а в действителност граждански, обществен и политически консенсус няма, казаха от ПГ 5. Смятаме, че темите, свързани с финансирането и с технологичното оползотворяване на твърдия отпадък, както и по темите свързани с логистиката, има далеч по интелигентни решения, които не са използвани и представени на гражданите.

  Според Симеон Славчев, цялостната концепция по управлението на отпадъците в София е тотално сбъркана. Кметът на София, г-жа Фандъкова каза, че поема лично отговорността за изграждането на инсталацията. Не е ясно обаче дали след една година г-жа Фандъкова ще е кмет. Решенията се взимат тук и сега, така че за каква лична отговорност говорим, допълни Славчев.

  Според Светльо Витков докладът за местния референдум няма да мине на редовното заседание на Столичния общински съвет (СОС) този четвъртък, но е категоричен, че заедно с колегите ще продължават да настояват за инициирането на такъв.

  Референдум в София никога няма да има, защото според мнозинството в СОС нищо, което касае бюджета на София не може да бъде поставяно под въпрос.

  Въздухът в София е невралгична тема и изграждането на инсталация трябва да бъде решена с гласовете на столичани, каза Венци Мицов.

  От ПГ 5 припомниха, че доклада за иницииране на местен референдум е внесен с подписите на 15 общински съветника от целия политически спектър.

  Нещо, което до сега не се е случвало в СОС. На брифинга беше отбелязано, че ПГ 5 внася в СОС промяна в наредбата за формирането на бюджета, като предложението им е да участват и общинските съветници при формирането и разработването на бюджета. Те искат всички важни и ключови решения да се вземат не с обикновено, а с квалифицирано мнозинство. Като пример дадоха гласуване с квалифицирано мнозинство за използването на суми, които са по-високи от един процент от целия бюджет.

 • Понеделник, 22 Октомври 2018 15:41
  Или ни се подиграват, или Фандъкова прави офроуд за бебешки колички в Южния парк

  Поредното безобразие за 2 милиона лева.

  Южният парк – един от големите паркове в София, е на път да се превърне от красиво предпочитано за разходки място в учебен полигон на любители в строителството. Социалните мрежи и форумите отново започнаха да се заливат с поредния некачествен ремонт. Този път – на пътеки в Южния парк.

  През лятото кметицата Йорданка Фандъкова представи амбициозен проект за обновяване на 15 паркове и градини в София на обща стойност 24 милиона лева. Сред тях са най-големите и посещавани паркове в столицата - Южният, Западният, Северният и Борисовата градина.

  “Хората забелязват повече ремонтите на транспортната инфраструктура, но всъщност изпълняваме изключително мащабна програма за реконструкция и изграждане на нови паркове и градини. Това е важна част от програмата за подобряване на качеството на въздуха. Инвестираме в проекти, които пряко засягат живота на хората в кварталите”, са думи на Фандъкова от 5 юли т.г., когато проверява качеството на ремонта на входа на Южния парк при бул. “Гоце Делчев”.

  Кои са грешките, които допуска Фандъкова в казаното?

  Първо, хората забелязват абсолютно всички ремонти, особено „мащабните”, тъй като те коренно променят облика на града ни, превръщайки го в голям провинциален град.

  Второ, качеството на въздуха едва ли ще се подобри от праховите частици, които ще се понесат от пръстта.

  Трето, животът на хората наистина се засяга, но не по желания от тях начин. Видно от снимките, майките, извеждащи бебетата си в парка, ще трябва да усвояват нов спорт – офроуд за бебешки колички.

  По първоначален план ремонтът на Южния парк трябваше да приключи през септември. Което означава, че т.нар. пътеки би трябвало да се водят завършени.

  Напомняме, че през юли пред журналисти кметът Фандъкова съобщи детайли за това как би трябвало да изглежда Южният парк след дадени 2 милиона:

  „Там ще се подменят настилките на 27 дка алеи около кучешката градина и голямата поляна, на която се правят събития. Любопитното е, че за гранитната настилка ще се ползват здравите плочи от площада пред НДК, който беше обновен миналата година. Там ще се поставят нови пейки, кошчета, чешма, над 100 нови осветителни тела, ще се възстанови водното огледало и ще се монтира видеонаблюдение”.

  Толкова за намеренията и амбициите!

  В коментари в социалните мрежи най-сериозно се поставя въпросът дали е сигурно, че пътеките са правени от общината, а не от инициативни граждани с подръчни материали и средства? Защото, макар и видели още такива безобразия и на други места, все не ни с вярва, че те сериозно могат да продължават.

  BIG5.BG

   

 • Понеделник, 22 Октомври 2018 15:41
  Международни специалисти дават оценка на къщата музей на Яворов

  Днес отбелязваме 104 години от смъртта на Яворов. Общината очаква подкрепа от държавата за закупуване на къщата-музей.

  "Подготвяме се да придобием сградата чрез публичната продан. В момента се извършва обследване за тежести. Задължени сме да пазим интереса на данъкоплатеца." Това заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов, цитиран от БГНЕС.

  "Поискахме оценка на стойността на имота от трима международни оценители, за да сме сигурни, че това, което правим, отговаря на обществения интерес”, каза още Чобанов.

  Той беше категоричен, че това не намалява желанието на общината да добие обекта, за да поддържа литературния музей в добра форма. Според кмета на София Йорданка Фандъкова общината или държавата трябва да придобие къщата на известния поет и революционер, която бе обявена за продажба от частен съдебен изпълнител.

  Обявата за търга за къщата на Яворов бе публикувана на 11 октомври 2018 г., а имотът, който се намира на ул. „Г. С. Раковски“ в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лева. От обявата стана ясно, че търгът трябва да приключи на 16 ноември т.г. Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля. Въпреки че е паметник на културата, в момента къщата е частна собственост.

  Един от най-големите български поети на XX век умира на 29 октомври 1914 г. и днес отбелязваме 104 години от смъртта на Яворов. Националният литературен музей организира панихида на гроба на Пейо К. Яворов в Централен гробищен парк – София.

  Яворов е не само голям български поети, той е световен поет, каза Атанас Капралов, който е директор на Националния литературен музей. Той подчерта, че ние българите, имаме наистина големи творци, с които можем да бъдем горди и най-малкото, което можем да направим е да пазим тяхната памет. „Защото ние не пазим паметта само на един голям български поет и революционер по този начин, ние просто пазим паметта на България по този начин за днешните и за идните поколения”, заяви той.

  Яворов е погребан в Централните софийски гробища до любимата си Лора Каравелова. Благодарение на Инициативния комитет за възстановяване на гроба на Лора Каравелова и със съвместните усилия на Националния литературен музей, Столична община и ОП „Гробищни паркове”, липсващият от дълги години надгробен кръст бе възпроизведен по снимка и поставен на мястото му. Пред паметта на Пейо Яворов се поклониха представители на Националния литературен музей, Столична община, Община Чирпан, къща музей „Пейо Яворов” – Чирпан, представители на Съюза на българските писатели и на Сдружение на български писатели. 

Оставете коментар