Сряда, 24 Юли 2019
Неделя, 28 Октомври 2018 17:01

Спецпрокуратурата: Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация

У Баневи са открити оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятия;

Общият размер на присвоеното е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска, е над 500 000 лева;

Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация в страната ни. Държавата до сега не е контролирала по никакъв начин предприятия от първата вълна на масовата приватизация. Това стана ясно от заместник-главния прокурор Иван Гешев по време на брифинг на Специализираната прокуратура по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница.

Предмет на производството е приватизирания завод „Полимери“ и неговото източване.

Според зам.-главния прокурор ситуацията, както я описват свидетелите и документите, е следната:

Придобиват се предприятия от първата вълна на масовата приватизация. До този момент държавата не е обвързвала това по никакъв начин с последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, уточнява Иван Гешев.

Защо чак сега се предприемат действия по случая с приватизираното предприятие, прокурор Гешев обяснява така:

„Специализираната прокуратура, за да стигне до някаква обективна картинка на мащабна според нас престъпна дейност, трябва да има поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да сглоби картинката от пъзела.

Преди 2 месеца сме получили сигнал, ние нямаме оперативни функции. Сигналът е подаден от ГД „Национална полиция“. След получаването на тази справка сме предприели действия и сме образували досъдебно производство. Дали някой преди мен не си е свършил работата, не мога да кажа“.

Част от източването на „Полимери“ са определени действия, свързани с укриване на документи. В резултат действията на разследващите, тези документи са намерени скрити в бивш офис на сем. Баневи. От спецпрокуратурата смятат, че те ще са изключително полезни за разследване на делото.

„В това, което свидетелите наричат „мавзолей“, а вие наричате „имението на Баневи“, построено според свидетелските показания и документите с пари източвани от различни предприятия, е намерена стая, в която са открити оригиналите на офшорките, собственост на това семейство. Парите от обезкостяваните предприятия са отивали именно в тези офшорни сметки. Открити са и множество ценности“, съобщи прокурор Гешев.

Според наблюдаващия делото прокурор Мария Дойчева, семейство Баневи са получавали парите от дейността на „Полимери“ по сметки на други контролирани от тях дружества. В обвиненията не са включени апортите. По схемата за присвояване ще продължи да се работи.

Прокурор Дойчева съобщи, че „Полимери“ има множество развити пазари в чужбина, като на контрагентите е казвано да внасят парите за закупените стоки не по сметка на „Полимери“, а по сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества. Вторият начин е вземане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизирането му.

Според разследващите, дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 година, но до 2012 година то има все някаква търговска дейност. Събраните данни за извършвани престъпления са от свидетелски показания, които предстои да се сверят със счетоводната документация.

Работата по случая е започнала след сигнализираща справка, пристигнала миналия месец в Спецпрокуратурата, след което са изискани всички спрени, висящи в страната дела по този случай. Сега четири  такива дела са обединени и възобновени.

Спрените дела за Баневи са от прокурори – едно е в Окръжна прокуратура – Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени заради това, че не е било установено кой е извършител.

Обект на разследване са и множество приватизирани предприятия:  „Елма-Троян“, което е било източено преди да бъде източено „Полимери“ и по същия начин е било нарязано за скрап преди да бъде обявено в несъстоятелност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, но е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата прокуратурата се надява да излезе още документация.

Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 лева.

На Баневи се повдигат обвинения по смисъла на член. 321, ал. 6 от НПК, за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 година.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Гаражна печатница в Слънчев бряг произвеждала фалшиви пари

  Специализираната прокуратура предаде на съд производителите на фалшиви евро и долари в хотел „Кантилена 2“ в кк "Слънчев бряг"

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Спецпрокуратурата: Бомбите в Пловдив – най-големите в новата история на България

  Държавното обвинение ще иска задържане под стража на младежа, вербуван от ИДИЛ

  „Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация”. Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева във връзка с радикализирания 16-годишен младеж от Пловдив.

  Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани. Тя допълни, че са намерени взривни вещества и устройство, по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България.

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Спецпрокуратурата влезе в офиси на Прокопиев

  Акцията е свързана с обвинението от миналата седмица срещу Иво Прокопиев и още няколко души

Оставете коментар