Вторник, 22 Януари 2019
Неделя, 28 Октомври 2018 17:01

Спецпрокуратурата: Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация

У Баневи са открити оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятия;

Общият размер на присвоеното е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска, е над 500 000 лева;

Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация в страната ни. Държавата до сега не е контролирала по никакъв начин предприятия от първата вълна на масовата приватизация. Това стана ясно от заместник-главния прокурор Иван Гешев по време на брифинг на Специализираната прокуратура по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница.

Предмет на производството е приватизирания завод „Полимери“ и неговото източване.

Според зам.-главния прокурор ситуацията, както я описват свидетелите и документите, е следната:

Придобиват се предприятия от първата вълна на масовата приватизация. До този момент държавата не е обвързвала това по никакъв начин с последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, уточнява Иван Гешев.

Защо чак сега се предприемат действия по случая с приватизираното предприятие, прокурор Гешев обяснява така:

„Специализираната прокуратура, за да стигне до някаква обективна картинка на мащабна според нас престъпна дейност, трябва да има поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да сглоби картинката от пъзела.

Преди 2 месеца сме получили сигнал, ние нямаме оперативни функции. Сигналът е подаден от ГД „Национална полиция“. След получаването на тази справка сме предприели действия и сме образували досъдебно производство. Дали някой преди мен не си е свършил работата, не мога да кажа“.

Част от източването на „Полимери“ са определени действия, свързани с укриване на документи. В резултат действията на разследващите, тези документи са намерени скрити в бивш офис на сем. Баневи. От спецпрокуратурата смятат, че те ще са изключително полезни за разследване на делото.

„В това, което свидетелите наричат „мавзолей“, а вие наричате „имението на Баневи“, построено според свидетелските показания и документите с пари източвани от различни предприятия, е намерена стая, в която са открити оригиналите на офшорките, собственост на това семейство. Парите от обезкостяваните предприятия са отивали именно в тези офшорни сметки. Открити са и множество ценности“, съобщи прокурор Гешев.

Според наблюдаващия делото прокурор Мария Дойчева, семейство Баневи са получавали парите от дейността на „Полимери“ по сметки на други контролирани от тях дружества. В обвиненията не са включени апортите. По схемата за присвояване ще продължи да се работи.

Прокурор Дойчева съобщи, че „Полимери“ има множество развити пазари в чужбина, като на контрагентите е казвано да внасят парите за закупените стоки не по сметка на „Полимери“, а по сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества. Вторият начин е вземане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизирането му.

Според разследващите, дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 година, но до 2012 година то има все някаква търговска дейност. Събраните данни за извършвани престъпления са от свидетелски показания, които предстои да се сверят със счетоводната документация.

Работата по случая е започнала след сигнализираща справка, пристигнала миналия месец в Спецпрокуратурата, след което са изискани всички спрени, висящи в страната дела по този случай. Сега четири  такива дела са обединени и възобновени.

Спрените дела за Баневи са от прокурори – едно е в Окръжна прокуратура – Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени заради това, че не е било установено кой е извършител.

Обект на разследване са и множество приватизирани предприятия:  „Елма-Троян“, което е било източено преди да бъде източено „Полимери“ и по същия начин е било нарязано за скрап преди да бъде обявено в несъстоятелност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, но е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата прокуратурата се надява да излезе още документация.

Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 лева.

На Баневи се повдигат обвинения по смисъла на член. 321, ал. 6 от НПК, за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 година.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Държавата иска да прибере "спящите" акции от масовата приватизация

  Притежателите им ги губят завинаги, ако не оперират с тях. Финансовото министерство планира да отидат в Сребърния фонд

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Иван Гешев: Банев тайно е общувал с руски лобисти от ареста

  Според зам.-главния прокурор, Банев вкарал телефон в килията си чрез кутия за натурален сок, а руски лобисти му предлагали сформиране на евразийска народна партия в България.  Обиските в адвокатски кантори били заради олигарх, Гешев и тук открива руска връзка. Зад Десислава Иванчева стои политическо-медийна групировка, заяви още държавният обвинител.

  Обвиненият в източването на приватизирани предприятия бизнесмен Николай Банев е комуникирал тайно от ареста с руски лобисти, с които заедно са планирали медийна и политическа кампания в негова защита. Това обяви в студиото на bTV  зам.-главният прокурор Иван Гешев.

  „Г-н Банев не може да предизвика съчувствие в мен, преди няколко дни в килията му в кутия от натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в ареста. Извадена е експертиза и се вижда комуникация с руски лобисти, неофициални представители на руската държава”, посочи обвинителят.

  По думите му в съобщенията било коментирано създаването на Евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, като срещу това Банев и семейството му трябвало да получат убежище в Русия, адвокатска защита в Страсбург, медийна кампания в негова подкрепа и „хибридна война” срещу прокуратурата, която да започне от „конкретен известен български журналист”.

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Борисов за глобата от ЕК: Няма кой да спре "зелените" 20 години. Навсякъде се приватизира, а в България – не

  Премиерът едва вчера чул, че Жирардели е собственик на „Юлен”.

  Трите търговски дружества ще платят глобата от печалба, а не хората. Това каза премиерът Бойко Борисов в коментар от Виена по повод наложената от Европейската комисия глоба в размер на 77 млн. евро на групата на БЕХ.

  В понеделник Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг”, неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Енергийният министър обясни, че според ЕК трябва да има възможност българският оператор „Булгартрансгаз” да бъде приватизиран и да влезе чужд оператор.

  На въпрос как ще реагира България след санкцията, Борисов заяви, че страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим с ЕК.

Оставете коментар