Понеделник, 25 Март 2019
Неделя, 28 Октомври 2018 17:01

Спецпрокуратурата: Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация

У Баневи са открити оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятия;

Общият размер на присвоеното е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска, е над 500 000 лева;

Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация в страната ни. Държавата до сега не е контролирала по никакъв начин предприятия от първата вълна на масовата приватизация. Това стана ясно от заместник-главния прокурор Иван Гешев по време на брифинг на Специализираната прокуратура по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница.

Предмет на производството е приватизирания завод „Полимери“ и неговото източване.

Според зам.-главния прокурор ситуацията, както я описват свидетелите и документите, е следната:

Придобиват се предприятия от първата вълна на масовата приватизация. До този момент държавата не е обвързвала това по никакъв начин с последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, уточнява Иван Гешев.

Защо чак сега се предприемат действия по случая с приватизираното предприятие, прокурор Гешев обяснява така:

„Специализираната прокуратура, за да стигне до някаква обективна картинка на мащабна според нас престъпна дейност, трябва да има поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да сглоби картинката от пъзела.

Преди 2 месеца сме получили сигнал, ние нямаме оперативни функции. Сигналът е подаден от ГД „Национална полиция“. След получаването на тази справка сме предприели действия и сме образували досъдебно производство. Дали някой преди мен не си е свършил работата, не мога да кажа“.

Част от източването на „Полимери“ са определени действия, свързани с укриване на документи. В резултат действията на разследващите, тези документи са намерени скрити в бивш офис на сем. Баневи. От спецпрокуратурата смятат, че те ще са изключително полезни за разследване на делото.

„В това, което свидетелите наричат „мавзолей“, а вие наричате „имението на Баневи“, построено според свидетелските показания и документите с пари източвани от различни предприятия, е намерена стая, в която са открити оригиналите на офшорките, собственост на това семейство. Парите от обезкостяваните предприятия са отивали именно в тези офшорни сметки. Открити са и множество ценности“, съобщи прокурор Гешев.

Според наблюдаващия делото прокурор Мария Дойчева, семейство Баневи са получавали парите от дейността на „Полимери“ по сметки на други контролирани от тях дружества. В обвиненията не са включени апортите. По схемата за присвояване ще продължи да се работи.

Прокурор Дойчева съобщи, че „Полимери“ има множество развити пазари в чужбина, като на контрагентите е казвано да внасят парите за закупените стоки не по сметка на „Полимери“, а по сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества. Вторият начин е вземане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизирането му.

Според разследващите, дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 година, но до 2012 година то има все някаква търговска дейност. Събраните данни за извършвани престъпления са от свидетелски показания, които предстои да се сверят със счетоводната документация.

Работата по случая е започнала след сигнализираща справка, пристигнала миналия месец в Спецпрокуратурата, след което са изискани всички спрени, висящи в страната дела по този случай. Сега четири  такива дела са обединени и възобновени.

Спрените дела за Баневи са от прокурори – едно е в Окръжна прокуратура – Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени заради това, че не е било установено кой е извършител.

Обект на разследване са и множество приватизирани предприятия:  „Елма-Троян“, което е било източено преди да бъде източено „Полимери“ и по същия начин е било нарязано за скрап преди да бъде обявено в несъстоятелност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, но е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата прокуратурата се надява да излезе още документация.

Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 лева.

На Баневи се повдигат обвинения по смисъла на член. 321, ал. 6 от НПК, за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 година.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Николай Банев остава окончателно в ареста. Бизнесменът готви две дела в Страсбург

  Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Евгения Банева ще се кандидатира за евродепутат

  Фейсбук страницата на Николай Банев отправя покана да се подкрепи кандидатура й

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Елена Йончева с обвинение към правителството и премиера. Борисов: Крадецът казва дръжте крадеца. Нямам нищо общо с обвиненията

  "Крадецът казва дръжте крадеца. Нито знам, нито се занимавам с тези хора (бел.ред. - БСП). Те за „добро утро“, за „добър ден“ и за „лека нощ“ трябва да кажат "Бойко Борисов". За всички свои неудачи - "Бойко Борисов"! Нито съм имал нещо общо с КТБ, нито с който и да било. Има специализирани органи. Нали всички говорят да има институционалност? В момента институциите работят. Какво общо имаме ние с тази работа?". Така пред журналисти Бойко Борисов възнегодува по повод твърдението на Елена Йончева и БСП, че правителството и премиерът използват Специализираната прокуратура за публично унижение на своите противници.

  Борисов продължи с възмущението си: „Когато повдигнаха обвинения на Делян Добрев, ние какво казахме? Нека си свършат работата, да се направят съответните проверки. Когато хванаха техния депутат, че купува гласове, те какво казаха? Когато обвиниха Цветанов по времето на мандата на БСП, помните ли какво казахме? Нека прокуратурата и службите си свършат работата, ако има виновни да бъдат наказани“, каза още той.

  „Нямам абсолютно нищо общо с тези неща. Отново се отнема вниманието от реалната политика – увеличаване на доходите“, възмути се Бойко Борисов.

  По-рано днес депутатката от БСП Елена Йончева определи обвиненията срещу нея за пране на пари като абсурдни и обвини управляващите в политическа репресии, а колегите й от парламентарната група на левицата застанаха зад нея и декларираха подкрепата си.

Оставете коментар