Петък, 16 Ноември 2018
Неделя, 28 Октомври 2018 17:01

Спецпрокуратурата: Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация

У Баневи са открити оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятия;

Общият размер на присвоеното е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска, е над 500 000 лева;

Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация в страната ни. Държавата до сега не е контролирала по никакъв начин предприятия от първата вълна на масовата приватизация. Това стана ясно от заместник-главния прокурор Иван Гешев по време на брифинг на Специализираната прокуратура по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница.

Предмет на производството е приватизирания завод „Полимери“ и неговото източване.

Според зам.-главния прокурор ситуацията, както я описват свидетелите и документите, е следната:

Придобиват се предприятия от първата вълна на масовата приватизация. До този момент държавата не е обвързвала това по никакъв начин с последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, уточнява Иван Гешев.

Защо чак сега се предприемат действия по случая с приватизираното предприятие, прокурор Гешев обяснява така:

„Специализираната прокуратура, за да стигне до някаква обективна картинка на мащабна според нас престъпна дейност, трябва да има поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да сглоби картинката от пъзела.

Преди 2 месеца сме получили сигнал, ние нямаме оперативни функции. Сигналът е подаден от ГД „Национална полиция“. След получаването на тази справка сме предприели действия и сме образували досъдебно производство. Дали някой преди мен не си е свършил работата, не мога да кажа“.

Част от източването на „Полимери“ са определени действия, свързани с укриване на документи. В резултат действията на разследващите, тези документи са намерени скрити в бивш офис на сем. Баневи. От спецпрокуратурата смятат, че те ще са изключително полезни за разследване на делото.

„В това, което свидетелите наричат „мавзолей“, а вие наричате „имението на Баневи“, построено според свидетелските показания и документите с пари източвани от различни предприятия, е намерена стая, в която са открити оригиналите на офшорките, собственост на това семейство. Парите от обезкостяваните предприятия са отивали именно в тези офшорни сметки. Открити са и множество ценности“, съобщи прокурор Гешев.

Според наблюдаващия делото прокурор Мария Дойчева, семейство Баневи са получавали парите от дейността на „Полимери“ по сметки на други контролирани от тях дружества. В обвиненията не са включени апортите. По схемата за присвояване ще продължи да се работи.

Прокурор Дойчева съобщи, че „Полимери“ има множество развити пазари в чужбина, като на контрагентите е казвано да внасят парите за закупените стоки не по сметка на „Полимери“, а по сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества. Вторият начин е вземане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизирането му.

Според разследващите, дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 година, но до 2012 година то има все някаква търговска дейност. Събраните данни за извършвани престъпления са от свидетелски показания, които предстои да се сверят със счетоводната документация.

Работата по случая е започнала след сигнализираща справка, пристигнала миналия месец в Спецпрокуратурата, след което са изискани всички спрени, висящи в страната дела по този случай. Сега четири  такива дела са обединени и възобновени.

Спрените дела за Баневи са от прокурори – едно е в Окръжна прокуратура – Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени заради това, че не е било установено кой е извършител.

Обект на разследване са и множество приватизирани предприятия:  „Елма-Троян“, което е било източено преди да бъде източено „Полимери“ и по същия начин е било нарязано за скрап преди да бъде обявено в несъстоятелност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, но е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата прокуратурата се надява да излезе още документация.

Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 лева.

На Баневи се повдигат обвинения по смисъла на член. 321, ал. 6 от НПК, за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 година.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Парламентът отхвърли предложението на БСП дружествата от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия (обновена)

  Нинова декларира, че когато дойде времето да се взимат решения, БСП ще отмени концесията на Летище София

  Парламентът отхвърли промените в Закона за концесиите, внесени от ПГ на БСП, с 88 гласа „за”, 73 „против“ и 40 „въздържали се “.

  От БСП настояха да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Тези дружества са включени в т.нар. забранителен списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

  Според БСП отдаването на тези дружества на концесия за 35 години или повече създава предпоставки за компрометиране на целите, заради които те са в забранителния списък.

  Дебатът се проведе ден след като Прокуратурата отхвърли сигнала на БСП, с който народни представители от левицата поискаха от държавното обвинение да протестира пред съда решението за концесия на Летище София.

  Според БСП отдаването на концесия на летището е риск за националната сигурност. БСП внесоха сигнал и в Прокуратурата с настояване решението на МС за концесията да бъде отменено. Прокуратурата обаче прие, че не са налице основания да се намесва, защото решенията на МС по Закона за концесиите не подлежат на обжалване.

  Председател на правната комисия Данаил Кирилов, обаче, смята, че БСП са „объркали правната норма”. От трибуната на Народното събрание той заяви, че не вижда връзка между забранителния списък за приватизация и Закона за концесиите. „Трудно ми беше да го разчета и търсих неговото систематично обяснение и връзка със законодателството“, заяви още Кирилов.

  Крум Зарков от БСП коментира, че водещата правна комисия не е намерила време да разгледа промените в Закона за концесиите на първо четене, затова сега се гледат направо в зала. „Това е жалко. За щастие икономическата комисия е свършила работата си и са постъпили различни становища. Те са ценни с разсъжденията си“, посочи Крум Зарков. Според него ключовият момент е дали вярваме, че концесията е единственият начин за развитие на определени обекти, или считаме, че държавата ни има капацитет да развива тези обекти.

  Лидерът на левицата Корнелия Нинова декларира по този повод, че когато дойде времето да се взимат решения, БСП ще отмени концесията на Летище София: „Декларирам от името на "БСП за България“, че в момента, в който дойде да взимаме решения за бъдещето, ще отменим концесията на летище „София“, колкото и да струва това и каквото и да изисква от българската държавност. Тази отмяна ще бъде защита на българския национален интерес“.

  В отговор на въпрос от Йордан Цонев дали БСП ще бъде последователна в защитата на националния суверенитет и в Закона за БНБ, Нинова отговори: „Националният суверенитет е национален суверенитет и дали той минава през закони за банки, за летище или за концесии, е едно и също. Когато кажем, че ще го пазим, значи, че ще го пазим в различните варианти при опит за неговото посегателство“, заяви Нинова.

   

  Брюксел ни скастри за Закона за концесиите

  снимка: Банкеръ, от м. май 2017

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Погнаха и Баневи за финансови машинации

  Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД

  Специализираната прокуратура разследва дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

  Следователи от Отдел „Следствен“ на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София и страната - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, ал. 6, чл. 255, 253, 212 и 203 от Наказателния кодекс.

  Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД.

  По непотвърдена информация бизнесменът и съпругата му са задържани днес във Франция.

   „В момента тече операция под ръководството на Специализираната прокуратура. Не мога да давам повече информация. Предполагам, че колегите от МВР и Специализираната прокуратура ще информират, когато това е възможно. Наистина не мога да давам информация на този етап. Операцията е в ход.” Това каза по-късно пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов за разследването на „Полимери“.

 • Неделя, 28 Октомври 2018 17:01
  Парламентът преодоля президентското вето, управляващите си подсигуриха приватизация на забранени досега имоти

  Данаил Кирилов обяви, че от президентството "очевидно не са разбрали кой знае колко" от закона

  Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Закона за държавната собственост със 145 гласа „за“ и 65 „против“.

  Промените бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“, „Воля“ и независимите депутати. „Против“ гласуваха само от БСП.

  Според президента със закона се създава възможност за скрита безплатна приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

  В мотивите си Румен Радев заявява, че е недопустимо правната уредба от средство за защита да се превръща в законодателни решения, които увреждат обществения интерес. Държавният глава коментира, че в момента, когато останалите за приватизация обекти са малко, се увеличава интересът към търговските дружества от забранителния списък.

  Крум Зарков от БСП изброи няколко белега, който правят законопроекта съмнителен: няма реална оценка за въздействие, а между първо и второ четене в комисия всичко било пренаписано. А в преходните и заключителни разпоредби имало промяна, която влиза пак между първо и второ четене и е в друг закон, който въобще не бил обсъждан.

  Депутатът от БСП Пенчо Милков предупреди, че с този закон ще може да се приватизират знакови имоти като НДК и Белмекен, защото това ще зависи само от политическата воля на Министерския съвет. 98% от държавното имущество, което е подлежало на приватизация, е приватизирано – посяга се на другите 2%, убеден е народният представител от левицата.

  В отговор председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обяви, че от президентството "очевидно не са разбрали кой знае колко" от закона, защото материята била сложна, а ако са разбрали, спекулирали. Според Кирилов употребата на понятието приватизация е неточна, тъй като то се отнася за прехвърляне чрез продажба, а не за апорт, а това можело да се обжалва в съда. 

  Той съобщи, че промените предвиждат гаранции за запазване на публичния интерес, с възможност държавата да участва в стопанския живот при ясни правила.

  Ветото върху промените на Закона за държавната собственост е десето за президента Радев.

Оставете коментар