Сряда, 19 Декември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018 18:36

Семейството на шефа на АПИ подготвя задача по обществена поръчка. После я печели

В условия на пълна липса на конкуренция ремонтът на Националната библиотека е възложен на строителната компания Биад-С, която е собственост на децата на Светослав Глосов, шеф на Агенция Пътна инфраструктура. Фирмата от година се притежава и управлява от Диана Глосова и Апостол Глосов, син и дъщеря на топ чиновника в строителството. Техническият паспорт на сградата пък е издаден от Глоса, която е основана от Глосов и в момента се управлява и притежава от съпругата му, пише "19 минути".

Едва ли е въпрос на поредното съвпадение и факта, че условията за допускане до конкурса позволиха само „дъщерната” Биад-С да ги покрие. Тук има очевиден конфликт на интереси и пряко нарушение на принципа за състезание и при равни условия за кандидатите при възлагане на обществена поръчка, пише "Капитал".

Сега фамилия Гласови ще получи 780 хил. лв., за да  поправи покрива на Националната библиотека, която е публична собственост. Запознати с търга твърдят, че дори тази стойност е твърде ниска за дейностите, които ще се изпълняват, и е вероятно да има анекси към договора за някои допълнителни строителни работи и още много пари.

След като през юни 2017 г. със заповед на регионалния министър Светослав Глосов влиза в УС на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ), той напуска управлението и собствеността и на Глоса, и на Биад-С на 5 юли 2017 г., сочи справка в Търговския регистър (ТР). От лятото на т.г. той е не просто в ръководството на пътната агенция, а е неин шеф.

Пред Капитал  Глосов заяви, че не следи работата на фирмите: "Действително не се занимавам, не ми остава време". На въпрос дали присъства според него конфликт на интереси той уточни, че това е чисто юридически въпрос и не може да отговори. 

Техническият паспорт на сградата на библиотеката е изготвен от обединение от две фирми, една от които е Глоса. Поръчката за тази дейност е спечелена на 15 септември 2017 г. и е на стойност 57 хил. лв. без ДДС. Дружеството в момента е собственост на Зина Иванова-Глосова, съпруга на Светослав Глосов. 

При общо постъпили три оферти, отворена е само една. Очаквано, точно на Биад-С. Конкуренцията се провали преди да е опитала. Офертата на един от кандидатите изобщо не е отворена, заради липсващ надпис на един от пликовете в документацията. Другата фирма пък  е отстранена, защото е подала офертата си в прозрачен плик.

 Tака в състезанието остава само Биад-С и печели безапелационно.Фактът, че свързано дружество е подготвило основата за заданието, със сигурност е бил от полза на победителя. Договорът с компанията е подписан на 5 ноември 2018г.

За конфликт на интереси говори и факта, че самите фирми не се намират на един адрес, но са в непосредствена близост. Така изготвена и спечелена, поръчката нарушава чл. 54 от Закона за противодействие на корупцията.

Проблем около поръчката е и, че Глосов е високопоставен държавен служител. Въпреки че е част от съвсем различно ведомство, според юрист пак това може да се тълкува като възможност за натиск. 

Доказателство, че работата в сферата на строителството и обществените поръчки явно е фамилно занимание с недобросъвестно изпълнение е и друга история.  Припомняме, че преди 2 г. години Глосов е усвоил над 5 млн. лв. по линия на Държавен фонд земеделие (ДФЗ) за ремонт на 5-километровия селски път Сапарева баня - Паничище, който се оказа с лошо качество.

източник: 19min.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 18:36
  Кирил Добрев: Предлагам всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП!

  Десислава Атанасова да не пита кой чисти пътищата, а как са проведени търговете – тези, които строят пътища, са същите, които ги почистват, заяви зам.-председателят на левицата.

  Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пусна в неделя пост във фейсбук заради липсващото снегопочистване и два часа по-късно го свали. "Г-жо Атанасова, не питайте кой чисти пътищата, а как са проведени търговете – тези, които строят пътища, са същите, които ги почистват, а как са проведени търговете”, каза на извънредна пресконференция на "Позитано" 20 зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

  Изказването на Добрев е по повод публикация на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова във "Фейсбук": "Три часа от Благоевград до София. АПИ, кой почиства тази магистрала? Имена? Писна ми Борисов и ГЕРБ да са виновни!".

  „Тези са същите, на които дадохте 1,3 млрд. лв, за да си приберат техниката. Не питайте кой чисти, а как са проведени търговете, защото ако бяха проведени нормално в една нормална държава, щеше да спечелят най-добрите и пътищата щяха да са качествени и почистването нямаше да е на това ниво“, подчерта Добрев.

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 18:36
  Поредно асфалтиране върху сняг!

  Неделно асфалтиране в снега почти докара до бой шофьори и строители. Отговорният инженер се оправдава, че на фирмата не ѝ стигнало времето да завърши участъка преди валежа

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 18:36
  Шестима са обвинени за инцидента в тунел „Ечемишка”, при който загина жена

  Сред тях са двама бивши шефове на Пътната агенция

Оставете коментар