Събота, 15 Декември 2018
Вторник, 27 Ноември 2018 19:42

The Washington Times нищи корупционните схеми на Порошенко

Публикацията със заглавие „Доходоносна борба с Русия” и снимка-колаж с Порошенко върху банкнота от 10 хиляди рубли се появи ден след руско-украинския конфликт в Керченския пролив

 

Американското издание The Washington Times в броя си от 26 ноември изказва предположение, че украинският президент Петро Порошенко може да се окаже един от най-корумпираните лидери.

Случайно или не, материалът излиза веднага след конфликта между Украйна и Русия в Азовско море и последвалото военно положение.

По информация на изданието, има голяма вероятност многобройни схеми за пране на пари да се извършват чрез най-близкия кръг на украинския президент.

Изданието определя политиката на  Петро Порошенко като доходоносна борба с Руската федерация. Тази борба обаче е главно словесна, без изявени действия, се отбелязва в статията.

Настоящият президент Порошенко се готви да влезе в предстоящата предизборна кампания с намерението да убеди украинския народ, както и целия свят, че само ако бъде преизбран за втори мандат, той ще може да поддържа проевропейската и проамериканската позиция и да възпре руската агресия.

Въпреки тов,а задълбочен анализ на бизнес връзките на г-н Порошенко и на средата, в която действа президентът на Украйна, предполага, ако не  приятелски, поне близки бизнес връзки с Кремъл, пише The Washington Times.

Изданието представя схема още от времето на управлението на президента Янукович:  незаконните средства се прехвърлят към чуждестранни сметки. След това се инвестират в украински държавни облигации и се вписват в сметките на украински банки. Според "Ал Джазира" дружеството на Валерия Гонтарева - LLC Investment Capital Ukraine (ИУК), е ключов елемент в тази схема.

The Washington Times дава и един пример от 2013 г., когато три компании - украинската «Инвестиционен капитал на Украйна» (ICU) и кипърските Quickpace Limited и Sabulong Trading сключват договор за сътрудничество, след което кипърските компании придобиват от най-голямата украинска държавна банка «Ощадбанк» валутни държавни облигации на стойност 160 милиона долара.

След Майдана, отнел стотици животи, т.нар. кипърски компании преминават под ръководството на украинския бизнесмен Александър Онищенко заедно с по-рано придобитите от компаниите облигации за 160 милиона и натрупани лихви на обща стойност 30 милиона долара. От тях 20 милиона са отишли у двама бизнесмени - украинският Олександър Онишченко и руският Павел Фукс, които Л.Дод Ууд споменава в статията си. Въпросът за освобождаването на офшорните сметки на Quickpace и Sabulong бе разгледан от партньора на г-жа Гонтарева - Макар Пасеенюк, който е частният банкер на г-н Порошенко. Това предполага поемане на личния интерес на г-н Порошенко за освобождаването на отчетите. Точно преди една година Националното бюро за борба с корупцията в Украйна съобщи, че облигациите са изчезнали, пише The Washington Times.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 27 Ноември 2018 19:42
  БСП: Предстои кражбата на века - кабинетът ще преразпределя 10 млрд. лв. ГЕРБ отговоря: Правителството работи великолепно

   „Средствата, които се разпределят сега са 10% от приходната част. Това преразпределяне на средства ще остане в историята като кражбата на годината. Не казвам, че е кражбата на века, защото в началото на следващата година предстои преразпределянето на 10 млрд. лв. Кражбата на века предстои и мнозинството, със собствените си пръстчета, с които гласувате, носите отговорността.” 

 • Вторник, 27 Ноември 2018 19:42
  Видин пусна на скандален търг последните си обработваеми земи

  Oбщината се готви да прежали 300 - 400 000 лв. в полза на оръжейни търговци. Милионната сделка обаче е подкрепена от представителите на Реформаторския блок, ГЕРБ, БСП и ДПС, които гласуват заедно „ЗА”

 • Вторник, 27 Ноември 2018 19:42
  След ислямистки атентат ЕП осъжда Русия като агресор

  „Докато в Страсбург – седалище на Европарламента, се извършва ислямистки атентат, същият този Европарламент приема декларация, осъждаща... руската агресия!?!?!? Тези наистина нямат връзка с главния мозък!”, написа Петър Волгин във Фейсбук.

  Коментарът на журналиста е по повод заседанието на евродепутатите от сряда, когато отчетоха извършените реформи в Украйна, като същевременно осъдиха агресията на Русия в Керченския проток и изграждането на „Северен поток 2“.

  В декларация евродепутатите осъждат категорично агресията на Русия срещу Украйна на 25 ноември в Керченския проток и настояват за незабавното и безусловно освобождаване на всички украински кораби и моряци. Те са сериозно загрижени, че напрежението може да представлява прикрит опит за анексиране на суверенните права на Украйна в Азовско море. Поради тази причина Русия трябва да гарантира свободата на корабоплаването през Керченския проток и в Азовско море, се заявява в текста.

  Резолюцията призовава ЕС и неговите държави членки да въведат целенасочени санкции срещу Русия, в случай че украинските военнослужещи не бъдат освободени и в случай на по- нататъшна военна ескалация.

  В заключение евродепутатите категорично осъждат нарастващия брой физически нападения срещу защитници на гражданските права и журналисти, както и насилието срещу ромите и ЛГБТИ общностите.

  Освен това те изискват от Руската федерация незабавно и безусловно да освободи носителя на наградата „Сахаров“ за 2018 г. Олег Сенцов и всички други незаконно задържани украински граждани.

Оставете коментар