Петък, 22 Февруари 2019
Сряда, 28 Ноември 2018 15:12

Поредно безобразие на Петрохан! Къде спи надзорът на АПИ?

Близо 11 милиона лева са похарчени за търкалящи се камъчета на опасните завои

 

Натъкнахме се на поредното ремонтно безобразие. Този път с некачественото строителство се сблъскваме на път II-81 София – Петрохан – Лом, който е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Пътят е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II.

В редакцията на BIG5 получихме снимки, направени точно от Петрохан. От тях ясно се виждат камъчетата, които би трябвало да са валирани в асфалта. Но не са! В случая, обаче, те свободно се търкалят по и без друго опасния участък, изпълнен с множество остри завои под наклон. В статистиката на КАТ от години участъкът е от най-рисковите по отношение на пътно-транспортни произшествия.

Снимка на Petrov Neutrino.

По документи път II-81 през Петрохан още е в ремонт, но е пуснат в движение. В последната справка на АПИ за пътната обстановка на Петрохан се посочва, че движението се регулира с пътни знаци и сигналисти на място, поради „частични дейности на участъци по асфалтовата настилка и ремонт на банкети”. Знаци обаче не се забелязват!

Снимка на Petrov Neutrino.

Началото на ремонта беше гръмко обявено преди година. Тогава от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) обявиха проекта, който започва от Костинброд, преминава през града и село Бучин проход и достига до кръстовището за Годеч. 

Добре помним и мотивацията на АПИ за ремонта: „С изпълнението на проекта ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на отсечката и ще се повиши безопасността на движение”.

Дали?

(видео)

Средствата за участъка възлизат на 10 789 930,90 лв. с ДДС и са по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. 

Изпълнител  е ДЗЗД „Пътища 2016 – 1 етап“, в което са: „Геострой“ АД, „Пътстрой-92“ АД, „Пътища и съоръжения“ ЕАД и „Димас“ АД.

Следва логичният въпрос: Къде е строителният надзор? Първо, на фирмите – изпълнители, получили средствата; второ – на супервайзора, назначен от АПИ, и на когото АПИ заплаща за това; трето – от самата АПИ?

Дори и все още с участъци в ремонт, единственият път, свързващ Северозападна с Югозападна България през Стара планина, е отворен за движение. Какво очакват отговорните за качеството институции, за да валират качествено пътя и да сложат нужните предупредителни знаци? Убедени сме, че всеки се сеща за Своге...

Припомняме, че в момента тече Петиция, организирана от депутатката Елена Йончева, до Европейската комисия и ОЛАФ за проверка на качеството на пътищата в лицензирана европейска лаборатория. 

"В българското общество съществува и убеждението, че изграждането на големи инфраструктурни проекти - строителството на пътища, е основен инструмент, който генерира корупция. Съществува съмнението, че значителен процент от стойността на обществените поръчки за изграждането за магистрали и пътищата, вместо за изграждането им, се връща към властта", изложи аргументите си за исканата проверка Елена Йончева.

към ПЕТИЦИЯТА

Снимка на Petrov Neutrino.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 28 Ноември 2018 15:12
  БСП: Пороците на системата за електронните винетки са заложени още при самото възлагане на поръчката

  Държавата е платила 20 млн. лв. за консултации от Световната банка за тол системата

 • Сряда, 28 Ноември 2018 15:12
  Министър Аврамова: За тунел "Железница" АПИ е действала по закон

  Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас, а стойността на договора е 185 370 370 лв. без ДДС

 • Сряда, 28 Ноември 2018 15:12
  Кирил Добрев: Свидетели сме на поредните безумия в строителството на пътища

  БСП няма претенции към фирмите, тъй като не са виновни те, а държавата, която заобикаля държавните поръчки.

  Темата „Пътища“ не знам как да я подхвана. Ако не беше толкова тъжно, щеше да бъде много смешно. Днес сме свидетели на поредните безумия в строителството на пътища. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция в централата на партията във връзка с телевизионен репортаж, който показва как се строят пътища преди да е приключила обществената поръчка.

  Добрев напомни, че още преди година и нещо с колегата му Жельо Бойчев са внесли сигнал и до ОЛАФ, и до прокуратурата с всичко, което се случва по магистрала „Марица“. Последваха оставки, повдигнати обвинения, арести във фирми, обвинения за точене на ДДС“, припомни още Добрев и добави, че БСП е минала и през темата за качеството на пътищата.

  „Некачествените пътища не са проблем на изпълнителя. Некачествените пътища са проблем на АПИ и държавните органи – тези които ги приемат. Винаги сме казвали, че за това нещо е отговорна държавата“, коментира Добрев.

Оставете коментар