Сряда, 05 Август 2020

Четвъртък, 29 Ноември 2018 08:52

Повдивски инженеринг – ремонтът на пл. „Централен” се оскъпи с 5,6 млн. и достигна 18 млн. лева

Милиони левове се усвояват без предварително изготвени проекти и количествено-стойностни сметки

 

Обществени поръчки за над 100 милиона лева са обявени само през тази година в Община Пловдив чрез модерния напоследък инженеринг. Градската администрация все по-често прибягва към тази форма на инвестиции с единствената мисъл – да пести време, защото по обективни или субективни причини то е изпуснато. Такъв е случаят с реконструкцията на площад „Централен”, който трябваше да бъде обновен в целия му блясък преди старта на Европейска столица на културата и където в 12 без 5 като на пожар бързат да сменят старите плочки, пише в. "Марица".

Що е то инженеринг? Това е нещо като бързооборотното кафе 3 в 1 – проектиране, авторски надзор и строителство се възлагат с договор на един изпълнител. По този начин на избраната фирма X се гласува голямо доверие за разходване на публичните бюджетни средства, обикновено за милиони левове. Парите се пресмятат приблизително, преди да е готов проектът, и се посочват като прогнозна стойност на обекта. Според закона за обществените поръчки при инженеринг изпълнителят прави проект и го реализира, като междувременно сам контролира качеството на строително-монтажните работи. 
В речника на думите в българския език има няколко тълкувания на понятието „инженеринг”. Едно от тях - „машинации” и „маневри” – навежда на размисъл. Явно е, че в него има много благини и още повече злини. 

Благодарение на инженеринга ремонтът на пл. „Централен” се оскъпи с 5,6 млн. и почти достигна внушителните 18 млн. лева с ДДС вместо договорените на търга 12 милиона.

Обществената поръчка беше ”позлатена” в движение, след проведения търг, защото за площада възложителят (община Пловдив) нямаше предварително изготвен проект с точна количествено-стойностна сметка. Администрацията обяви на търга прогнозна цена за ремонт на подлеза на ул. „Гладстон”, площада и разкопките в размер на 12 млн. лева.

Фирма „Драгиев и ко” спечели поръчката и когато подготви проекта, се оказа, че парите стигат за плочки от бетон, но не и за естествен камък, какъвто е редно да има на централния площад. Така цената на настилката, а съответно и на цялата поръчка, се завиши почти на 50 процента от първоначалната стойност. А още по-лошо е, че плочките се превърнаха в основната тема какъв да бъде площадът, след като за него похарчим толкова много пари. Едва ли пловдивчани знаят как ще изглежда разкопаното днес пространство, когато приключи ремонтът. 

На инженеринг се строи художествената галерия на ул. „Гладстон”, която също би трябвало да е една от емблематичните сгради в центъра на Пловдив.

Проектът, изготвен от фирмата изпълнител „ГБС - Пловдив”, предизвика лавина от недоволство в Дружеството на пловдивските художници. Но няма да се променя, защото с изпълнителя е подписан договор и той е в правото да решава каква да бъде новата изложбена зала. Тази обществена поръчка ни струва 3,5 млн. лева. 

Без предварително изготвен проект и точни сметки, на инженеринг община Пловдив обяви търг за изграждане на нова зала „Дунав” с прогнозна цена 4,5 млн. лева с ДДС. За изпълнител е избран консорциум от Кърджали „Пловдив за спорта 2018”, който трябва да предложи проект за новия тренировъчен комплекс на бул. „Дунав”, а след това да го построи. 

Впрочем, бързата процедура инженеринг невинаги е бърза. Реконструкцията на Кукленско шосе, възложена на инженеринг, се бави. Според договора от 9 септември 2018 г. между община Пловдив и обединение „Кукленско шосе”, в което участват фирмите „Пътища - Пловдив” и „Трансконсулт 22”, поръчката за близо 6 млн. лева с ДДС трябва да бъде изпълнена за 110 календарни дни, тоест до края на декември. Но ремонтът, в който е включена подмяна на подземната инфраструктура, осветлението, пътната и тротоарната настилки и изграждане на велоалея, дори не е започнал. А вече сме краят на ноември. По договор изпълнителят трябва да внесе идейния проект за рехабилитацията на пътя от ул. „Даме Груев” до землищата граница на Пловдив в 5-дневен срок от сключването на договора, идеен проект – до 12 дни, технически - до 19 дни. А за 89 дни да изпълни строителството. 

И Водният цикъл, който брадясва вече, е пуснат на инженеринг. Обществената поръчка за реконструкцията на Пречиствателна станция на стойност 70 млн. лева с ДДС е спряна поради обжалване, но и без съдебните процедури е очевидно, че изпускаме втория програмен период на ЕС по оперативна програма „Околна среда”. Ако някой ден община Пловдив успее да сключи договор, изпълнителят тепърва трябва да прави проект с всички последващи съгласувания. 
Поръчката /на инженеринг/ за рехабилитация на главен колектор VII на бул. „Дунав” - част от воден цикъл - е спечелена от фирма „Драгиев и ко”. Срещу 1 084 000 лева изпълнителят има ангажимент за проучване, проектиране и ремонт. 

Фирма „Пътинженеринг” е единственият участник в търга за подмяна на водопровод и канализация на 10 улици в район „Северен”. Останалите кандидати са отпаднали. Ремонтите са за 8 млн. лева и също са част от воден цикъл. 

Дори и санирането на над 50 жилищни блока в Пловдив, за които по Национална програма за енергийна ефективност бяха осигурени повече от 50 млн. лева, мина под знака на модерния инженеринг. Ако фирмите, избрани за техническото обследване на сградите, имаха задължението да изготвят проекти, градът може би нямаше да си остане на опашка по свършената работа и усвояването на държавните средства. Общината обаче натовари с проектирането строители.

Арх. Величко Куртев: Визията за площада се сведе до цвета на плочките. Инженеринг е приемлив за ремонт на улици. Но съвсем не е подходящ, когато става въпрос за знакови обществени пространства и сгради, каквито са пл. „Централен“ и художествената галерия на ул. „Гладстон“. От името на Камарата на архитектите в България (КАБ - Пловдив) сме изразили публично становището си по този въпрос.

През 2001 г. нашият проектантски колектив спечели конкурс за пл. „Централен“. През 2012 г. внесохме в Община Пловдив готов проект. Минаха 16 години и всичко започна отначало. За площада проведоха международен конкурс, отличиха проекта на португалските колеги, но той също не влезе в действие. 
По нашия проект беше озеленена пешеходната ивица покрай пощата. За съжаление, в новия проект тази зеленина се премахва, което означава, че слънцето пак ще пече безмилостно пешеходците.

Инж. Димитър Попов (един от авторите на Общия устройствен план на Пловдив, приет през 2007 г.): Инженерингът не е за знакови обекти. Когато става дума за обществени сгради и особено за градския център, трябва да има най-малко три-четири идеи, за да се избере най-добрата. В случая с пл. „Централен“ дори не е проведена широка разгласа, дискусия и публично обсъждане. Фирмата, на която е възложен инженеринг, поставя града пред свършен факт, защото така предполага тази форма на обществена поръчка, при тези условия е сключен договор.

Доц. д-р инж. Методи Андреев: Помпа се корупцията. Системата у нас позволява да се усвояват неправомерно огромни финансови средства и да се строят обекти с ниско качество. За да бъде наистина адекватно това, което се прави от строителя, той би трябвало да бъде контролиран от т. нар. надзор. Не използвам думата независим, защото в България той отдавна не е такъв. У нас абсолютен господар на инвестиционния процес е строителят. Това е тази фирма, която печели обществената поръчка. Оттам нататък тя плаща на проектант да проектира, а има и схеми, чрез които строители си набавят подходящ и удобен за тях надзор. И заради това в България качеството на това, което се строи, е твърде спорно. 

В национален мащаб обществените поръчки се изпълняват от 15-20 големи фирми. Според една статистика за около 10 години около 80 млрд. лева от еврофондовете и от държавния бюджет у нас са минали на инженеринг. 85 процента от обществените поръчки, изпълнявани с тези пари, са попаднали в 2-3 процента от фирмите. 

източник: marica.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар