Петък, 24 Януари 2020
Понеделник, 29 Август 2016 15:31

Ислям Каримов е претърпял инсулт и е в реанимация

Ясен е приемникът на президента на Узбекистан – сегашният премиер Шавкат Мирзияев

Президентът на Узбекистан Ислям Каримов е претърпял инсулт и се намира в реанимацията в стабилно състояние, предаде ТАСС.

„Заради мозъчен кръвоизлив, който се случи в събота сутринта, той е в болницата и се намира в реанимацията. Състоянието му се оценява като стабилно“, заяви дъщерята на президента Лола Каримова-Тиляева.

Според нея „в момента е все още рано да се правят каквито и да е прогнози за бъдещото му състояние“.

Вече е известен бъдещият наследник на поста. Това ще е сегашният премиер на Узбекистан Шавкат Мирзияев, коментират запознати с политическите дела в Република Узбекистан.

За първи път официално се заговори за здравословното състояние на 78-годишния Ислам Каримов след хоспитализацията му.

Кабинетът на министрите на републикиката съобщи, че според „мнението на специалистите, за да се направи пълно изследване и да се приложи последващо лечение, ще е необходимо определено време”.

Главният редактор на сайта „Фергана.ру”, експерт по Централна Азии, Данил Каримов, прогнозира пред „Московски комсомолец”, кой може да е следващият приемник на поста президент на Узбекистан.

„Никога, за 25 години от президентството на Каримов, официалните власти не съобщаваха за неговото здравословно състояние. Нямаше коментари, когато той не се появяваше по 20 дни, дори когато имаше приказки, че той е в кома... Сега обаче, обявиха официално. Това означава, че положението действително е лошо. Възможен е и брежневски вариант, когато всички научиха за смъртта му след като минаха няколко дни. Но със сдаването на поста от Каримов нищо кардинално няма да се промени. Авторитаризмът в държавата няма да се загуби. С бъдещия приемник няма да има никакви проблеми.

Той отдавна е определен.

Моята версия е, че бъдещият узбекски лидер ще стане сегашният премиер на Узбекистан Шавкат Мирзияев. Той е близък на семейството и е с най-висока позиция в елитните групировки. В интерес на истината, ако смяната трябва да се направи в съответствие с Конституцията, президент трябва да стане председателя на сената на Узбекистан, но той не е публична и е никому неизвестна политическа фигура.”

Превод: Петя Стоянова, BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар