Петък, 24 Януари 2020
Петък, 02 Септември 2016 14:22

Президентът на Узбекистан е починал

78-годишният Ислам Каримов получи инсулт преди няколко дни, но лекарите не успяха да го спасят

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е починал рано тази сутрин. Новината съобщиха световните агенции, като Ройтерс се позовава на трима източници.  В събота той получи инсулт и бе приет по спешност в болница. Тази сутрин състоянието му рязко се е влошило и Каримов е починал.

Ислам Каримов е първият и единствен президент на Узбекистан. Той управлява страната от 1991 година до днес. През това време авторитарният лидер създаде режим, който редица организации за правата на човека наричаха един от най-репресивните в света. Смята се, че хиляди негови опоненти са вкарани в затвора, а свободата на словото дълго е потискана.

След смъртта на Каримов за Узбекистан ще настъпят тежки времена. Не е ясно кой ще го замени на поста, тъй като държавния глава няма синове. Предполагаше се, че начело на Узбекистан ще застане по-голямата му дъщеря - Гулнара. През 2014 година обаче името й беше свързано с шумен корупционен скандал и на практика тя е под домашен арест. По-малката дъщеря - Лола Каримова-Тилляева се занимава с благотворителност. Най-очевидният избор е настоящият премиер - Шавкат Мирзяев. Той е на 58, начело на кабинета от 2003 година.

Спрягат се имената още на финансовия министър Рустам Азимов, директорът на Службата за национална сигурност - Рустам Иноятов.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар