Четвъртък, 12 Декември 2019
Събота, 03 Септември 2016 18:33

Турция навлезе с още танкове в Сирия

Нова операция срещу „Ислямска държава” цели напредък на изток срещу джихадистите от ал-Раи

Турски танкове са преминали в Северна Сирия от провинция Килис, за да осигурят подкрепа на Сирийската свободна армия в борбата с „Ислямска държава” в района, съобщи „Ройтерс”, позовавайки се на информация от агенция „Доган”.

20 танкове са прекосили границата близо до турското село Кобанбей, което се намира срещу сирийския град ал-Раи.

Районът е на около 55 километра югозападно от Джараблус, където миналата седмица подкрепяни от турския сирийски сили предприеха операция „Щитът на Ефрат” – най-голямата намеса на Турция в Сирия от началото на войната преди пет години.

По-рано оператор на „Ройтерс” в района съобщи, че е чул повтарящ се звук от бомби и е видял дим да се издига от сирийската страна на границата.

Командир на бунтовниците обясни, че подкрепяните от Турция сирийски бойци са започнали нова операция срещу „Ислямска държава” близо до границата.

Операцията цели напредък на изток срещу джихадистите от ал-Раи.

Офанзивата може да притисне „Ислямска държава” от две страни – изток и запад на участък от територия, която тя контролира по протежение на границата между Джалабрус и ал-Раи.

Междувременно стана ясно, че подкрепяните от Турция сирийски бунтовници са иззели от „Ислямска държава” няколко села близо до турската граница със Сирия.

Бригадата „Хамза”, група биеща се под знамето на Сирийската свободна армия, обяви, че е поела контрола над Араб Еза, село, където турски военни самолети в петък са извършили въздушни удари.

Източник от бунтовническата група „Файлак ал-Шам” съобщи, че Сирийската свободна армия също е превзела още четири села, южно от Араб Еза.

Сирийският център за човешките права потвърди, че бунтовниците са превзели няколко села.

След като турската армия започнала да напредва, са забелязани цивилни да бягат от ожесточените боеве.

Танковете са подкрепяни от артилерия, която стреляла по позиции на „Ислямска държава” в района, допълва Би Би Си.

Освен 20-те танка, в Сирия са влезли 5 бронетранспортьора и други бронирани коли.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 03 Септември 2016 18:33
  Посланикът на Турция Н.Пр. д-р Хасан Улусой пред BIG5: Борисов и Ердоган действително са добри приятели

  Имаме една турска мъдрост, че „човек най-добре го познава неговият съсед”. Като резултат на това разбиране се формират и нашите взаимоотношения. Чувствам се наистина късметлия, че мандатът ми в България се случи точно в период на възход на тези добри взаимоотношения, подчерта пред BIG5 посланикът на Турция у нас. Той коментира свободата на медиите в Турция, както и възможностите за съвместното производство на отбранителна техника, военни машини и боеприпаси. „Тази сфера може да бъде много добре разработена. Бихме могли да засилим съвместното производство на военната техника и да продаваме на трети страни. Това е много перспективно и смятам, че бихме могли да развием тази ниша. Това са тенденции, които за в бъдеще биха могли да се реализират”, подчерта в интервюто си за BIG5 пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланикът на Турция у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой.

   

 • Събота, 03 Септември 2016 18:33
  Путин и Ердоган пускат "Турски поток" на 8 януари

  Ердоган покани президента на Руската федерация в Турция

 • Събота, 03 Септември 2016 18:33
  "Газпром" напълни с газ тръбите на "Турски поток"

  В същото време приключват и подготвителните дейности на приемния терминал в Турция

Оставете коментар