Неделя, 26 Януари 2020
Понеделник, 12 Септември 2016 17:49

Кои държави ще спечелят и кои ще загубят от победа на Тръмп

САЩ ще намали критиката и натиска към политиката на авторитарни режими, но курсът към изолационизъм ще провокира напрежение

Русия може да стане един от бенефициентите при победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, смятат анализаторите на френската банка Societe Generale.

В такъв случай стойността на руските активи ще се повиши, а възможното отслабване на западните санкции ще доведе до нарастване на ръста на руския оръжеен износ, предполагат те.

„Авторитарните режими могат да спечелят от намаляването на критиката и натиска от страна на САЩ към тяхната политика. В случая с Русия това ще доведе до повишаване на нейните активи. В същото време в други страни, например в Турция, това може да покачи политическото напрежение”, пишат експертите на банката в обзора си на валутните пазари на развиващите се страни, цитиран от rns.online.

Политическият курс на Тръмп към изолационизъм ще провокира политическата неопределеност и ще покачи рисковите премии в такива региони като Кория, Югоизточна Азия и Източна Европа, отбелязват анализаторите на Societe Generale.

В същото време някои региони могат да спечелят от такава промяна в американската политика. Русия, например, може да спечели от отслабването на санкциите срещу нея и да увеличи оръжейния си износ, се отбелязва в обзора.

От друга страна, повишаването на политическата неопределеност може да се отрази негативно върху валутите на развиващите се страни, се посочва в анализа на Societe Generale. Но руската рубла, според експертите, може да укрепне.

Руската рубла, по мнението на Societe Generale, ще бъде една от малкото валути, които ще реагират положително на една победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

Изборите ще де проведат на 8 ноември. По данни от проучвания в края на август Хилари Клинтън изпреварва Доналд Тръмп с 5 процентни пункта – 41 от американците са готови да гласуват за Клинтън, а 36% отдават предпочитание на Тръмп.

BIG5.BG             

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар