Четвъртък, 04 Юни 2020

Петък, 16 Септември 2016 08:53

Гюлен осъди репресиите в Турция

Ислямският проповедник е основния заподозрян за опита за преврат в южната ни съседка

Живеещият в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява за осуетения опит за преврат през юли, осъди репресиите на турското правителство срещу неговите поддръжници и каза, че "сърцето го боли".

Във видеоизявление пред Съвета по международна политика във Филаделфия Гюлен каза, че турското правителство използва опита за преврат, за да оправдае репресиите срещу последователите му, които според него са "подложени на потисничество, тирания, тормоз и незаконно изземане на частната им собственост". Тези репресии са "мрачни страници в световната история", добави той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява Гюлен за осуетения опит за преврат, при който бяха убити най-малко 270 души.

След него в Турция бяха арестувани и уволнени десетки хиляди последователи на Гюлен и бяха закрити или иззети хиляди институции, включително училища. Тази седмица Турция изпрати на САЩ официално искане за арест на Гюлен, който живее в доброволно изгнание в Поконо Маунтинс, в щата Пенсилвания.

Гюлен отрича каквото и да било участие в опита за преврат. Репресиите срещу привържениците на Гюлен предизвикаха опасения сред западните съюзници на Турция и сред правозащитници, които поискаха турското правителство да прояви сдържаност.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар