Петък, 23 Август 2019
Петък, 23 Септември 2016 20:06

Гюлен обвини Ердоган за преврата в Турция

Според него по този начин турският президент е целят да укрепи властта си

Турският ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен директно обвини президентът на южните ни съседи Реджеп Ердоган за неуспешния преврат през юли. Според него по този начин държавния глава е целял да укрепи властта си.

"Толкова много факти се изясниха напоследък, че това е извън съмнение", изтъкнал Гюлен, който живее в американския щат Пенсилвания от 1999 г. в доброволно изгнание.

Според него Ердоган е планирал преврата една година предварително, като след опита за преврат турският президент се опитвал да укрепи властта си.

Гюлен изтъква, че при приземяването на самолета му в Истанбул в нощта на 15 юли, Ердоган се е смял, а на летището обявил, че всичко се случва според плана. Президентът нарекъл опита за преврат "дар от Бога" и подчертал, че Турция е имала нужда от нещо подобно, "за да може да бъде над закона и да преследва още хора".

Припомняме, по-рано този месец турското правителство официално поиска екстрадицията на 78-годишния Гюлен, който се превърна в обществен враг номер едно в Турция.

Началникът на Генералния щаб и шефът на разузнаването "знаеха всичко, което се случва", твърди още Гюлен. Той е поискал от международна комисия от експерти на САЩ, Германия, Холандия и други държави да проучат опита за преврат и обстоятелствата около него.

Гюлен не вярва Турция в скоро време да изпълни изискванията, поставени ѝ от ЕС, за да се присъедини към него. По думите му, страната трябва да бъде заплашена с международни санкции, за да промени пътя си.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар