Сряда, 11 Декември 2019
Петък, 23 Септември 2016 20:06

Гюлен обвини Ердоган за преврата в Турция

Според него по този начин турският президент е целят да укрепи властта си

Турският ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен директно обвини президентът на южните ни съседи Реджеп Ердоган за неуспешния преврат през юли. Според него по този начин държавния глава е целял да укрепи властта си.

"Толкова много факти се изясниха напоследък, че това е извън съмнение", изтъкнал Гюлен, който живее в американския щат Пенсилвания от 1999 г. в доброволно изгнание.

Според него Ердоган е планирал преврата една година предварително, като след опита за преврат турският президент се опитвал да укрепи властта си.

Гюлен изтъква, че при приземяването на самолета му в Истанбул в нощта на 15 юли, Ердоган се е смял, а на летището обявил, че всичко се случва според плана. Президентът нарекъл опита за преврат "дар от Бога" и подчертал, че Турция е имала нужда от нещо подобно, "за да може да бъде над закона и да преследва още хора".

Припомняме, по-рано този месец турското правителство официално поиска екстрадицията на 78-годишния Гюлен, който се превърна в обществен враг номер едно в Турция.

Началникът на Генералния щаб и шефът на разузнаването "знаеха всичко, което се случва", твърди още Гюлен. Той е поискал от международна комисия от експерти на САЩ, Германия, Холандия и други държави да проучат опита за преврат и обстоятелствата около него.

Гюлен не вярва Турция в скоро време да изпълни изискванията, поставени ѝ от ЕС, за да се присъедини към него. По думите му, страната трябва да бъде заплашена с международни санкции, за да промени пътя си.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 23 Септември 2016 20:06
  Посланикът на Турция Н.Пр. д-р Хасан Улусой пред BIG5: Борисов и Ердоган действително са добри приятели

  Имаме една турска мъдрост, че „човек най-добре го познава неговият съсед”. Като резултат на това разбиране се формират и нашите взаимоотношения. Чувствам се наистина късметлия, че мандатът ми в България се случи точно в период на възход на тези добри взаимоотношения, подчерта пред BIG5 посланикът на Турция у нас. Той коментира свободата на медиите в Турция, както и възможностите за съвместното производство на отбранителна техника, военни машини и боеприпаси. „Тази сфера може да бъде много добре разработена. Бихме могли да засилим съвместното производство на военната техника и да продаваме на трети страни. Това е много перспективно и смятам, че бихме могли да развием тази ниша. Това са тенденции, които за в бъдеще биха могли да се реализират”, подчерта в интервюто си за BIG5 пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланикът на Турция у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой.

   

 • Петък, 23 Септември 2016 20:06
  Путин и Ердоган пускат "Турски поток" на 8 януари

  Ердоган покани президента на Руската федерация в Турция

 • Петък, 23 Септември 2016 20:06
  "Газпром" напълни с газ тръбите на "Турски поток"

  В същото време приключват и подготвителните дейности на приемния терминал в Турция

Оставете коментар