Петък, 23 Август 2019
Събота, 01 Октомври 2016 09:20

Мирен договор скара Турция и Гърция

Реджеп Ердоган е категоричен, че Лозанският договор е несправедлив

Мирен договор, който е бил подписан преди близо 100 години, е на път да скара Турция и Гърция. Преди дни Реджеп Ердоган публично обяви, че контрактът е несправедлив, което предизвика силна международна реакция. Официална Гърция видя в думите му стъпка към преразглеждане на международното право.

На среща с представители на местната администрация в Анкара преди два дни Ердоган изрази съжалението си от начина, по който през 1923 г. с Лозанския договор са били определени границите на страната с договора, който на практика слага край на Османската империя и дава начало на съвременна Турция.

Според президента турците са дали на Гърция островите в Егейско море, на които „се чува викът от нашите брегове“ и на които „има наши джамии и наши светини“. Президентът подчерта, че виновните са „онези, които седяха край масата в Лозана и не можаха да защитят правата“ на Турция и тези проблеми са факт и до днес.

Според наблюдатели, това е една от първите директни критики на Реджеп Ердоган срещу Кемал Ататюрк, който подписва договора. В турската историография споразумението от Лозана е смятано за победа на фона на неизгодния Серски договор. Днешният лидер на южната ни съседка обаче твърди, че подобен прочит е „измамен”.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас реагира веднага, като обяви, че подобни изказвания са опасни са отношенията между двете страни, както и за стабилността на целия регион. Той подчерта, че няма да използва реториката на Ердоган.

Далеч по-експресивен беше националистът и военен министър Панос Каменос. Според него изказването е доказателство, че светска Турция се превръща в теократична държава.

"Аз бих го (Ердоган-б.р.) призовал да бъде особено внимателен, когато от бреговете на Мала Азия чува гласовете на гръцките острови, защото тези гласове бяха гръцки, това бяха гласове на йонийците, това бяха гласове на гърците от Мала Азия, които съществуваха докато (турците-б.р.) не подложиха на клане елинизма“, подчерта той, напомняйки по този начин за геноцида над гърците в Мала Азия.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер подчерта пред агенция АНА-МПА, че от гледна точка на Берлин Лозанският договор продължава да е в сила.

На фона на напрежението между Анкара и Атина, турското държавно ръководство поиска и прекратяване на патрулите на НАТО в Егейско море с мотива, че миграционният поток е намалял през последните месеци.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар