Сряда, 11 Декември 2019
Събота, 01 Октомври 2016 09:20

Мирен договор скара Турция и Гърция

Реджеп Ердоган е категоричен, че Лозанският договор е несправедлив

Мирен договор, който е бил подписан преди близо 100 години, е на път да скара Турция и Гърция. Преди дни Реджеп Ердоган публично обяви, че контрактът е несправедлив, което предизвика силна международна реакция. Официална Гърция видя в думите му стъпка към преразглеждане на международното право.

На среща с представители на местната администрация в Анкара преди два дни Ердоган изрази съжалението си от начина, по който през 1923 г. с Лозанския договор са били определени границите на страната с договора, който на практика слага край на Османската империя и дава начало на съвременна Турция.

Според президента турците са дали на Гърция островите в Егейско море, на които „се чува викът от нашите брегове“ и на които „има наши джамии и наши светини“. Президентът подчерта, че виновните са „онези, които седяха край масата в Лозана и не можаха да защитят правата“ на Турция и тези проблеми са факт и до днес.

Според наблюдатели, това е една от първите директни критики на Реджеп Ердоган срещу Кемал Ататюрк, който подписва договора. В турската историография споразумението от Лозана е смятано за победа на фона на неизгодния Серски договор. Днешният лидер на южната ни съседка обаче твърди, че подобен прочит е „измамен”.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас реагира веднага, като обяви, че подобни изказвания са опасни са отношенията между двете страни, както и за стабилността на целия регион. Той подчерта, че няма да използва реториката на Ердоган.

Далеч по-експресивен беше националистът и военен министър Панос Каменос. Според него изказването е доказателство, че светска Турция се превръща в теократична държава.

"Аз бих го (Ердоган-б.р.) призовал да бъде особено внимателен, когато от бреговете на Мала Азия чува гласовете на гръцките острови, защото тези гласове бяха гръцки, това бяха гласове на йонийците, това бяха гласове на гърците от Мала Азия, които съществуваха докато (турците-б.р.) не подложиха на клане елинизма“, подчерта той, напомняйки по този начин за геноцида над гърците в Мала Азия.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер подчерта пред агенция АНА-МПА, че от гледна точка на Берлин Лозанският договор продължава да е в сила.

На фона на напрежението между Анкара и Атина, турското държавно ръководство поиска и прекратяване на патрулите на НАТО в Егейско море с мотива, че миграционният поток е намалял през последните месеци.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 01 Октомври 2016 09:20
  Посланикът на Турция Н.Пр. д-р Хасан Улусой пред BIG5: Борисов и Ердоган действително са добри приятели

  Имаме една турска мъдрост, че „човек най-добре го познава неговият съсед”. Като резултат на това разбиране се формират и нашите взаимоотношения. Чувствам се наистина късметлия, че мандатът ми в България се случи точно в период на възход на тези добри взаимоотношения, подчерта пред BIG5 посланикът на Турция у нас. Той коментира свободата на медиите в Турция, както и възможностите за съвместното производство на отбранителна техника, военни машини и боеприпаси. „Тази сфера може да бъде много добре разработена. Бихме могли да засилим съвместното производство на военната техника и да продаваме на трети страни. Това е много перспективно и смятам, че бихме могли да развием тази ниша. Това са тенденции, които за в бъдеще биха могли да се реализират”, подчерта в интервюто си за BIG5 пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланикът на Турция у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой.

   

 • Събота, 01 Октомври 2016 09:20
  Путин и Ердоган пускат "Турски поток" на 8 януари

  Ердоган покани президента на Руската федерация в Турция

 • Събота, 01 Октомври 2016 09:20
  Разкрита е голяма мрежа за фалшиви горива - 20 ареста досега (видео)

  Производството тръгва от голяма българска компания за производство на петрол със собствена рафинерия в близост до Пловдив

Оставете коментар