Сряда, 14 Ноември 2018
Четвъртък, 06 Октомври 2016 17:59

Взрив разтърси Истанбул

Минимум петима са ранени при експлозията до летище „Ататюрк”

Минимум петима души са ранени при експлозия край полицейски участък в квартал Йенибосна в европейската част на град Истанбул.

Инцидентът стана в район Шириневлер, недалеч от международното летище "Ататюрк". На мястото на произшествието има линейки и полиция.

Причината за експлозията край местния полицейски участък най-вероятно е кола-бомба.

Прозорците на околните сгради са счупени, има и повредени автомобили от взрива. Полицията издирва в района един заподозрян.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 06 Октомври 2016 17:59
  Трагедията в Керч: Основни версии. В Украйна политизираха нападението

  На 17 октомври ученикът от Керченския политехнически колеж Владислав Росляков откри стрелба и задейства самоделно взривно устройство в учебното заведение, след което се самоуби. Вследствие загинаха 20 души, а още 50 бяха хоспитализирани, като 10 от тях се намират в тежко състояние в реанимация.

  Първоначално Следственият комитет образува наказателно дело за терористичен акт, но след като станаха известни обстоятелствата за инцидента, делото беше преквалифицирано, пише "Актуальные коментарии".

  Според основната версия, Росляков е последовател на Ерик Харис и Дилън Клеболд, които устроиха масово убийство в американския колеж „Колумбайн” (бел.ред. – 20 април 1999 г. в щата Колорадо, САЩ; очакванията им са били да убият поне 500 души). Тогава нападателите раниха 36 души, от тях 13 – смъртоносно, след което се самоубиха. Към тази версия насочват и обстоятелствата при трагедията в Керч, и фотография, на която Росляков е в подобни дрехи и с оръжие се намира в колежа.

  Този факт и това, че трагедията се разиграва в Крим, както и отсъствието на точна информация в началните часове след първите съобщения, провокираха появата на най-различни версии за случилото се.

  Украинските медии започнаха да разпространяват две версии. Според първата от тях, терористичната атака е била дело на терористи от ИДИЛ заради активните действия на Русия в Сирия. За убедителност на тази версия беше взет коментар на кримския общественик Александър Талипов

  С втората версия украинските медии се опитаха да се презастраховат, позовавайки се на народния представител Дмитрий Тимчук, и съобщаваха, че Москва непременно ще обвини за случилото се украинските диверсанти. Публикация с тази версия излезе на сайта «Канал 24» под заглавие "Терористичната атака в Керч: окупаторите заговориха за украинска следа"
  И други украински политици решиха да се възползват от трагедията с политически цели. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че в Керч са загинали украински граждани. „Разследването на такива дела са важни за Украйна, тъй като Крим се явява украинска територия и украинските граждани живеят в окупация на полуострова. И, разбира се, когато загиват украински граждани, където и да е, това е трагедия”, заяви Порошенко.

  Това, че Следственият комитет преквалифицира наказателното дело от терористичен акт в масово убийство стана известно в 15:30 ч., но някои лидери продължаваха да поддържат алтернативни версии на случилото си.

  Например, популярният опозиционен блогер kamikadzedead (бел.ред. – Дмитрий Иванов – мъртъв камикадзе) съобщи на канала си, че нападателите в колежа са били няколко, били са с автомат „Калашников” – затова трагедията в Крим е терористична атака, а местните власти губят контрол.

  По отношение на информациите трагедията в Керч твърде много прилича на пожара в Кемерово, когато в информационния поток се пускаха фейкове и дезинформация, само че този път някои действащи лица се опитаха да политизират инцидента, пише „Актуальные коментарии”, завършвайки със съболезнования към роднините и близките на загиналите и пострадалите.

  На снимката: 1 - Ерик Харис, Колумбайн; 2 - актьор, изиграл ролята му във филм за Колумбайн; 3 - Влад Росляков в политехническия колеж

  Превод и редакция: BIG5.BG

 • Четвъртък, 06 Октомври 2016 17:59
  21 са вече жертвите на нападението в Керч

  Ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов не изключва съучастници при подготовката на нападението

  Жертвите на вчерашното въоръжено нападение срещу политехническия колеж в град Керч на полуостров Крим вече са 21, съобщиха местните власти. Вече са известни имената на всички загинали. Единадесет от жертвите са непълнолетни. Седем от ранените остават в крайно тежко състояние, съобщи министърът на здравеопазването Вероника Скворцова.

  44 ранени бяха приети в болници в Керч, Краснодар и Симферопол, 8 от най-тежко пострадалите се транспортират в момента с хеликоптери до лечебни заведения в Москва, съобщи кореспондентът на БНР в руската столица.

  Заподозреният за масовото убийство 18-годишен ученик в колежа Владислав Росляков е получил през септември разрешително за оръжие, а няколко дни преди нападението си е купил 150 патрона за пушката. Купил си е от местен магазин 12-милиметрова ловна пушка „Бекас“, с която вчера по обед откри стрелба в учебното заведение. Обучавал се е да борави с нея в стрелкови клуб в града. Интересувал се е от взривни вещества, като сам е изготвил двете самоделни бомби. Едната беше задействана в столовата на колежа, а другата беше намерена в личните вещи на младежа, след като той се самоуби. Владислав беше открит мъртъв в библиотеката на втория етаж. 

  Разследващите работиха на мястото на трагичния инцидент през цялата нощ. Те установяват с кого е общувал заподозреният за престъплението 18-годишен студент Владислав Росляков, какви социални мрежи е посещавал, какви книги е чел, бил ли е в конфликт със състуденти или преподаватели. Родителите му са живеели разделени. Баща му е инвалид, а майка му работи като санитарка в местния онкологичен диспансер. Предполага се, че е членувала в забранената в Русия през август миналата година секта „Свидетелите на  Йехова“. Състудентите на Владислав го описват като много затворен и необщителен.

  Ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов изрази предположението, че Владислав е имал съучастници при подготовката на нападението.

  Следователите проверяват за евентуални негови връзки с две украински националистически организации – „Десен сектор“ и „Украинска национална асамблея-Украинска народна самоотбрана“. 

  В Крим е обявен тридневен траур в памет на жертвите. Учебните заведения работят по график, но под засилена охрана. 

 • Четвъртък, 06 Октомври 2016 17:59
  Очите стана дядо, кръстиха внучката на убитата му съпруга

  Задържаният в Истанбул Димитър Желязков-Митьо Очите за първи път е станал дядо. При планирано раждане с цезарово сечение на бял свят се е появило първото му внуче. В бургаска болница дъщеря му Станислава е родила момиченце с мерки от 3.080 кг. и 50 см. висока. Тази сензационна новина съобщи BulNews.bg.

  Майката е постъпила в родилното сутринта и около обед бебето е било факт. Щастливите родители са решили да кръстят малката Тияна, на загиналата в бомбен атентат преди повече от 10 години съпруга на Митьо Очите - Тянка.

Оставете коментар