Петък, 13 Декември 2019
Понеделник, 15 Август 2016 14:25

Ядрените оръжия на САЩ в Турция пред риск да попаднат в ръцете на терористи

На 110 километра от границата със Сирия, в базата „Инджирлик” в Южна Турция, има 50 ядрени бомби

Десетки американски ядрени оръжия, съхранявани в турска военновъздушна база до Сирия, са под риск да бъдат откраднати от „терористи или други враждебни сили”, алармира институт във Вашингтон, цитиран от „Франс прес”.

САЩ държат около 50 ядрени бомби в базата „Инджирлик” в Южна Турция, която се намира на около 110 километра от границата със Сирия.

Въпросът за сигурността им отново беше повдигнат след неуспешния опит за преврат в Турция, при който турски командир в базата беше задържан заради участие в пуча.

Не може да се отговори на въпроса дали САЩ могат да поддържат контрол над оръжията в случай на граждански конфликт в Турция, отбелязва в доклад базираният във Вашингтон институт Център„Стимсън”, който работи по проблемите на мира.

Военновъздушната база е важна за водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Ирак и Сирия заради стратегическото й разположение, което позволява използване на безпилотни самолети и бомбардировачи срещу групировката.

През март от Пентагона наредиха на семействата на американските войници и цивилният персонал в Южна Турция да напуснат региона заради проблеми с безопасността.

От гледна точка на сигурността рисковано е да продължи да се съхраняват около 50 атомни оръжия на САЩ във военновъздушната база „Инджирлик” в Турция, допълват от центъра.

Според института значителната охрана и мерки за сигурност не са достатъчни, за да се елиминира рискът.

В случай на преврат не можем да кажем със сигурност дали ще можем да поддържаме контрол, пояснява се още.

Авторите твърдят, че конкретно бомбите B61 трябва незабавно да бъдат изнесени от Европа. 180 бомби B61 има в Белгия, Италия, Германия, Холандия и Турция.

Пентагонът отказва коментар.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 15 Август 2016 14:25
  Сергей Лавров: САЩ вече не могат да спрат „Турски поток“ и „Северен поток 2“

  Тръмп и Лавров са потвърдили на съвместната си среща, че отношенията помежду им трябва да се развиват

 • Понеделник, 15 Август 2016 14:25
  Посланикът на Турция Н.Пр. д-р Хасан Улусой пред BIG5: Борисов и Ердоган действително са добри приятели

  Имаме една турска мъдрост, че „човек най-добре го познава неговият съсед”. Като резултат на това разбиране се формират и нашите взаимоотношения. Чувствам се наистина късметлия, че мандатът ми в България се случи точно в период на възход на тези добри взаимоотношения, подчерта пред BIG5 посланикът на Турция у нас. Той коментира свободата на медиите в Турция, както и възможностите за съвместното производство на отбранителна техника, военни машини и боеприпаси. „Тази сфера може да бъде много добре разработена. Бихме могли да засилим съвместното производство на военната техника и да продаваме на трети страни. Това е много перспективно и смятам, че бихме могли да развием тази ниша. Това са тенденции, които за в бъдеще биха могли да се реализират”, подчерта в интервюто си за BIG5 пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланикът на Турция у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой.

   

 • Понеделник, 15 Август 2016 14:25
  Путин и Ердоган пускат "Турски поток" на 8 януари

  Ердоган покани президента на Руската федерация в Турция

Оставете коментар