Вторник, 22 Септември 2020

Вторник, 16 Август 2016 09:46

Генералният секретар на ООН предпочита неговият приемник на поста да е жена

Бан Ки-мун каза, че след осем мъже на кормилото "е крайно време" постът да се заеме от представител от другия пол

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че той лично би предпочел следващият лидер на световната организация да бъде жена, което би било за първи път от основаването й преди повече от 70 години, предаде Асошиейтед прес.

Бан каза, че след осем мъже на кормилото "е крайно време" постът да се заеме от представител от другия пол. Той обаче напомни, че решението е в ръцете на 15-членния Съвет за сигурност, който трябва да препоръча на Общото събрание кандидат за одобрение.

В момента има 11 кандидати за наследяване на Бан - шестима мъже и пет жени.

Бан Ки-мун беше попитан за възможността жена да оглави ООН по време на визита в Калифорния миналата седмица, посочва АП. В компанията на конгресмена републиканец Ед Ройс, който е председател на комисията по външна политика към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, Бан подчерта, че жените съставляват половината от населението на земята и трябва да им бъдат дадени равни възможности.

"Има много видни жени лидери в националните правителства и други организации или в бизнес общностите, в политическите, културните и други среди. Няма причина да не е така и в ООН", каза той, без да посочва имена.

Бан Ки-мун похвали Общото събрание за организирането на първите по рода си открити изслушвания на кандидатите за неговия пост.

Съветът за сигурност проведе две неофициални гласувания, в които участваха 12 кандидати и във всяко от тях жени се нареждаха на трето място. Бившият португалски премиер и бивш върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш и при двете гласувания беше фаворит.

В първото Ирина Бокова от България се класира трета, а при второто падна на пето място, припомня АП. При второто гласуване аржентинската външна министърка Сусана Малкора, бивша шефка на кабинета на Бан Ки-мун, се изкачи на третото място. Бившата хърватска външна министърка Весна Пусич, останала последна, се оттегли от надпреварата.

Съветът за сигурност е насрочил поредно гласуване на 29 август, а поне едно, а вероятно и две са планирани за септември.

Другите три жени кандидатки са бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк, Кристиана Фигерес от Коста Рика и бившата молдовска външна министърка Наталия Герман.

Няма краен срок за номиниране на кандидати и се споменават имената на още две жени, които може да влязат в надпреварата - германския канцлер Ангела Меркел и Кристалина Георгиева, още една българка, комисар по бюджета в Европейската комисия и бивша топ служителка на Световната банка, посочва АП.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар