Четвъртък, 12 Декември 2019
Вторник, 16 Август 2016 11:59

Възможен е военен съюз на Русия и САЩ заради Сирия

Медийни публикации съобщават, че Москва и Вашингтон са близо до започване на общи военни действия срещу бойците в Алепо

През последните седмици сраженията в Алепо - крепост на бунта срещу сирийския президент Башар Асад, се ожесточават.

Русия и САЩ може да формират военен съюз за извършване на съвместни операции в Сирия, пишат британските вестници Daily Telegraph и Guardian, цитирани от Инвестор.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу също съобщи, че Москва и Вашингтон са близо до започване на общи военни действия срещу бойците в Алепо.

Сраженията за контрол върху разделения сирийски град се засилват през последните седмици, в които бунтовниците постигат успехи срещу правителствените сили.

От Държавния департамент на САЩ заявяват, че са запознати с разпространените в медиите изказвания на Шойгу, но нямат какво да обявят в момента.

Има информация, че Вашингтон предлага на Москва военен съюз срещу групировки, които и двете страни определят като терористични. Предлаганата сделка, очертана в документ, изтекъл в американския в. Washington Post, предвижда САЩ и Русия да действат заедно срещу групировката "Ислямска държава", както и срещу джихадистите от съюзената с „Ал Кайда“ "Джебхат ан нусра", които водят ожесточени боеве със сирийските правителствени сили.

Предложенията са противоречиви, защото някогашните врагове от Студената война в момента подкрепят противоположни страни в конфликта в Сирия.

Положението със заформящата се сделка допълнително се усложнява, след като стана известно, че Русия е бомбардирала използвана от британските и американските специални сили база през юни, отбелязва "Дейли телеграф".

"Джебхат ан нусра" прекъсна връзките си с „Ал Каида“ и се преименува на "Джебхат фатах аш Шам" в края на юли, очевидно опитвайки се да си изгради нов образ с цел да отклони американския и руския натиск. Групировката играе важна роля в ожесточаващата се битка за Алепо, който е крепост на бунта срещу сирийския президент Башар Асад от началото на войната през 2011 г., посочва изданието.

Евентуални съвместни военни усилия на САЩ и Русия в Сирия биха представлявали ново ниво на сътрудничество между двете страни в търсенето на решение на конфликта, коментира американският в. New York Times.

Москва признава, че предложените от нея миналата седмица ежедневни тричасови спирания на сраженията в Алепо са недостатъчни, вероятно откривайки възможност за по-големи прекъсвания. Тези развития предполагат, че Русия иска да избегне създаването на впечатление, че е отговорна за страданието в Алепо, и са признание, че в обсадения град се задава бедствена ситуация, изтъква изданието.

Преди седмица бунтовниците, укрепили се в източната част на Алепо, разбиха патовото положение срещу сирийските войски и техните руски съюзници, като на практика блокираха контролираната от правителството западна част и изолираха целия град.

Оттогава при сирийски и руски бомбардировки срещу контролирани от бунтовниците квартали на града са загинали десетки.

Снимка: Ройтерс

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар