Петък, 17 Август 2018
Понеделник, 22 Август 2016 15:20

Германия насърчава гражданите да се запасят с храна

Кабинетът ще препоръча на хората да се подготвят по подходящ начин за евентуално нападение

За пръв път след края на Студената война Германия ще приеме нов план за гражданска защита.

Според стратегията населяващите границите на западноевропейската държава ще трябва да се запасят с храна в количество, необходимо за десет дни, както и с питейна вода, която да стигне на гражданите за пет дни, пише в неделното си издание германският всекидневник „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, цитиран от Дойче Веле.

Мерките за сигурност се предприемат в случай на военно нападение или друга криза, като така гражданите ще бъдат подготвени да преживеят опасността.

Очаква се планът да бъде приет в сряда по време на заседание на кабинета.

Концепцията за гражданска защита ще задължи германците да имат достатъчен запас от храна, вода, енергиен ресурс, пари и медикаменти, които да пазят за черни дни при евентуална заплаха, дебнеща държавата.

От Министерството на вътрешните работи отказали коментар по темата, докато не се проведе пресконференция в сряда.

Докладът обаче сочи, че подобно нападение е малко вероятно да се случи, но това ще е предпазна мярка.

Въпреки това хората трябва да се подготвят по подходящ начин за евентуално нападение, което може да застраши живота и здравето им, пише още в документа.

Стратегията за гражданска защита идва на фона на разтърсващи Германия ужасяващи инциденти.

Поредният кървав случай се разигра на 24 юли, когато атентатор от сирийски произход се взриви и така рани около 15 души по време на музикален фестивал в германския град Ансбах.

В същото време огромният поток от бежанци, за които Германия отвори границите си,  предизвика страхове сред много граждани, че терористи са нахлули в страната под прикритието на търсещи убежище бежанци.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 22 Август 2016 15:20
  „Този, който се смее последен, още не е научил лошите новини“

  Бертолд Брехт, чието многообразно творческо дело продължава да оказва неизмеримо въздействие върху съвременната немска и световна литература, в няколко емблематични цитата

  „Всички преследват щастието, без да знаят, че то им е по петите.“

  „Интелигентността не е за да не правим никакви грешки, а за да ги разпознаем и поправим.“

  „Държавата трябва да е така устроена, че между облагите на единиците и облагите на обществото да няма разлика.“

  „Гладни човеко, посегни към книгата – тя е оръжие!“

  „Човешката раса има склонност да помни насилието, а не ласките. Какво остава от целувките? Раните, от друга страна, оставят белези.“

  „Понякога е по-важно да бъдеш човек, отколкото да имаш добър вкус.“

  „Изкуството не е огледало, което отразява света, а чукче, с което да му придадеш форма.“

  „Често истината ни изглежда вероятна само с помощта на малки лъжи.“

  „Не се страхувай толкова от смъртта, а от неадекватния живот.“

  „Ние – това е повече, отколкото аз и ти.“

  AFISH.BG

 • Понеделник, 22 Август 2016 15:20
  Медийни титани на мисълта: Харчим най-много за храна в Европа, защото сме като Карабас Барабас. А бедността?

  "Българите харчат най-много пари за храна. След това се нареждат разходите за сметки за дома. Това сочи анализ на „Евростат“ за финансовите характеристики на домакинствата в Европейския съюз през последната година. Най-много обичат да похапват в България, Румъния, Латвия и Естония. Според анализа на „Евростат“ през 2017 г. 30% от разходите на българите са за храна. В сравнение с храната, българите дават два пъти по-малко пари за поддръжка на дома като ток, вода, газ и отопление. Същите сметки са донесли най-голям разход за европейските ни съседи."

  Така изглежда новината за данните на "Евростат", представена от БНТ. Държавната телевизия не е единствената медия, която први великото заключение, че сме най-лакомите в Европа. Титаните на българската журналистика обаче не се ли замислиха, че процентът пари, които отделяме за храна не идва от това, че сме се превърнали в Карабас Барабас, а защото просто да се пазарува храна в родината ни започва да става все по-голям лукс. В държавата със скъпите стоки и мизерните заплати изглежда като някаква магия човек да се превърне в чревоугодник. По-другите показатели обаче българинът е спестовник - ходи със старите си дрехи и обувки и пести от парно и от ток през зимата, за да се калява. 

  Ако попитаме пенсионерите, процентът от свръх големите си пенсии, които харчат за храна, сигурно ще е дори 70-80 на сто. Какво излиза от всичко това? Че възрастните хора у нас пълнят торбите в супермаркетите и са толкова лакоми, че не знаят кое по-напред да си купят и какво да правят с парите си. С подобни заключения, които правят първосигнално разни колеги обикновено си припомняме народната мъдрост: "Ситият на гладния не вярва". 

  Васил Василев

 • Понеделник, 22 Август 2016 15:20
  Снимка на Меркел с деца предизвика секс скандал

  Снимка на германския канцлер Ангела Меркел, направена в детска градина в Кьолн, постави германската лидерка в компрометиращо положение, смущавайки интернет потребителите. На снимката Меркел, облечена в елегантен син костюм, се усмихва на възпитаниците на детската градина и не подозира какво се случва зад гърба ѝ.

  На фотото се вижда, че на заден план някой е поставил две плюшени играчки в поза, напомняща секс акт, пише в. Daily Mirror. "Това, което трябваше да помогне на Меркел да демонстрира грижливата ѝ страна, се превърна в пример за политическа некоректност", отбелязва изданието.

  Според Mirror, тази "пошлост" може да стане поредният удар по Меркел, която все по-често се намира под натиск заради исканията за ограничаване на миграцията.

Оставете коментар