Петък, 13 Декември 2019
Сряда, 24 Август 2016 15:46

Турски танкове навлязоха в Сирия, готвят удар срещу „Ислямска държава“

Действията са част от операцията "Щитът на Ефрат" водена САЩ

Турските танкове тази нощ са преминали на сирийска територия. Действията са част от съвместна операция на армията и водената от САЩ международна коалиция. Всичко е започнало броени часове преди визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара.

Операцията "Щитът на Ефрат" е насочена срещу бойци на "Ислямска държава" в Северна Сирия и района на град Джараблус. Бойните действия са започнали в 4,00 ч. сутринта местно време с минометен и ракетен обстрел над цели в района на Джараблус. В рамките на по-малко от 2 часа са нанесени 224 удара на 63 цели. 

Малко след 8,30 ч е проправен път през границата и турските спецчасти влизат в Сирия , а след 11 ч. турските танкове преминават на чужда територия.

"Атаките, идващи от Сирия, трябва да спрат", заяви президентът Реджеп Таийп Ердоган. По думите му Сирия е причината Турция да е изложена на заплаха от страна на "Ислямска държава" и прокюрдската Партия на Демократичния съюз.

 По-рано турските власти дадоха указания за евакуация на жителите на граничния град Каркамъш, който бе ударен от снаряди, идващи от Сирия.

Турският премиер Бинали йълдъръм заяви, че целта е прогонването на ИД от границата. Той добави, че бойци на Сирийската свободна армия са преминали в Сирия.Такива са забелязани в пикапи и автобуси, след преминаването на танковете.

Опозиционните сили са превзели две села и подготвят офанзива на Джараблус. Междувременно турската армия е започнала удари и по позиции на ИД в близост до Килис.

Сирийското външно министерство заклейми действията на Анкара, определяйки ги като нарушаване на суверенитета.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 24 Август 2016 15:46
  Посланикът на Турция Н.Пр. д-р Хасан Улусой пред BIG5: Борисов и Ердоган действително са добри приятели

  Имаме една турска мъдрост, че „човек най-добре го познава неговият съсед”. Като резултат на това разбиране се формират и нашите взаимоотношения. Чувствам се наистина късметлия, че мандатът ми в България се случи точно в период на възход на тези добри взаимоотношения, подчерта пред BIG5 посланикът на Турция у нас. Той коментира свободата на медиите в Турция, както и възможностите за съвместното производство на отбранителна техника, военни машини и боеприпаси. „Тази сфера може да бъде много добре разработена. Бихме могли да засилим съвместното производство на военната техника и да продаваме на трети страни. Това е много перспективно и смятам, че бихме могли да развием тази ниша. Това са тенденции, които за в бъдеще биха могли да се реализират”, подчерта в интервюто си за BIG5 пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланикът на Турция у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой.

   

 • Сряда, 24 Август 2016 15:46
  Путин и Ердоган пускат "Турски поток" на 8 януари

  Ердоган покани президента на Руската федерация в Турция

 • Сряда, 24 Август 2016 15:46
  "Газпром" напълни с газ тръбите на "Турски поток"

  В същото време приключват и подготвителните дейности на приемния терминал в Турция

Оставете коментар