Сряда, 21 Август 2019
Сряда, 24 Август 2016 15:46

Турски танкове навлязоха в Сирия, готвят удар срещу „Ислямска държава“

Действията са част от операцията "Щитът на Ефрат" водена САЩ

Турските танкове тази нощ са преминали на сирийска територия. Действията са част от съвместна операция на армията и водената от САЩ международна коалиция. Всичко е започнало броени часове преди визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара.

Операцията "Щитът на Ефрат" е насочена срещу бойци на "Ислямска държава" в Северна Сирия и района на град Джараблус. Бойните действия са започнали в 4,00 ч. сутринта местно време с минометен и ракетен обстрел над цели в района на Джараблус. В рамките на по-малко от 2 часа са нанесени 224 удара на 63 цели. 

Малко след 8,30 ч е проправен път през границата и турските спецчасти влизат в Сирия , а след 11 ч. турските танкове преминават на чужда територия.

"Атаките, идващи от Сирия, трябва да спрат", заяви президентът Реджеп Таийп Ердоган. По думите му Сирия е причината Турция да е изложена на заплаха от страна на "Ислямска държава" и прокюрдската Партия на Демократичния съюз.

 По-рано турските власти дадоха указания за евакуация на жителите на граничния град Каркамъш, който бе ударен от снаряди, идващи от Сирия.

Турският премиер Бинали йълдъръм заяви, че целта е прогонването на ИД от границата. Той добави, че бойци на Сирийската свободна армия са преминали в Сирия.Такива са забелязани в пикапи и автобуси, след преминаването на танковете.

Опозиционните сили са превзели две села и подготвят офанзива на Джараблус. Междувременно турската армия е започнала удари и по позиции на ИД в близост до Килис.

Сирийското външно министерство заклейми действията на Анкара, определяйки ги като нарушаване на суверенитета.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар